• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa Giulia w 2014?

Giulia powstaje na compact US wide, która ponoć ma oferować możliwość rwd. Sergio zresztą mówił, że giulia ma być nieco tańszą, włoską odpowiedzią na trójkę. A isiderzy nie wiem skąd z księżyca, czy z Włoch, raczej chodzi o to, że giulia ma zerwać z aktualną muminową stylistyką. Nie zapominajmy, że jag w 2015 chce wypuścić konkurenta dla trójki, więc alfa musi się uwijać, i zacząć sprzedawać giulię w 2014.To też by przemawiało (jag), że może jednak będzie rwd... Na pewno w tym roku powinniśmy się dowiedzieć jakiś konkretów.

PietereQ, a Giulietta jest włoską odpowiedzią na jedynkę? :) Pan w sweterku tej marki do wyższej ligi nie wprowadzi, niestety...

Ja tego nigdzie nie napisałem. A 147 jest na bmw którego nie było? 75 jest odpowiednikiem 3, a 105 jest o wiele lepszym autem od neue klasse... Jaki to ma związek z nową giulią? Fiat kilka lat temu miał dwie drogi do wyboru (można sobie sprawdzić portfolio); albo skupić się na produkcji taniej masówki, albo postawienie na "dziedzictwo" i skupienie się na odbudowaniu marek premium (alfa i maserati) . Wiadomo, że obrał drugą drogę. Więc naturalnym mi się wydaje, że każdy nowy model może celować o poprzeczkę wyżej niż poprzednik?
Przypomnij sobie jak budowano "prestiż" self made mana nr1 w motoryzacji czyli audi. A tam musieli zaczynać od zera, czyli od DKW.

EDIT:

Zresztą, też to całe biadolenie o rzekomym kupnie alfy przez vw to też jest marketing. Dla takiego motoryzacyjnego ciecia (niekoniecznie polskiego) sie zapala lampka : O folksfagen chce kupić alfe, to chyba nie taki szmelc. A teraz OOO AŁDI chce kupić alfę to musi być super marka. I aspiracyjne ego połechcone, zasiana świadomość, że ta alfa to jednak nie jest tylko lepiej wyglądający fiat ;)

Ostatnia edycja:
Od tej strony na te "przejęcia" nie patrzyłem wcześniej :).

Jeśli Fiat obrał drugą drogę to zapraszam do salonu i pomacania materiałów użytych w Julce. Tandeta i dziadostwo :). No ale w sumie chciałbym się mylić...

Wystarczy do garażu ;) Akurat żula w wersji distinctive w sportkpacku mamy w rodzinie, więc mniej więcej orientuje się jakie tam są materiały ;) Pamiętam jedno, jak w zeszłym roku były poszukiwania auta, to obkolendowaliśmy m.in. salony VW Audi i BMW. VW odpadło bardzo szybko, bo trudno chcieć o co w ogóle zapytać jak stoisz jak taki pień w salonie, a żadna dziunia, czy inny goguś nie chce ruszyć dupska, i łapać klienta. W audi o niebo lepiej, ale A3, która była droższa o 10 kafli więcej, prezentowała się słabo. Nie wspomnę o polityce VAG, że za każdą pierdołę trzeba dopłacić, ale w kompakcie marki "premium" nie było nawet sterowania w kierownicy, manualna klima, jakiś nieciekawy silnik i tandetnie wyglądająca tapicerka. Plastiki nienajgorsze. Gorzej też bmw się prezentowało pod tym względem (jeśli chodzi o wykończenie) - nie mówie że słabe, ale bardzo zweryfikowało moje dotychczasowe wyobrażenie o premium.
W żulu wykonanie nie jest najgorsze, wiem, że to nie RR ale jest postęp ciągły jest. I nie da się zaprzeczyć, że to auto udane, bezpieczne (czego nie można było powiedzieć o 147 -3 gwiazdki?), które też zostało bardzo pozytywnie przyjęte - to jakiś sukces jest, i mam nadzieje, że każda następna alfa będzie lepsza :)

W żulu wykonanie nie jest najgorsze, wiem, że to nie RR ale jest postęp ciągły jest.

Jeśli chodzi o jakość wykonania - JAK zostało skręcone na dość dobrym poziomie, CO zostało skręcone, to na pewno nie jest postęp w porównaniu do 147... Jak pierwszy raz chwyciłem hamulec ręczny to aż się wzdrygnąłem. Wywalenie "zimnego łokcia" też nie dostarcza najmilszych doznań, niestety. Wybór tapicerek materiałowych - TRAGEDIA (przynajmniej w 2011, nie wiem, jak jest teraz), jako że nie cierpię skóry, musiałem się ratować półskórą. Od biedy ujdzie, ale wolałbym beżowy Alfatex, jak w 147 po lifcie albo 159. No i czarne boczki - wstyd.

.... raczej chodzi o to, że giulia ma zerwać z aktualną muminową stylistyką.... Na pewno w tym roku powinniśmy się dowiedzieć jakiś konkretów.

Jakos to zrywanie z obecna stylistyka kiepsko im wychodzi, patrz 4c - wyglad zdziwionej zaby, zeby nie powiedziec ukontentowanej sowy ;)
Mam nadzieje ze masz racje i jak zobacze giulie (jesli w ogole powstanie) to mi kopara opadnie do ziemi na mysl o agresywnym dizajnie :)
jak zobacyzlem 4c to sie usmialem.
Moze oni robia to celowo, ze niby taka zaba, na pierwszy rzut oka troche smieszna i niepozorna - przerysowana (jakby z komiksu), ale jak wsiadziesz i depniesz to odlatujesz i wtedy dopiero kopary opadaja ;)

np stylistyke jeepa zabili wg mnie robiac z niego multiple bis...

