[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie nakazujesz, ale wyśmiewasz innych nawyki/przyzwyczajenia/gusta... Ty wypożyczasz na miejscu, ja wolę używać sprzętu, który tylko ja używam, a nie przeszedł przez setki innych osób, itp.

no trochę przesmiewam ;) tylko dlatego, że z drugiej strony też ktoś mi próbuje wmówić, że bez kombi nie da się żyć. Jak można odpowiedzieć na argument, że lepiej kupić samochód za 200 tysięcy pod wózek za 1500zł, niż odwrotnie, jak nie kpiną?

Z wypożyczaniem to głównie wchodzą w gre rowery, a te można spokojnie wozić na dachu w każdej wersji nadwozia.

Ja na przykład nie mogłem się nadziwić, kiedy mój kolega wiózł przez pół Polski grilla. Najpierw szorowanie w domu, później szorowanie na miejscu, i oczywiscie miejsce w bagazniku też zajmuje. Ja idę do kerfura i kupuje grilla za 30 zł, a po użyciu utylizuje, ewentualnie oddaje komuś, bo szkoda mojego czasu dla tych 30zł. To jest oczywiscie wierzchołek góry lodowej, i na podobnej zasadzie odpada mnóstwo bagażu, a przy okazji czasu oraz nerwów spędzonych przy pakowaniu.

Ej ale w ogole po co ta dyskusja ? Niech kazdy kupuje co chce. Jedni potrzebuja SW a innym wystarczy Sedan. Rynek jest tak ogromny, ze kazdy znajdzie cos dla siebie :) Przeciez nie musi to byc Giulia.

i jeździć fajnym autem, zamiast wołem roboczym :P

Napisałem właśnie do kumpla, który na co dzień jeździ RS6, że kupił sobie woła roboczego zamiast fajnego samochodu :) Reakcja była bezcenna :D

Jak można odpowiedzieć na argument, że lepiej kupić samochód za 200 tysięcy pod wózek za 1500zł, niż odwrotnie, jak nie kpiną?

Może zamiast kpić, najpierw spróbować zrozumieć ten argument? Akurat argument z wózkiem jest bardzo dobry. Dlaczego? Bo to jeden z przykładów, że nie po to wydajesz nie małą sumkę pieniędzy, żeby dostosowywać swoje wymagania do samochodu i ograniczać się, ale po to, żeby kupić samochód spełniający wymagania. Skoro spora ilość osób potrzebuje bądź chce samochód względnie uniwersalny, to po co na siłę komuś udowadniać, że można się zmieścić w sedana?

Równie dobrze mogę zapytać - po co Ci samochód z V8 pod maską? Przy obecnych ograniczeniach prędkości nie wykorzystasz połowy jego możliwości, a wyprzedzanie czy dobre przyśpieszenie to już przecież fanaberia i Twoje widzi mi się. Nie wspominam już o tym, że to również więcej wydatków i kosztów z tym związanych.

Ej ale w ogole po co ta dyskusja ? Niech kazdy kupuje co chce. Jedni potrzebuja SW a innym wystarczy Sedan. Rynek jest tak ogromny, ze kazdy znajdzie cos dla siebie :) Przeciez nie musi to byc Giulia.
wlasnie bardzo bym chcial Giulie (SW), w tym caly problem.

Ostatnia edycja:
AR pewnie miała uzasadnienie by nie robić SW. Podjęli taką biznesową decyzję, że robią SUV a nie SW i możemy się tylko zastanawiać czy słuszną (może szykują SW do tego z większego wozu, następcy 166?) To że ktoś woli SW zamiast sedana czy SUV to ma pełne prawo.. i wtedy sobie kupuję passeratti np.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Jak dla mnie wiele samochodów w nadwoziu kombi jest po prostu ładniejszych.
moi przyjaciele twierdza ze obecna 159SW jest ladniejsza od poprzedniej 159 berlina. no ja akurat sie z tym nie zgodze, choc 159SW to jedno z nielicznych "kombi" jakie w miare bez marudzenia zaakceptowalem. wizualizacje Giuli SW tez wygladaly calkiem znosnie.

