[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pół wieku różnicy, sporo :)

attachment.php

Załączniki

• 11036034_713789262083438_5469607056480936873_n.jpg
    11036034_713789262083438_5469607056480936873_n.jpg
    105.1 KB · Wyświetleń: 566
2.2 L to ciekawa pojemność. 440 nm przy 2500 to by znaczyło ,że auto bedzie miało mocny dół obrotów juz w serii.

185 i 200 to zapewne identyczne silniki ze zmianą w programie.

Jezeli tunerzy zaczną ogarniac nowe sterowniki ,to te jednostki powinne wypluwac oklice 240-250Km i 500Nm, co przy masie ( oby) około 1500 kg bedzie zapowiadało przyjemną dynamike.

Ciekawe dla czego Włosi zdecydowali sie akurat na dziwną pojemność 2.2 litra. Aczkolwiek w dobie zdziwaczałego trendu małych pojemności, takie 2.2 litra jawi sie jako silnik niemal wielko - pojemnościowy.

To A4, to żaden konkurent, zobaczcie jak przeładowane pierdółkami wnętrze, jakie systemy - prowadzenia w korku do 40km/h bez użycia rąk kierowcy (!? dobrze ja czytam? gdzie zmierza "motoryzacja" już widać plus zintegrowany z nawigacją tempomat tak prowadzący aby jak najmniej spalić ). I max moc coś 300 koni. Dla gadżeciaża i koloekcjonera "systemów i opcji". To nie Giulii jaką sobie wyobrażam że będzie konkurent.
A co do flot, to ja tam marketingowcem nie jestem i się nie znam, ale chcąc być 'premium' to się nie daje chyba aut flotom (o ile przez floty rozumiemy przedstawicieli handlowych itp.) nie sprzedaje się ich tanio i nie daje rabatów (w myśl hasła sprzedawców "nie każdy musi jeździć..." i tu wpisujemy nazwę salon udo jakiego zawitał klient - kilka marek tak sprzedaje). Tu pewien dysonans faktycznie - sprzedać dużo, ale nie być powszechnym. No ciekawe.

A co do flot, to ja tam marketingowcem nie jestem i się nie znam, ale chcąc być 'premium' to się nie daje chyba aut flotom (o ile przez floty rozumiemy przedstawicieli handlowych itp.) nie sprzedaje się ich tanio i nie daje rabatów

Bez flot się nie da. Po prostu.

http://www.fleetnews.co.uk/fleet-management/fleet-news-award-winner-2014-bmw/53321/

"This year is set to be another busy one for BMW and Bristow. Five months in, fleet sales have risen more than 11%, at 30,402, accounting for half of BMW’s total sales."

Ale żeś błysnął, dokładnie o tym pisałem w #3293.

A drugi temat to kolego trochę opanuj się z tym torem w Poznaniu, bo to że masz go pod nosem nie znaczy że reszta forumowiczów ma zapierniczać z jakiego kolwiek miejsca w Polsce, tylko po to abyś miał krótką przyjemność jazdy po tym torze, po czym się znalazł w ciągu 10min w domu, zjadł kolację i poszedł spać do własnego wyra. A rano jak by nic udał się do pracy.
Podejdź do tematu sprawiedliwie, zwróć za dojazd, opłać hotel, a my zapłacimy wejściówkę. Ogarnij się z tym sportowym off topem bo już zdominowałeś ten temat i przykro nam Ciebie czytać bo wiemy jak zakończysz wypowiedź, załóż odrębny temat i tam szukaj ludzi. Nie wieże w to że twoja Alfa jest jedyna w Poznaniu, pewnie jest nawet jakiś wielkopolski klub Alfy. Skrzyknij ich, poganiajcie sobie, wypracujcie uznanie wśród właścicieli klubu i innych jego klientów, po czym zorganizuj zlot i będzie genialnie jak przyjedzie ta sama grupa stałych zlotowców. Moze jakieś atrakcje, dogadasz się z Przedstawicielem Alfy na Polske lub zainterweniujesz we Włoszech, że robisz krajowy zlot Alfy 2016 na torze w Poznaniu, gdzie mogli by sobie zapromować nowy model Alfy, a Tobie uświętnić impreze. Pozdro

Jeśli tak będzie, to można zapomnieć o flotach. A to by oznaczało raczej słabą sprzedaż.
Dlaczego? Jeśli CO2 i spalanie będzie niskie to chyba nie ma znaczenia jaka pojemność* (*nie dotyczy PL).

