Czyli czarno wszędzie, smutno wszędzie?![]()
Niestety tak
Biała buda, grafitowe felgi i czarne wnętrze.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Czyli czarno wszędzie, smutno wszędzie?![]()
Po pierwsze coś te Twoje liczby kłamią jednak. W listopadzie w Europie sprzedan 2tys Giuli. Nie jest to spektakularny wynik, ale zarówno różni się od Twoich liczb, jak i jest za okres kiedy nawet nikt nie mógł się przejechać benzyną, bo ich nigdzie nie było. Rozumiem też ze sprzedaż to auta odebrane przez klienta - przy 3-4 miesięcznym oczekiwaniu tak naprawdę dane za listopad pokazują sprzedaż za lipiec, może sierpień, a wtedy po pierwsze ludzie są na wakacjach, a do tego w salonach dopiero co pojawiały się pierwsze testówki i to tylko w dieslu. Nowszych wyników jeszcze nie ma (http://carsalesbase.com/european-car-sales-data/alfa-romeo/alfa-romeo-giulia/)masz coś do liczb? liczby może i są nudne ale niestety, nie kłamią. Nic na razie nie wskazuje na sukces rynkowy Giulii, co mnie nie dziwi, bo auto, co podkreśla coraz więcej osób, nie ma jasno określonego klienta docelowego a przesiadanie sie z beem czy audic można między bajki włożyć.

auto, co podkreśla coraz więcej osób, nie ma jasno określonego klienta docelowego a przesiadanie sie z beem czy audic można między bajki włożyć.
Polska oficjalna wersja do pobrania z tej strony http://aftersales.fiat.com/elum/home.aspx?id_language=9Ta instrukcja w polskiej wersji językowej? Możesz dać link?
- - - Updated - - -
W załączeniu zdjęcie z ubiegłotygodniowej Rzeczpospolitej. Alfa Romeo jako marka, która zajęła 3 miejsce pod kątem wzrostu (%) sprzedaży w porównaniu do poprzedniego roku.
W sumie procentowo cieszy, jednak wolumenowo nie robi szału. Patrząc na liczbę sprzedanych aut przez Jaguara czy MINI, AR ma potencjał, żeby sprzedawać co najmniej 200 tys. aut - i tyle zresztą sprzedawała jakieś 15 lat temu.Pokaż załącznik 220455
10 500 jak na tak biedną oferowaną konfigurację w pierwszych miesiącach sprzedaży to fajny wynik.
159 w pierwszym roku 6525 sztuk, weszła do salonów chyba w okolicach sierpnia.
Alfa ma potencjał, żeby sprzedawać auta, jeśli tylko rozszerzy gamę modelową. I tak się dziwie, że ktoś jeszcze kupuje stare Giulietty i Mito. Nie chodzi o to, ze są to słabe samochody, bo na pewno nadal są najładniejsze w swoich klasach, ale są po prostu stare, a lifty niewiele auto odświeżały.
Czyli wychodzi ze w grudniu w Europie sprzedali znowu cos ok 1900szt Giulie (suma wlacznie z listopadem z left-lane byla cos 8600szt w Europie).Oficjalne liczby za 2016 rok:
http://fcagroup.pl/media/aktualnosci/wyniki-sprzedazy-grupy-fca-w-europie-w-grudniu-2016-oraz-calym-2016-roku/
Łącznie sprzedano 66 200 sztuk, z czego ok. 10 500 to Giulia oferowana w drugiej połowie roku.
Pytanie czy 2017 to bedzie powiedzmy 40tys szt czy 100tys (159 miala ok 65tys z tego co pamietam, a wszedl w 2006 juz SW ktory na pewno pomagal w sprzedazy).
A mnie zastanawia co będzie ciągnąć sprzedaż. Giulia czy Stelvio

I tak się dziwie, że ktoś jeszcze kupuje stare Giulietty i Mito.
Giuliettcie przydałoby się wiecej gadżetów z klasy premium, bo takie rzeczy jak awaryjne hamowananie czy ostrzeganie o obiekcie w martwym polu to już standard nawet w niższych klasach.
Srsly? Ja kupowałem Julkę rok temu i w tym segmencie oraz cenie nadal nie ma nic fajniejszego (mówiąc o samochodzie do codziennego poruszania się, a nie bicia rekordów na Ringu) - napisałbym nawet, że ta analogowość Giulietty to jej duża zaleta. Bo nowsze samochody, które oglądałem, coraz bardziej przypominają smartfony na kołach. Mercedesa G ludzie jakoś kupują...
Srsly. Nikt Ci przecież nie zabrania kupować, ale faktem jest, że sprzedaż każdego auta po 2-3 latach od wprowadzenia na rynek zaczyna gwałtownie spadać, bo po prostu traci świeżość.