Ostatnia edycja:
Jak bym miał prześledzić 103-letnią historię Alfy Romeo, to owe "zmrużone" przody można przyjąć mniej więcej od początku lat 90-tych do 2007 roku... Daje jakieś nieco powyżej 10%... Może to powrót do tradycji? :D

ciężko porównywać auto z 2000 roku i krytykować za całe 3 gwiazdki ncap,a materiały porównywać zalecał bym na zywo,bo w którym miejscu Giulietta ma je lepsze to nie wiem

Jakos to zrywanie z obecna stylistyka kiepsko im wychodzi, patrz 4c - wyglad zdziwionej zaby, zeby nie powiedziec ukontentowanej sowy ;)

np stylistyke jeepa zabili wg mnie robiac z niego multiple bis...
A mi się właśnie wydaje, że ten design 4C to ten przełom ;) W końcu mogli dać takie światła jak w koncepcie które nawiązują do 8C, Mito i Giulietty ale tym samym musieliby go kontynuować w kolejnych modelach. Patrząc na 4C z tymi czarnymi światłami to nie ma takiego konkretnego kształtu klosza lamp tylko pojedyncze lampy ;)
To co pisze, może się wydawać taką "teorią spiskową" ale mam nadzieję, że tak jest i następne Alfy urzekną wszystkich agresywniejszym wyglądem :D

A co do Jeep'a to jak się tak nie niego dłużej popatrzy, na inne wersje to wcale nie jest taki dziki ;) Taka moda zapanowała i Cherokee świetnie się wpisuje w taką modę ;) Czy to dobre posunięcie czy złe? Czas pokaże, klienci zweryfikują :D

Szkoda tylko euro ncap istnieje od 97. A test octavii na 4 gwiazdki był w 2001 . A swoja drogą ncap to faktycznie straszna wykładnia. Ciekawe jak te wszystkie auta klasy B z 5 gwiazdkami spiszą się przy czołowym zderzeniu z 2 tonowym suvem przy 90km/h. Wydaje mi się że sporo gorzej niż jakieś auto klasy średniej z 3 gwiazdkami.

Ostatnia edycja:
A mi się właśnie wydaje, że ten design 4C to ten przełom ;) W końcu mogli dać takie światła jak w koncepcie które nawiązują do 8C, Mito i Giulietty ale tym samym musieliby go kontynuować w kolejnych modelach. Patrząc na 4C z tymi czarnymi światłami to nie ma takiego konkretnego kształtu klosza lamp tylko pojedyncze lampy ;)
To co pisze, może się wydawać taką "teorią spiskową" ale mam nadzieję, że tak jest i następne Alfy urzekną wszystkich agresywniejszym wyglądem :D

Z tego co kiedyś czytałem na autoedizione.com, to te czarne klosze są tylko w edycji "launch edition". Później powrót do konceptu. ;)

podbijanie bębenka w oczekiwaniu na never-never:)
Moim zdaniem nie bedzie zadnej Giulii w ogóle.

moim zdaniem Gulia powstanie na bazie Ghilbi zresztą takie info dostałem w ASO. Także zgadzałby się, że Ghilbi już jest, dopracują trochę design Guli i będzie gotowe auto. Niestety obawiam się, że Gulia też będzie cenowo zbliżona do Ghilbi i w miarę fajna wersja (może V6 biturbo z Ghilbi?) będzie kosztować ponad 200tyś. Co w moim przekonaniu spowoduje, że znowu będzie to auto niszowe. Co do samego designu to jestem przekonany, że Gulia nie będzie początkiem nowego stylu Alfy a jedynie rozwinięciem Gulietty, Mito, 4C...co niestety powoduje, że przód będzie muminowato-zdziwiony a nie tak jak to miało miejsce w 159 - agresywny i z pazurem ;) W dobie unifikacji aut na pewno Gulia będzie po prostu jakimś połączeniem wszystkich marek Fiata (Chrysler, Maseratti, Fiat, Lancia) co spowoduje, że te auta będą pewnie do siebie podobne w jakimś stopniu...

pożyjemy zobaczymy, ja już odkładam kasę na Gulię :)

no i jeszcze jako kolejny nowy model będzie nowy spider na bazie MX-5 to może przybliżyć nową drogę designu Alfa Romeo... niestety z dostępnych renderingów to Mazda wygląda lepiej od Alfa Romeo...co już jest tragedią ! :)

Ostatnia edycja:
Na bazie Ghibli to ma powstać auto większe niż Giulia czyli następca 166 z tego co pokazywały plany Fiata ;)
Ostatnio tak myślałem nad Giulią i jeśli to auto nie powali na kolana designem (który jest szlifowany od kilku lat biorąc pod uwagę przewidywaną premierę na 2015 rok) to będzie koniec tej marki. Z Giulią musi przyjść całkiem nowy design, silniki, jakość i emocje których ostatnio im brakuje :D
A co do renderów następcy Spidera to jeszcze nic nie jest oficjalne więc nie ma co oceniać :D

heh...szlifowanie Gulii... jak pamietamy, szlifowanie Giulietty też trwało i trwało.... miała byc w 2008, pojawiła się w 2010.... i co, rzuciła swiat na kolana:))?
raczej rozbawiła, muminowatą buzią:O)

Nie dalej jak wczoraj czytałem w jakiejś gazetce brytyjskiej wywiad z jednym z top managerów marki Alfa Romeo. Poza tym wszystkim, co było w materiałach o 4C, powiedział, że planują odświeżenie MiTo i Giulietty. Nie było nic wspomniane o innych, poza 4C, modelach.

Amortyzatory
Powrót