EDIT: 8,5s przy tej masie (1950kg) to rzeczywiście zacny wynik. Taka Alfa, przy 1600-1700kg spokojnie miałaby poniżej 8s (może nawet 7s?!), a to bardzo dobry wynik jak na raptem 200KM w dieslu.

Ostatnia edycja:
Ale żeś błysnął, dokładnie o tym pisałem w #3293.

No nie bardzo, pisałeś o lampach, ja mam na myśli całokształt tyłu, szczególnie spojler... Poza tym, skąd ja mam wiedzieć, co to jest Maseratti Grant Turismo?! Nie ma takiego samochodu, jest tylko Lądek Zdrój... :)

A drugi temat to kolego trochę opanuj się z tym torem w Poznaniu...

Naprawdę nie widzę powodu, żeby nie zrobić tego gdzie indziej. Jak dla mnie może być nawet Brno :). Tyle, że nie widzę chętnych. Co do organizacji czegoś w Poznaniu - jak się mam zabierać za cokolwiek, skoro nawet 10 chętnych nie da się uzbierać? Proponuję zakończyć temat.

- - - Updated - - -

Dlaczego? Jeśli CO2 i spalanie będzie niskie to chyba nie ma znaczenia jaka pojemność* (*nie dotyczy PL).

We Włoszech, czyli na rynku macierzystym Alfy, jest podobnie jak w PL - dlatego dziwolągi typu 2.0 V6 turbo w 164/Gtv albo 2-litrowe Maserati Biturbo w latach 80-tych.

Ostatnia edycja:
EDIT: 8,5s przy tej masie (1950kg) to rzeczywiście zacny wynik. Taka Alfa, przy 1600-1700kg spokojnie miałaby poniżej 8s (może nawet 7s?!), a to bardzo dobry wynik jak na raptem 200KM w dieslu.

Skrzynia panie robi robote. Do tegło ładnie rozłozony moment i mozna robic wynik.

Ostatnia edycja:
@ Andree : "sportowy offtop" wcale nie jest nie na miejscu w temacie Giulii, bo do tych korzeni szefostwo firmy strasznie mocno nawiązywało we wszelkich prezentacjach uprzednich i na takie - ala-sportowe wrażenia stawia jak widać kładąc nacisk na osiągi , paramtery i konie mechaniczne na kilogram jako cel konstruktorów , a nie wyznaczenie trasy którą najmniej spali czy jak łatwo sama zaparkuje.
A jak dało się zauważyć w tym offtopie krótkim powyżej - korzenie te niemalże całkowicie uschły.

Podobno Gulia dopiero od 2017r w salonach info od jednego dyrektora który wrócił z prezentacji.Oby kłamał bo to samobój straszny Alfy.

Pierdy, inny dyrektor mówi o sprzedaży w Polsce wiosną 2016.

Pokazywać auto w czerwcu 2015 po to by móc je sprzedawac w 2017 ? No bez sens totalny. Moze chodziło o kwestie SW ? Logika podpowiada, że Giulia bedzie w sprzedazy najpóźniej wiosna 2016.

@ Andree : "sportowy offtop" wcale nie jest nie na miejscu w temacie Giulii, bo do tych korzeni szefostwo firmy strasznie mocno nawiązywało we wszelkich prezentacjach uprzednich i na takie - ala-sportowe wrażenia stawia jak widać kładąc nacisk na osiągi , paramtery i konie mechaniczne na kilogram jako cel konstruktorów , a nie wyznaczenie trasy którą najmniej spali czy jak łatwo sama zaparkuje.
A jak dało się zauważyć w tym offtopie krótkim powyżej - korzenie te niemalże całkowicie uschły.

