karluum
Nowy
- Auto
- Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Alfa ma się stać globalną marką premium dla Fiata. Po wielu próbach z wejściem do klasy średniej wyższej (nieudana próba z Cromą, według mnie naprawdę niezłym samochodem) Fiat pozostanie "tanią" marką, natomiast premium ma przejąć Alfa.
Jak pisałem wcześniej, Europa ok, ale w samych Chinach sprzedaje się ponad 20 mln samochodów rocznie więc jest to potężny rynek na którym Fiat jest praktycznie nieobecny. Podobnie jest ze USA/Kanadą. Uszczknąć 2%tego rynku dla siebie to jest 400k samochodów sprzedanych rocznie. Dlatego mówi się coraz głośniej o przejęciu Saubera/Torro Rosso przez Alfę Romeo i starty pod marką w F1.
Europa dla Alfy nie będzie najważniejsza.
Jak pisałem wcześniej, Europa ok, ale w samych Chinach sprzedaje się ponad 20 mln samochodów rocznie więc jest to potężny rynek na którym Fiat jest praktycznie nieobecny. Podobnie jest ze USA/Kanadą. Uszczknąć 2%tego rynku dla siebie to jest 400k samochodów sprzedanych rocznie. Dlatego mówi się coraz głośniej o przejęciu Saubera/Torro Rosso przez Alfę Romeo i starty pod marką w F1.
Europa dla Alfy nie będzie najważniejsza.