• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa Giulia w 2014?

Gilulia na Europe ma niby mieć w najmocniejszej wersji Pentastara 3.3 z MultiAir o mocy 300KM. Ale to tylko plotki :D

Trend Fiata jest taki, że prędzej pójdą w obniżanie pojemności podnosząc moc, niż w podpieranie mocy pojemnością, gdzie ja jestem zwolennikiem tego drugiego.
AVE.....Fiergloo ... Bo 1,2 to ja mam w kosiarce:D.... Wiem ,że na standardy Europejskie -2,0 to już duża pojemność ale da się zrobić więcej za mniej jak np. 4,2TDi w Audi , który spalaniem nie zabija ( sorry za porównanie )...Oj jakby paliwko było jak kiedyś za 3zl to pewnie większość z nas miałaby ekonomiczne wozy typu 3,2 L :)

Moja Alfa 1.6 (fakt, że sporo mniej kucy miała) spalała nawet i 7.3 litra przy cywilizowanej jeździe (a na bardzo upartego szło zejść poniżej 7 litrów). Przy takiej samej obecne 1.4 pali 8.4 litra. Więc nie wiem czy downsizing to taki super pomysł.

Moja Alfa 1.6 (fakt, że sporo mniej kucy miała) spalała nawet i 7.3 litra przy cywilizowanej jeździe (a na bardzo upartego szło zejść poniżej 7 litrów). Przy takiej samej obecne 1.4 pali 8.4 litra. Więc nie wiem czy downsizing to taki super pomysł.

Ale weź porównaj osiągi, komfort psychiczny i czynne bezpieczeństwo (wyprzedzanie, przyspieszanie). Żeby Cię dogonić np 147 2,0 trzeba by spalić spokojnie w okolicach 10 litrów.

Qrde. Wszedłem, żeby zobaczyć co nowego o legendzie i sam OT robię:)

OK, tylko, że Twin Spark jest konstrukcją pewnie z 20-letnią. Ciekawe, jak by się sprawowało wolnossące 2.0 z MultiAirem na przykład.

OK, tylko, że Twin Spark jest konstrukcją pewnie z 20-letnią. Ciekawe, jak by się sprawowało wolnossące 2.0 z MultiAirem na przykład.

A porownujac spalanie 147ki z Julka nie pominales czasem faktu, ze jak masz tyle kucy pod stopa to czesciej lubisz wykorzystac potencjal DNA swojej Alfy :)

A wolnossace Tigersharki 2.0 i 2.4 z Dodge'a Darta nie dostaly wlasnie czasem MultiAira? Niezalenie od tego, ich moc i tak nie zachwyca i sa za malo efektywne chyba jak na nasze ceny wachy...

A co do tematu, to z drugiej strony jak u nas maja isc w downsizing to do Giulii GTA (szczegolnie do tego A na koncu) bardziej pasowalby nowy 1.8 TB z 4C... Choc to bylalby tez pewna niekonselkwencja pakowac V6ki do Lancii i szczegolnie Fiata a nie oferowac ich w Alfie...

Wysłane z mojego HTC ChaCha A810e za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
ja w ogóle nie wierze w Gulie. Alfa robi auta, ktorych nie ma: jakies Pandiony, DiscoVolante, Z2, 8C.... Co z tego wynika dla firmy, ze wypusci 500 sztuk 8C? pytalem ze sto osob, czy znają to auto. Nikt nawet nie słyszał o tym. A te Pandiony? nie szkoda czasu i kasy na pokazywanie aut, ktorych nie ma i nie bedzie?

Alfa Romeo: chcielibysmy produkować samochody.
Dobre hasło marketingowe dla Sergio, co:)?

A porownujac spalanie 147ki z Julka nie pominales czasem faktu, ze jak masz tyle kucy pod stopa to czesciej lubisz wykorzystac potencjal DNA swojej Alfy :)

Raczej nie, styl jazdy istotnie mi się nie zmienił. W dodatku, kiedy w 147 redukowałem do trójki i wyprzedzałem w zakresie 4.500 obrotów i wyżej, tutaj jadę na czwórce lub piątce i mam 2.500 - 3.500 obrotów.

ja w ogóle nie wierze w Gulie. Alfa robi auta, ktorych nie ma: jakies Pandiony, DiscoVolante, Z2, 8C....