Chłopie teraz żeś dowalił jak kierowca Vaginowozu w tył AUDI. Pragnę zauważyć że każdy off top jest nie na miejscu, masz wątpliwości to przegadaj je z adminem. Twój kolega z Poznania co nas nękał poznańskim torem w temacie o Julii zrozumiał, a Ty kiedy zrozumiesz?
Będzie chciał to założy nowy wątek, oczywiście zwrócił mi uwagę na literówkę i miał rację bo nie ma Grand Turismo, tylko jest https://pl.wikipedia.org/wiki/Maserati_GranTurismo

Jak pewnie wiecie premiera miała miejsce dokładnie w dniu 105 lat Alfy, zdaje sie ze nie dopieli na czas całej gamy silników, nie pamietam w jakiej fabryce powstała linia na nowe silniki. Wspomniane tez tam było o jakie jednostki chodzi.

Ostatnia edycja:
Podobno Gulia dopiero od 2017r w salonach info od jednego dyrektora który wrócił z prezentacji.Oby kłamał bo to samobój straszny Alfy.

Żeby uniknąć niepotrzebnych nerwacji zakupiłem piękną 159 i jestem szczęśliwy jak dziecko w Mikołaja. Wiedziałem,że tak będzie a ikonę piękności trzeba mieć w życiorysie :)

Co do VAGa. Zostań kolego przy B5 (też miałem), następca to król lawet. Mój teść teraz sprzedał Yeti 1.8 TSI bo przy 44 tys km auto zaczęło pić około 0.5 litra oleju na 3 tys km. Po przygodach z Audi Allroad 2.5 TDI i A3 2.0 TSI powiedział: "Nigdy więcej Niemca" i kupił Pandę :D

Tam w VW z TSI/TFSI jest grubsza strzelanina z tymi pierścieniami - zestaw "naprawczy" obejmuje wymianę tłoków, korbowodów (ponieważ poprawione tłoki nie pasują do starych) i pierścieni, ponieważ ten zbierający olej w oryginale (wadliwy) jest za cienki (z czasem traci właściwości/pęka), natomiast poprawiony (grubszy) nie pasuje do oryginalnych tłoków (chociaż w PL "warszataty" to ogarniają i przetaczają tłoki :D)

http://www.auto-swiat.pl/eksploatac...a-spalaja-olej-naprawa-nawet-20-tys-zl/e96s20

PS: ale koniec już z OT

PPS: po prawej to tłok poprawiony.

171401-alfa_giulia_2015_a-0bc2908c310a240d07debebf72a9228c.jpg

Załączniki

• 0bc2908c310a240d07debebf72a9228c.jpg
    0bc2908c310a240d07debebf72a9228c.jpg
    47.5 KB · Wyświetleń: 517
Ostatnia edycja:
Co w tym żałosnego, przecież czule lub zdrobniale piszę o VAGu. Wiem władca pierscieni, marnych pierścieni. http://www.spalacz.pl/olej-i-jego-spalanie-w-silniku-audi-20-tfsi
Zobacz link i zostań na B5, sam jezdziłem i wiem, moja firma jako słuzbowe preferuje VW i Audi.

Oszćzędność na wymianie oleju znaczna:

cyt. " nstrukcja obsługi podaje, że w zależności od warunków i sposobu jazdy silnik może ubywać do 0,5 litra oleju na każde 1000 km. W samochodach Audi olej wymienia się co 15 tys. km, czyli między przeglądami silnik 2.0 TFSI może nam "oficjalnie" pobrać... 7,5 litra oleju! Chyba "trochę" przesadzili. Mając na uwadze, to, że do silnika 2.0 TFSI wlewa się 4,5 litra oleju więc teoretycznie możemy zużyć cały olej i niejako sami go sobie wymieniać ;-)" :lol::lol::lol:

Amortyzatory
Powrót