- - - Updated - - -

... Chcesz jeździć klockiem na kołach, żeby zabrać 3 pary skarpetek więcej - jeździj :P Ja tam jestem w stanie poświęcić tą straszną niedogodność w postaci inteligentnego planowania wykorzystania przestrzeni i jeździć fajnym autem, zamiast wołem roboczym :P Bez problemu mieściłem się w 5 dorosłych osób w sedanie na ponad tydzień, bez żadnych trumien na dachu i gratów w przedziale pasażerskim. Wygodny jestem, nie lubie się pakować, tylko najważniejsze rzeczy są na check-liscie, a resztę się po prostu kupuje na miejscu, ewentualnie wypożycza.

ale nie mieliscie chocby jednego wozka dzieciecego co? woziles kiedykolwiek jakis wozek w bagazniku? jesli tak to powienienes wiedziec ile sie jeszcze da zmiescic do bagaznikia auta klasy D (tzn niewiele, conajwyzej drobne bagaze), a jesli nie to pozycz od znajomego I wloz dobie do bagaznika, ciekw jestem czy bedziesz dalej prezentowal tak mocna opinie.

inna sprawa ze Ty jezdzisz 166, a tam zapewne bagaznik jest znacznie wiekszy niz w Giuli (I pewnie otwor zaladunkowy ma te potrzebne dodatkowe cm zeby cos wiekszego wlozyc)

- - - Updated - - -

no trochę przesmiewam ;) tylko dlatego, że z drugiej strony też ktoś mi próbuje wmówić, że bez kombi nie da się żyć. Jak można odpowiedzieć na argument, że lepiej kupić samochód za 200 tysięcy pod wózek za 1500zł, niż odwrotnie, jak nie kpiną?

Z wypożyczaniem to głównie wchodzą w gre rowery, a te można spokojnie wozić na dachu w każdej wersji nadwozia.

Ja na przykład nie mogłem się nadziwić, kiedy mój kolega wiózł przez pół Polski grilla. Najpierw szorowanie w domu, później szorowanie na miejscu, i oczywiscie miejsce w bagazniku też zajmuje. Ja idę do kerfura i kupuje grilla za 30 zł, a po użyciu utylizuje, ewentualnie oddaje komuś, bo szkoda mojego czasu dla tych 30zł. To jest oczywiscie wierzchołek góry lodowej, i na podobnej zasadzie odpada mnóstwo bagażu, a przy okazji czasu oraz nerwów spędzonych przy pakowaniu.

moja przyczepka rowerowa jest akurat jedna z mniejszych na rynku I tylko na 1 dziecko.

grilli ani piwa czy jedzenia nie woze, tylko to co potrzebne - pisalem w poscie, trzeba bylo czytac uwaznie a nie od razu przesmiewac majac obraz swojego kolegi.

dalem argumenty za Giulia SW, bo co chwile czytam tu na forum negacje takiej potrzeby. czyli wszyscy producenci, I polowa klientow aut klasy D w Europie sie musi mylic wg Twoj opini.

A wiecie, że ta cała jałowa dyskusja o kombi jest tylko i wyłącznie dlatego, że [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo zje... i nie zdążyła/potrafiła/zbadała rynku zrobić tej wersji? Jak widać jest bardzo potrzebna a w ofercie nie ma. Nawet w zapowiedziach. Ja się spokojnie mieszczę w Giulii ale gdybym miał jeszcze obok SW to bym wziął SW bo SUV nie czaję.

btw Jak ktoś ma zjazd do garażu na milimetry to w Stelvio mimo, że się siedzi wyżej to wypukłości maski z lewej i prawej utrudniają ocenę odległości. Gdzie tu wygoda? Co do krawężników tak chętnie przytaczanych przez zwolenników SUV to nie chcecie wiedzieć ile kosztuje nowa opona do Stelvio, że o zimówkach nie wspomnę :D Have fun.

AR pewnie miała uzasadnienie by nie robić SW. Podjęli taką biznesową decyzję, że robią SUV a nie SW i możemy się tylko zastanawiać czy słuszną (może szykują SW do tego z większego wozu, następcy 166?) To że ktoś woli SW zamiast sedana czy SUV to ma pełne prawo.. i wtedy sobie kupuję passeratti np.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
mysle ze licza ze sedan bedzie sie wystarczajaco dobrze sprzedawal, a Stelvio przejmie niektorych potencjalnych kupcow na SW, I jakos to bedzie. pewnie tez wyliczyli ze nawet gdyby robili SW, to moze Suva i tak lepiej wypuscic szybciej, i to akurat chyba sie zgadza, bo pierwsze trendy sprzedazy pokazuja ze suv bardzo dynamicznie przyrasta.
sprzedaz Giuli jest jakas tam niby nienajgorsza (tylko za niemiecka trojca, jednak daleko), ale to nie sa poki co te wolumeny o ktorych Sergio sobie gadal. jesli chce do nich dojsc, to te powiedzmy 40tys egzemplarzy rocznie dorobilby Giulia SW - ciagle licze ze sie postukaja po glowie i za jakis czas powroca do tematu SW. w sumie zrobic tylko wariant auta, to juz jest male piwo - troche innych blach, jakas tam wiazka, jakas podsufitka i pare elementow bagaznika - 90% auta i to te bardziej skomplikowane maja juz zrobione i dopracowane, grzech nie zrobic SW bo teraz to prosta robota.

