[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Flota to flota, nie pojedyńcze auta dla osób na stanowiskach, zastanów się... Ile aut sprzeda się dyrektorom czy członkom zarządu a ile handlowcom i im podobnym. To jest flota: zamówienia od firm idące w dziesiątki aut. To nabija sprzedaż, nie kaprys wiceprezesa.

Alfa z silnikiem benzynowym 200km w cenie jaka zaprezentowali 149000pln jest w Polsce niesprzedawalna. Sprawdziłem dziś w cenniku bmw 2.0 184km kosztuje 144.000 i ma w zasadzie takie samo wyposażenie co alfa. Dodatkowo bmw daje w promocji wyposażenie dodatkowe o wartości 20 000 pln za darmo + bmw ma darmowy 5 letni pakiet serwisowy. To na dzien dobry powoduje ze 184 km bmw jest od razu tańsze o 25 000 od alfy, a jeszcze można negocjować jakiś rabat od ceny katalogowej. Tyle w temacie.

W Polsce każda Alfa jest niesprzedawalna, obojętnie ile by kosztowała. Ten samochód nie jest na rynek Polski, stąd taka cena. Poza tym polska mentalność...zdecydowana większość i takl ostatecznie wybierze coś z grupy takiego ,,praktycznego i niezawodnego'' VW, Audiki, BMW, Mazdy.itd

Wiceprezes będzie raczej 6tka pomykał. Skądinąd piękne auto, jakiś prezes ma taką parę domków od mojej piwnicy. Białe coupe... śliczności.

A floty... cóż, my się może nie znamy, ale BMW ma ofertę korporacyjną i dla flot. Może w Polsce to margines, ale Polska to nie cały świat. Widać się im taka oferta opłaca skoro ją mają.

Poza tym bronicie tej pseudo-elitarności Alfy jak panienka na wydaniu wianka. Mercedes czy BMW nie mają problemów z posiadaniem w ofercie busów, dostawczaków czy ciężarówek. I właśnie dlatego BMW i Mercedes-Benz są obecne w sportach motorowych i są właścicielami znanych marek jak RR czy Maybach, a Alfa chciała być elitarna więc jest gdzie jest czyli w czarnej dupie.

Ostatnia edycja:
..,,praktycznego i niezawodnego'' VW, Audiki, BMW, Mazdy.itd

Akurat tu cudzysłów nie pasuje nijak. Można uwielbiać Alfy, ale na pewno nie za niezawodność i praktyczność, bądźmy trochę obiektywni.
Co do kradzieży - mazdy giną , ponieważ był / jest popyt na części do "napraw" dzwonów z USA sprowadzanych, żeby po naprawie sprzedać w kusząco niskiej cenie, "prawie nie bitą". A i chyba do Rosji . Oby nie zadziałał podobny mechanizm z Giulią.

Flota to flota, nie pojedyńcze auta dla osób na stanowiskach, zastanów się... Ile aut sprzeda się dyrektorom czy członkom zarządu a ile handlowcom i im podobnym. To jest flota: zamówienia od firm idące w dziesiątki aut. To nabija sprzedaż, nie kaprys wiceprezesa.

Polska to Polska, DE/UK/NL to DE/UK/NL :) To, że u Nas we flotach jeżdżą Fabie, nie do końca oznacza, że również tam tak jest.

zgodzę się, wbrew tutejszym zaślepionym fanom marki, którzy piszą, że jest "piękna", Nie nie jest, to auto to stylistycznie jedno wielkie rozczarowanie.

- - - Updated - -

jechałeś pod szczecinem 200 km/h i dealer ci pozwolił?? zarty sobie stroisz. no i ta prędkość: kwalifkuje się na potężny mandacik.

Zaślepiony to masz umysł narzucajac swoj gust innym. Kim ty jestes zeby decydowac co sie komu ma podobac a co nie ? Mi sie nowa alfa podoba i co ? Jestem zaslepiony ?
Jechalem 200km/h na austostradzie za kolbaskowem , z tym tez masz problem ? Nia mam w zwyczaju pytac sie dealerow ile moge jechac na autostradzie. W mazdzie, volvo i bmw jakos tez nikt nie protestował. Masz dziwny ból dupy. Na tym forum kompleksow raczej nie wyleczysz.

No fakt, przy takiej mocy, to nawet całe turbo można wyrzucić - kolejna oszczędność na kosztach :D
No i właśnie dlatego zamiast 2.0 bez turbo wolałbym 1.4 turbo. Taki samochód przecież wybiera ktoś kto nie ma duszy wyścigowca i na pewno wyższy i niżej dostępny moment będzie lepszy w codziennej eksploatacji. Pewnie część z tu obecnych jeździła 147 2.0 TS oraz Giuliettą 1.4 MA. To są kompletnie inne charakterystyki.

