Alfa Giulia w 2014?

Lancia Delta (niedługo będzie można w muzeum wystawiać: "A to jest, synku, Lancia!") jeśli mniejszy albo C5 Tourer, jeśli kombi (ale tylko z hydro, wiadomo - też być może ostatnia okazja).

Tak mi się przypomniało :) Stacja benzynowa w Bergamo (dziura w ścianie, dwa dystrybutory w zatoczce), na "wystawie" na sprzedaż Lancia Delta HF Integrale, obok Lotus Elise :P Tak mi szczęka opadła, że nawet zdjęcia nie zrobiłem :)

ileż można czekać, wierzyć i chwalić Serdżia? Trafiła mi się okazja, skorzystałem, szczególnie, że alfa trafi w dobre ręce fana marki za dobre pieniądze. Będzie na sporo rat leasingowych. A jak się pojawi coś nowego w ofercie AR, rozważę.
Mój przyklad pokazuje jednak, do czego prowadzi polityka nieprodukowania samochodów, tylko opowiadania o tym, co będzie się produkować i kiedy. Przypomnę, że Julka miała mieć debiut w 2008, a pojawiła się dwa lata później. Przypomnę, ze 159 już dwa i pół roku czeka na następce (ostatnia 159 zjechała z taśmy 28 pażdziernika 2011, z a oferty salonów wyszła w trakcie roku 2012). Przypomnę, że Julia miała być najpierw w 2012, potem w 2014, teraz w 2016 a ktoś bredził coś o 2018.
Sorry, dość jaj. Jeden Sporting i jego zakup 4C marki nie uratuje. Ja 4C nie kupię, na takie zabawki mnie nie stać, ja potrzebuję dobrego auta do jazdy.

Ale zdaje się, że tę ikonę włoskiej motoryzacji, najwspanialszą Alfę w dziejach i jedyną słuszną spuściznę Alfy Romeo miałeś niecały rok? Po czym przesiadłeś się do Japońca, o których różne rzeczy można mówić, ale ciężko napisać, że w środku są ładniejsze od 159... Nic mi się tu nie klei...

coś mi się forum chrzani, nie weim czemu

Ostatnia edycja:
KRS ja tylko zartowalem...luzik bo IS tez mi sie bardzo podoba.Rozumiem, ze nowka sztuka??Ja bym chyba jednak wybral Julke chyba, ze dla Ciebie za mala.W sumie IS chyba wiele wiekszy nie ejst o ile w ogole jest.Mowie oczywiscie o wnetrzu

IS był możliwoscią wynikającą z faktu, że firma współpracuje z fabryką, nie współpracuje jednak z zakładami Sergia... Poza tym, wiesz Czarny, jaki ja mam stosunek do muminów...:)
No nic, jako chwilowo były alfisti ograniczę swoje popisy werbalne na forum. Niech chcę byc jak Szczepan czy Abezus, albo Bimsky, najeżdżający na alfy; to jednak forum pasjonatów marki. Ja pasjonatem zostanę ponownie jak Serdżio zacznie wreszcie produkować nowe alfy..... Bo na razie to są po prostu wielkie jajca.
pozdrawiam.

Do KRS!
Jeśli będzie Ci się chciało to napisz co jakiś czas o wrażeniach z za kierownicy IS250 ,w porównaniu z AR 159 .
Obawiam się niestety,że w ciągu najbliższych dwóch lat ten dylemat dotyczył będzie większej grupy sympatyków marki AR-przynajmniej tych szukających nowej limuzyny.(i nie chodzi tylko o IS )

Ostatnia edycja:
...Rozumiem, ze nowka sztuka??Ja bym chyba jednak wybral Julke chyba, ze dla Ciebie za mala.W sumie IS chyba wiele wiekszy nie ejst o ile w ogole jest.Mowie oczywiscie o wnetrzu
Julka i ten Lexus bez porównania (tak w ogóle to inne segmenty). Nawet poprzedni IS jest bardzo fajny (pod względem wyciszenia, wykończenia, jakości i właściwości jezdnych). Fakt, że miejscem nie grzeszy w porównaniu z konkurencją (A4, 3-er), ale jeśli komuś nie zależy na tym za bardzo to uważam, że warto! U mnie właśnie tylko przez to odpadł.

Julka i ten Lexus bez porównania (tak w ogóle to inne segmenty). Nawet poprzedni IS jest bardzo fajny (pod względem wyciszenia, wykończenia, jakości i właściwości jezdnych). Fakt, że miejscem nie grzeszy w porównaniu z konkurencją (A4, 3-er), ale jeśli komuś nie zależy na tym za bardzo to uważam, że warto! U mnie właśnie tylko przez to odpadł.
ale gdzie ja napisalem, ze to ten sam segment??wiem jak wyglada jedno i drugie.Leksusy zwlasza te nowe sa piekne ale Julka tez mi sie podoba.