Jaka Alfa?
Alfa Romeo Pandion - wyprodukowana i pokazana przez Bertone - koncept, sztuk 1
Alfa Romeo Disco Volante - wyprodukowana i pokazana przez Carrozzeria Touring Superleggera - koncept, sztuk 1
Alfa Romeo Z2? (może chodzi Ci o TZ3?) - jeśli tak to wyprodukowana i pokazana przez Zagato - Corsa - sztuk 1, Stradale - sztuk 9
Alfa Romeo 8C - to jedyna z wymienionych przez Ciebie Alf Wyprodukowana przez Alfe a właściwie Maserati, czyli Fiat Group ;)

Nie przeszkadzajcie- teraz w Turynie myślą, jak z tego Chargera LX zrobić Alfę, tak, żeby z Włoska to w miarę wyglądało.

Jaka Alfa?
Alfa Romeo Pandion - wyprodukowana i pokazana przez Bertone - koncept, sztuk 1
Alfa Romeo Disco Volante - wyprodukowana i pokazana przez Carrozzeria Touring Superleggera - koncept, sztuk 1
Alfa Romeo Z2? (może chodzi Ci o TZ3?) - jeśli tak to wyprodukowana i pokazana przez Zagato - Corsa - sztuk 1, Stradale - sztuk 9
Alfa Romeo 8C - to jedyna z wymienionych przez Ciebie Alf Wyprodukowana przez Alfe a właściwie Maserati, czyli Fiat Group ;)

No tak tak ale wciąż pisze się i mówi, Alfa, Alfa. Jaka Alfa? gdzie? Pięć osób na milion widziało gdzieś 8C, dla 99 procent ludzi to auto w ogole nie istnieje.Zatem w jakim niby sposob poprawiło wizerunek marki??
Po co ta zabawa? Co to, Koenigsegg, czy Spyker moze? Do takiej niszy idziemy?

Sergio Marchionne: grabarz marki. Juz dwa lata temu wam o tym pisałem. Wielkie NIC.

Niestety to wszytsko prawda.
Nie trzeba daleko wstecz sięgac (5-6 lat ) aby porównać jaka szeroka była była wtedy oferta ( zwłaszcza silnikowa ) i w jaki segment celowała ( silniki 3,2 , wersje GTA , auta segmentu 147 , 156 i 166 , coupe GT i inne )

A teraz ? segment najmniejszych aut i kompaktów.
Silników kilka.
Brak ostrych wersji ( bo QV taka nie jest )

Wyglada to fatalnie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Cóż, skończył się ostatni silnik zaprojektowany przez inżynierów Alfy (Busso) i zaczęła się era silników zaprojektowanych przez inżynierów Fiata.

Kliknij na "Załącznik", nie wiem, czemu tak się wkleił, w oknie edycji wyświetla się obrazek.

Kurczę, znalazłem dzisiaj na cochespias taką fotkę, rzekomo "makiety przodu Giulii" i ta w tle jest moim zdaniem super :) Szkoda, że to pewnie fake :(
Pokaż załącznik 49240

To nie fake, ale i nie makiety Giulii, tylko koncepcje z jakiegoś konkursu designerskiego na Mediolańskiej politechnice, na projekt flagowej Alfy Romeo. Ta pierwsza to działo Słowaka Iana Bujnaka:

coeluspersp_jpg_980x9999_upscale_q95.jpg

A tą w tle zaprojektowali Mark Salerno (Australia) i Tulay Engin (Turcja):

orbitafront_jpg_980x9999_upscale_q95.jpg

zpedalony napęd hah :D alfa już niebawem wróci do tylnionapędówki :D Chłopaki z fiata mi mówili że góra chce dorównać niemieckim rzeznikom a nawet być lepszym.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak by wygladala tak jak na tym 2 zdjeciu to kozacka by byla :)

zpedalony napęd hah :D alfa już niebawem wróci do tylnionapędówki :D Chłopaki z fiata mi mówili że góra chce dorównać niemieckim rzezniką a nawet być lepszym.

Masz rację, spedalony napęd FWD, tak jak w Twojej GTV :D
Giulia też będzie napędzana na przednią oś. Alfa powróci do napędu RWD w swojej flagowej limuzynie, następcy Alfy 166, która będzie zbudowana na platformie Chryslera 300C... :D

Amortyzatory
Powrót