Policja zrobi przetarg, to może wezmą pod uwagę Giulie :D. W końcu 2.2 180 to niezbyt wysilony silnik wiec może będzie trwały.
Nie ma takiej możliwości, żeby diesel 2.2 wygrał w jakimś przetargu (akcyza) :D. To już prędzej benzyna 2.0, 280 KM, 4x4, jeśli postawią takie wymagania w SIWZ. Wygrana Alfy 159 w poprzednim przetargu była dla wszystkich zaskoczeniem, bo przetarg był rozpisany pod Insignie, a Alfy nikt nawet nie brał pod uwagę.

Ostatnia edycja:
Mi sie nowa alfa podoba i co ? Jestem zaslepiony ?

Oczywiście.

Ale ludzką rzeczą jest błądzić.

Jest jeszcze jednak i dla Ciebie nadzieja, że zmienisz swoją (oczywiście błędną) ocenę i nastawienie do Giulii - czytaj tylko jak najczęściej tutejsze wpisy "alfistów".

PS
Chociaż, jak tak czytałem co pisałeś wcześniej to przyznam, że to "odważne" i nadal "kontrowersyjne" w tym temacie, jednak... mi się podobało ;)

Ostatnia edycja:
Oczywiście.

Ale ludzką rzeczą jest błądzić.

Jest jeszcze jednak i dla Ciebie nadzieja, że zmienisz swoją (oczywiście błędną) ocenę i nastawienie do Giulii - czytaj tylko jak najczęściej tutejsze wpisy "alfistów".

PS
Chociaż, jak tak czytałem co pisałeś wcześniej to przyznam, że to "odważne" i nadal "kontrowersyjne" w tym temacie, jednak... mi się podobało ;)

ten wątek stał się gorzkimi żalami "prawdziwych" alfisti którzy uważają że jak w ich mniemaniu alfa im głowy wyglądem nie urywa to jest do dupy.
Każdy ma prawo do swojej opinii ale narzucanie jej komukolwiek to już inna sprawa.
Będę się smażył w piekle... ale Giulia naprawdę mi się podoba. Co nie oznacza że jest bez wad. Tylko kto ich nie ma ?

radosuaf tutaj zgadzam sie z Tomtrz, Renault tez bylo mistrzem F1 a nikt nie postrzega ich jako prestizowej marki, Alfa moze i byla postrzegana, jako marka bardziej sportowa niz prestizowa, ale rozmienili to na drobne.

Zauważ, że Renault operuje na zupełnie innej półce cenowej, to raz, dwa - w kwestii sportowych hatchbacków wyrobiła sobie właśnie taką opinię, że to Megane RS jest wyznacznikiem w tej klasie, a nie np. Golf GTI. Alfa jest jak najbardziej marką prestiżową (cały czas dyskutujemy o marce jako takiej, a nie o poszczególnych modelach) w taki nieco inny sposób - o ile na przykład w Audi A4 B5 mogły być lepsze materiały w środku niż w Alfie 155, to jaki samochód cieszy się większą estymą wśród miłośników klasycznych samochodów? (i znowu, nie mówimy o Polsce, gdzie królują Wartburgi z german tuningiem i tym podobne barachło) Alfa zawsze była nieco inna, bardziej niszowa i jednocześnie przez większość swego istnienia w awangardzie - nawet, jeśli Alfa 156 nie była najbardziej niezawodnym samochodem, to myślę, że za 10 lat będzie robić wrażenie, a E36 tak sobie... To, że w Polsce powiatowej stoi niżej niż Passat, nie oznacza, że w takiej Holandii Giulia na podjeździe będzie wyglądać znacznie lepiej niż kolejne A4 na ulicy...

Mam ci wysłać zdjęcie floty AR Giulietta jednej ze spółek w moim biurowcu ignorancie?
Ile jeszcze musimy tolerować tego trolla obrażającego wszystko i wszystkich?

ten wątek stał się gorzkimi żalami "prawdziwych" alfisti którzy uważają że jak w ich mniemaniu alfa im głowy wyglądem nie urywa to jest do dupy.
Każdy ma prawo do swojej opinii ale narzucanie jej komukolwiek to już inna sprawa.
Będę się smażył w piekle... ale Giulia naprawdę mi się podoba. Co nie oznacza że jest bez wad. Tylko kto ich nie ma ?

Panowie "gratuluje".