KRS załóż temat w przedsionku alfisty o LEXIE. WIelu chetnie zobaczy to cacko.Nie pochwaliłeś się 159 ,to chociaż IS-a pokaż.

Kiedy brałem na celownik 159,również myslałem o is-e ,ale II generacji.Ciasne strasznie,silniki dobre ,ale dopiero od V6,z diesla tylko 2.2 który jest porażką. Ogólnie niezłe auto,ale tylko jesli mamy kasę na prawie najdroższe wersje.

Tak swoją drogą,najtańszy IS kosztuje 160k, najtańsze bmw serii 5/audi A6 170k. Czym się kierowałeś wybierajac małego,ciasnego,klasę niższego lexa ?

Edit: widze wiadomość o lesingu 2 letnim na IS-a. Coś tam wiem o leasingach i takie rozwiązanie zupełnie się nie opłaca, chyba ,że mamy flotę aut.Tym bardziej nie wiem czemu taki wybór.

Ostatnia edycja:
rybakmj, dlaczego nie opłaca się leasing na 2 lata? Sam niedługo będę znowu brał i właśnie myśłałem o tej opcji z racji, że za te kolejne 2 lata powinny być już nowe Alfy ;)
Co do BMW 5/A6. Wiesz, za 170k może masz już ten model, ale w biednej podstawie. Ostatnio akurat bawiłem się konfiguratorem i doposażyłem A6 Avant 2.0tdi multi to wyszło dokładnie 254k zł... Chyba, że mówimy o używkach.

Czarny_28, mnie chodziło, że mając budżet na Lexa nawet bym nie spojrzał na auto klasę niżej.

radosuaf, dobre dobre :)

Ja rownież bylem przed podobnym wyborem jak KRS (zmiana 159 na inne auto dla rodzinki 2+2),jako ze rozpocząłem swoja działalność szukałem auta w leasing i rożne marki się przewijały(Octavia 3 RS 9 miesięcy czekania na auto-szok, ford focus combi RS 1 na allegro ale po stłuczce, mondeo itd) wreszcie wpadłem do Tomka do komisu i przejechałem się Volvo V60 spodobało się i niestety nie u Tomka ale zakupiłem Volvo V60 R-Design w salonie w Kielcach żeby przeczekać ten ciężki okres u Alfy.Gdyby nie 2 bobas w drodze byłaby Julka ale jest stanowczo za mała na rodzinę 2+2 przynajmniej dla mnie.
Teraz Giulia może spokojnie wychodzić w 2016r to sobie ja wezmę w 2017 ;) jak mi się leasing skończy ;)

ybakmj, dlaczego nie opłaca się leasing na 2 lata?

Po pierwsze amortyzacja leasingu wynosi min 30 miesiecy,Czyli skończyłeś już leasing,a auto dalej musisz amortyzować.Do tego po 24 miesiacach wykup auta to jakies 19-20%,a po 3 latach już tylko 1% wartosci. Przy 2 latach możez sobie ponownie odciągnąć vat,choć to zalezne od wysokości wykupu ( tylko osobowe). Ubezpieczenie przy 2 letnim lesaingu również będzie wyższe.Podatek dochodowy tez będzie wysoki przy odsprzedazy

Ostatnia edycja:
Po pierwsze amortyzacja leasingu wynosi min 30 miesiecy,Czyli skończyłeś już leasing,a auto dalej musisz amortyzować.Do tego po 24 miesiacach wykup auta to jakies 19-20%,a po 3 latach już tylko 1% wartosci. Przy 2 latach możez sobie ponownie odciągnąć vat,choć to zalezne od wykupu ( tylko osobowe). Ubezpieczenie przy 2 letnim lesaingu również będzie wyższe.
Podpisuje się pod tym bo sam wziąłem na 3 lata.

W sumie nie zagłębiałem się bardziej, czyli jednak znowu leasing 3 lata trzeba.

radosuaf, jeśli już porównywać BMW 5 i A6 (albo 3 i A4) to ten drugi tylko w Quattro. Wtedy właściwości jezdne są naprawdę dobre i może spokojnie konkurować z BMW.

zabekmj23, jaką wersję masz? ostatnio byłem na jeździe testowej właśnie V60 T5 (245KM) w automacie (8-biegowy). Ogólnie pozytywnie, chociaż liczyłem na trochę lepsze osiągi. Podobają mi się te nowe zegary. Niestety Volvo w środku nie grzeszy przestrzenią (nawet w kombi), dlatego myślę powoli czy nie XC60 byłoby lepszym wyborem... Ewentualnie właśnie BMW 5 kombi i A6 avant, ale wtedy to już używki.

Amortyzatory
Powrót