Co do krawężników tak chętnie przytaczanych przez zwolenników SUV to nie chcecie wiedzieć ile kosztuje nowa opona do Stelvio, że o zimówkach nie wspomnę :D Have fun.

A sprawdzałeś? Bo pierwsze z brzegu Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV 235/55 R19 można kupić za 750zł. To aż tak strasznie na 19tkę?
Za nieco ponad 700 stówek/sztuka można mieć Continental ContiSportContact 5 235/55 R19.

Dla porównania za fabryczny rozmiar do 159, ale 18 cali trzeba zapłacić niewiele mniej za te Conti.

Ostatnia edycja:
A może to jest tak, że Giulia SW jest jednak w planach, ale nie chcą podcinać sobie gałęzi na której siedzą. Więc na razie chcą Alfisti i innym, którym się podoba wcisnąć Giulię by później nagle wrócić do SW i zaatakować kolejną grupę klientów. Jest w tym jakiś cel bo koniec końców zrobią nowe ciśnienie, taka nowa dawka :D No ale to tylko gdybanie, mnie mega dziwi odejście od SW przez Alfę bo dotychczas jednak wszystkie sedany miały też wersje kombi.

A wiecie, że ta cała jałowa dyskusja o kombi jest tylko i wyłącznie dlatego, że [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo zje... i nie zdążyła/potrafiła/zbadała rynku zrobić tej wersji? Jak widać jest bardzo potrzebna a w ofercie nie ma. Nawet w zapowiedziach. Ja się spokojnie mieszczę w Giulii ale gdybym miał jeszcze obok SW to bym wziął SW bo SUV nie czaję.

btw Jak ktoś ma zjazd do garażu na milimetry to w Stelvio mimo, że się siedzi wyżej to wypukłości maski z lewej i prawej utrudniają ocenę odległości. Gdzie tu wygoda? Co do krawężników tak chętnie przytaczanych przez zwolenników SUV to nie chcecie wiedzieć ile kosztuje nowa opona do Stelvio, że o zimówkach nie wspomnę :D Have fun.

na alfaowner tez byly tego typu dyskusje ludzi glownie z UK. no brakuje - kompletna gama auta w klasie D to sedan i kombi, i w europie to sprzedaje sie pol na pol. ewentualnie mozna jeszcze budowac jakies coupe czy cabrio, ale to nisza i takich to sie wiele nie sprzeda nigdy.

dyskusja wynika z wkurzenia na FCA - ja jako fan marki chce kupic alfe, ale nie bardzo mam jaka. ide do BMW tam do wyboru do koloru - 3 sedan, 3 kombi (jeszcze jakie funkcjonalne, podnoszona sama szyba klapy, podnosi sie roletka), 4 coupe (3 drz liftback), 4 grand coupe (5 drzw liftback) 4 cabrio, 3 GT (szpetna ale jest jak ktos chce troche wyzsze auto a nie suv to ma). jeszcze konfigurowac mozna wszystko prawie bez ograniczen. tylko jakos obecnie ciagle serce nie chce BMW, no i jest troche drozej, no i felgi mi sie nie podobaja praktycznie zadne itp. inne marki nie wchodza w gre, bo nic mi sie nie podoba/slabo jezdzi/nie ma dobrych automatow czy napedu na 4 kola itp.

Jeżeli liczy się każdy grosik, trzeba ważyć każdy krok. Pamiętajmy, że AR ciągle stąpa po bardzo cienkim lodzie i jeśli zrobi coś nie tak to może się to źle skończyć dla nas wszystkich (w sensie fanów AR).
Myślicie, że nie badali rynku pod względem SW i teraz się pukają w czoło, że jacy my głupi bo zapomnieli o tej wersji!? :) Może i to mało kasy zrobić kolejną odmianę (chociaż nie wiem skąd to wiecie?) ale może było albo zrobić Giulię SW albo dokończyć projekt Stelvio? To pod względem finansowym jaka opcja lepsza?