Kto? Użytkownicy tego forum! Oni są nieomylni, więc nie można mieć innego zdania! Giń w piekle! :)

Wracając do tematu. Jestem bardzo ciekaw realnego spalania benzyn. Jeździłem chwilę 1.8TFSI i 2.0TFSI. Spalanie w granicach 10-12l, mniej się nie da, chyba, że jedziesz stałą prędkością (ok 90km/h) i nie przyspieszasz/wyprzedzasz. Teraz jeżdżę 2.0EB i średnie na trasie 10l, w mieście 12-13l. Jedynie ratuje mnie 70l bak, ale nawet z nim zasięg i tak mniejszy niż w 3.0TDI w A4 (gdzie bak ma 64l chyba).
A w Giulii mamy jeszcze mniejszy zbiornik... I w opcjach nawet nie widzę "powiększony zbiornik paliwa" (jak w Mercu)

Ostatnia edycja:
Dobrze, że zrobili auto segmentu D. Wynika to z tego, że takie auto mogą sprzedać na całym świecie... Błędem jest natomiast brak silnika 1.4 140/150HP z Giulietty, tak żeby mogli zjechać z ceną do 115tyś i schylić się po klienta Mazdy, VW czy Forda. Popełniają błąd Fiata Stilo z początku produkcji - damy ludziom więcej niż chcą. Skoro BMW/Merc/AUDI/VW produkują auta klasy D z silnikami 1.4-1.6, to Alfa też powinna, szczególnie, że ma fajny silnik 1.4 w kilku wariantach mocy.

Chyba nie chcemy, żeby Alfa tłukła taką masówę jak Audi (silniki ze Skody) czy BMW (silniki z Peżota)? Przywoływałem już tutaj kilka razy Jaguara - to jest marka, która powinna być wyznacznikiem dla Alfy - mniejsza wielkość sprzedaży, większa nisza, ale samochód, który robi kilkukrotnie większe wrażenie od BMW czy Audi. Audi A6 czy BMW 5 przy XF-ie wyglądają jak ubodzy krewni (mam na myśli ogólne wrażenie, a nie to, że w Audi jest ładniejsza okładzina zawiasów bagażnika w sedanie itp.).

Podobnie jest z markami Lexus i Infiniti - nikt się nie rozdrabnia na silniki od kosiarek. Moim zdaniem przy dalszym rozmyciu marka BMW straci kompletnie swój charakter (już teraz Clarkson twierdzi, że Giulia jest lepsza od M3, a w brytyjskim teście porównawczym C63 AMG, Giulii i M3 BMW jest... najgorsze) w ciągu 10 - 15 lat. Jeśli Giulia okaże się solidnym samochodem, to "Radość z jazdy" będzie kojarzona tylko z Alfą. Jeżeli pojawi się następca Giulietty RWD, będzie jedynym tylnonapędowcem w segmencie.

- - - Updated - - -

Wszyscy mają bekę ze 159, bo krowa i w ogóle, ale ten design robił robotę i przynajmniej to wyróżniało alfy

Taki genialny samochód, taka porażka rynkowa... I nikt tego przez 900 stron nie potrafi wytłumaczyć. Otóż sam wygląd nie wystarczy, jak widać na załączonym przykładzie. Chyba że kolekcjonujemy samochody do ustawienia w dużym garażu.

- - - Updated - - -

Sam nie wiem co Giulia ma takiego charakteryzującego markę właśnie, chyba to że istnieje w wydaniu QV, chyba tylko to.

Scudetto i (podobno) genialne prowadzenie? Co jest takiego "charakteryzującego Alfę" w:
a/ Spider Duetto
b/ Giulietta 116
c/ Giulia Berlina
d/ Alfa 164

Czekam na odpowiedź :).

- - - Updated - - -

Nie są to auta bez wad ale z pakietem serwisowym (tym premium a nie podstawowym) wiem ze przez 150-200kkm nie dołożę do auta ani złotówki ponad to co zapłacę przy kupnie (nie licząc paliwa i ubezpieczenia).

A ile taki pakiet kosztuje i rozumiem, że z automatu doliczasz go do ceny samochodu?

- - - Updated - - -

Poza tym o czym my tu rozmawiamy? Ile ludzi zna historię motoryzacji wykraczającą poza lata 90'? Jak uświadomiłem koledze, że historia niemieckiej motoryzacja jest bardzo młoda i uboga pod kątem innowacji, to mi uwierzyć nie chciał. Bo przecież Volkswagen to początki motoryzacji, a napęd na 4 koła to audi quattro :D I jak to Alfa starsza od BMW? :D

A ten Twój kolega to przymierza się do zakupu nowego samochodu z segmentu E? :) Ludzie, którzy celują w segment E, często mają 40+ lat, co oznacza, że na plakacie nad ich łóżkiem zamiast Mercedesa W124 mogła wisieć Alfa 164... Chociaż fakt, że doświadczenie Alfy w tym segmencie jest ogólnie raczej ubogie i bez większych sukcesów - ani 2600, ani Sei, ani 90 nie były ikonami swoich czasów i nie są nimi dzisiaj.

Amortyzatory
Powrót