Dobrze, że zrobili auto segmentu D. Wynika to z tego, że takie auto mogą sprzedać na całym świecie... Błędem jest natomiast brak silnika 1.4 140/150HP z Giulietty, tak żeby mogli zjechać z ceną do 115tyś i schylić się po klienta Mazdy, VW czy Forda. Popełniają błąd Fiata Stilo z początku produkcji - damy ludziom więcej niż chcą. Skoro BMW/Merc/AUDI/VW produkują auta klasy D z silnikami 1.4-1.6, to Alfa też powinna, szczególnie, że ma fajny silnik 1.4 w kilku wariantach mocy.
Chyba nie chcemy, żeby Alfa tłukła taką masówę jak Audi (silniki ze Skody) czy BMW (silniki z Peżota)? Przywoływałem już tutaj kilka razy Jaguara - to jest marka, która powinna być wyznacznikiem dla Alfy - mniejsza wielkość sprzedaży, większa nisza, ale samochód, który robi kilkukrotnie większe wrażenie od BMW czy Audi. Audi A6 czy BMW 5 przy XF-ie wyglądają jak ubodzy krewni (mam na myśli ogólne wrażenie, a nie to, że w Audi jest ładniejsza okładzina zawiasów bagażnika w sedanie itp.).
Podobnie jest z markami Lexus i Infiniti - nikt się nie rozdrabnia na silniki od kosiarek. Moim zdaniem przy dalszym rozmyciu marka BMW straci kompletnie swój charakter (już teraz Clarkson twierdzi, że Giulia jest lepsza od M3, a w brytyjskim teście porównawczym C63 AMG, Giulii i M3 BMW jest... najgorsze) w ciągu 10 - 15 lat. Jeśli Giulia okaże się solidnym samochodem, to "Radość z jazdy" będzie kojarzona tylko z Alfą. Jeżeli pojawi się następca Giulietty RWD, będzie jedynym tylnonapędowcem w segmencie.
- - - Updated - - -
Wszyscy mają bekę ze 159, bo krowa i w ogóle, ale ten design robił robotę i przynajmniej to wyróżniało alfy
Taki genialny samochód, taka porażka rynkowa... I nikt tego przez 900 stron nie potrafi wytłumaczyć. Otóż sam wygląd nie wystarczy, jak widać na załączonym przykładzie. Chyba że kolekcjonujemy samochody do ustawienia w dużym garażu.
- - - Updated - - -
Sam nie wiem co Giulia ma takiego charakteryzującego markę właśnie, chyba to że istnieje w wydaniu QV, chyba tylko to.
Scudetto i (podobno) genialne prowadzenie? Co jest takiego "charakteryzującego Alfę" w:
a/ Spider Duetto
b/ Giulietta 116
c/ Giulia Berlina
d/ Alfa 164
Czekam na odpowiedź

.
- - - Updated - - -
Nie są to auta bez wad ale z pakietem serwisowym (tym premium a nie podstawowym) wiem ze przez 150-200kkm nie dołożę do auta ani złotówki ponad to co zapłacę przy kupnie (nie licząc paliwa i ubezpieczenia).
A ile taki pakiet kosztuje i rozumiem, że z automatu doliczasz go do ceny samochodu?
- - - Updated - - -
Poza tym o czym my tu rozmawiamy? Ile ludzi zna historię motoryzacji wykraczającą poza lata 90'? Jak uświadomiłem koledze, że historia niemieckiej motoryzacja jest bardzo młoda i uboga pod kątem innowacji, to mi uwierzyć nie chciał. Bo przecież Volkswagen to początki motoryzacji, a napęd na 4 koła to audi quattro

I jak to Alfa starsza od BMW?
A ten Twój kolega to przymierza się do zakupu nowego samochodu z segmentu E?

Ludzie, którzy celują w segment E, często mają 40+ lat, co oznacza, że na plakacie nad ich łóżkiem zamiast Mercedesa W124 mogła wisieć Alfa 164... Chociaż fakt, że doświadczenie Alfy w tym segmencie jest ogólnie raczej ubogie i bez większych sukcesów - ani 2600, ani Sei, ani 90 nie były ikonami swoich czasów i nie są nimi dzisiaj.