Niech SUV i sedan trochę rozpędzą machinę sprzedażową, to i po jakimś czasie starczy kasy i na SW, i na coupe, i na inne odmiany, i wtedy KAŻDY będzie zadowolony :)

A może to jest tak, że Giulia SW jest jednak w planach, ale nie chcą podcinać sobie gałęzi na której siedzą. Więc na razie chcą Alfisti i innym, którym się podoba wcisnąć Giulię by później nagle wrócić do SW i zaatakować kolejną grupę klientów. Jest w tym jakiś cel bo koniec końców zrobią nowe ciśnienie, taka nowa dawka :D No ale to tylko gdybanie, mnie mega dziwi odejście od SW przez Alfę bo dotychczas jednak wszystkie sedany miały też wersje kombi.
oby tak bylo, i oby nie zostawiali tego na za pare lat, jak dla mnie idealnie byloby gdyby np wprowadzili np na koniec roku, wkrotce potem koncze amortyzowac obecna tbi i jak najbardziej moge zmieniac samochod:)

ide do BMW tam do wyboru do koloru - 3 sedan, 3 kombi (jeszcze jakie funkcjonalne, podnoszona sama szyba klapy, podnosi sie roletka), 4 coupe (3 drz liftback), 4 grand coupe (5 drzw liftback) 4 cabrio, 3 GT
I różnią się tylko wyglądem zewnętrzym, a żadna wersja nie jeździ jak Giulia w sedanie. Więc po co mi to?! ;)

Jak dla mnie wiele samochodów w nadwoziu kombi jest po prostu ładniejszych.

Mi się zasadniczo nie podobają, ale akurat [notranslate]Alfa[/notranslate] potrafiła robić ładne combi:).
Giulia powinna mieć wersję SW; jeśli zamiast SW jest SUV, to słabo...

No, z dziećmi zjechałem większą połać Europy.
W większej części bez auta, w dużo mniejszej w AR 156 SW.
Nigdy nie narzekałem na brak miejsca w aucie:).

Kwestia oceny, co jest rzeczywiście potrzebne, a co tylko wygodne.

Nigdy nie narzekałem na brak miejsca w aucie:).

Kwestia oceny, co jest rzeczywiście potrzebne, a co tylko wygodne.

Ja to samo, do Brery (!) wchodzę wraz z moimi i narzeczonej klamotami z luzem, nawet całkowicie się nią przeprowadziłem, co prawda bez mebli. ALE. Nie jeżdżę na rowerze, w mieszkaniu i w życiu wyznaję zasadę minimalizmu, nie mam dzieci, na wakacje latam samolotem który niejako wymusza na mnie rewizję bagażu, sprzęty na sporty zimowe wypożyczam bo nie jestem zapalonym sportowcem. Nie ma co osądzać, bo ludzie mają różne priorytety, więc widocznie epsonix potrzebuje i tyle. Co do piękności SW od Alfy zgadzam się całkowicie, nie potrzebuję kombi ale 159 to dla mnie mistrzostwo. Tak jak i RS6 :D
Ja Ciebie epsonix rozumiem i też byłbym rozgoryczony. Życzę Ci, żeby [notranslate]Alfa[/notranslate] jednak zrobiła SW. Sam sobie też życzę, bo chętnie bym na nią popatrzył na ulicy ;)

nawet całkowicie się nią przeprowadziłem, co prawda bez mebli. ALE. Nie jeżdżę na rowerze, w mieszkaniu i w życiu wyznaję zasadę minimalizmu, nie mam dzieci, na wakacje latam samolotem który niejako wymusza na mnie rewizję bagażu, sprzęty na sporty zimowe wypożyczam bo nie jestem zapalonym sportowcem.

:).

Z autami jest ten problem, że są bardzo drogie.
Stąd pojawia się konieczność kompromisów.
W innym wypadku można by mieć w garażu auto do pracy, na tor, na wakacje, na wertepy itd...

U mnie w domu jest mnóstwo rowerów, sam mam cztery: szosa, górski, trekking, rower wiejsko-miejski do sklepu po piwo:) i nie wyobrażam sobie jeździć, np. po asfalcie, rowerem górskim. Mordęga i zero przyjemności.

Akurat moja filozofia podróżowania jest taka, że radykalnie zrywam z domem, tzn. nie zabieram domu ze sobą w podróż:).

Amortyzatory
Powrót