Giulia Veloce
Witam
Śledzę wątek odnośnie Giulii od dłuższego czasu. Na pewno mamy więcej informacji niż sprzedawcy w salonach

Dyskusja na temat polityki FCA wydaje się niepotrzebna, to ich problem i może sobie z tym poradzą lub nie. Czy marka przetrwa czy zniknie na to mamy tylko wpływ jako potencjalni nabywcy

FCA chyba sama nie wie co robi, dla ciekawości. We Włoszech i Niemczech nie ma jeszcze benzyny Veloce w sprzedaży, jest natomiast w Holandii, Francji i chociażby w Hiszpanii. Prawie wszędzie jest diesel Veloce, w Niemczech po 46 800 EUR. U nas oczywiście nie ma. Nie ma nawet dostępnej oferty na wersje biznes od 125 tys. PLN. Czekam z niecierpliwością na benzynę jak będzie dostępna u nas i wówczas dokonam wyboru.
Pozwolę sobie jeszcze podzielić się spostrzeżeniami odnośnie zakupu ponieważ od maja mam niewątpliwą przyjemność testować różne marki. I to jest chyba najlepsza chwili, samo posiadanie już tak nie rajcuje

Moja od nowości 159 w przyszłym roku kończy 10 lat i wypada coś z tym zrobić

Manualny diesel 180 KM Giulii według mnie nie daje żadnych pozytywnych wrażeń z jazdy. Nienagannie, ale bez przyjemności się prowadzi. Wnętrze jak na auto za tą cenę rozczarowuje w porównaniu np. do Lexusa czy Infiniti. Wszyscy w ASO których o to pytałem mieli podobne zdanie, które się zmieniło dopiero jak zaproszono ich na tzw. taflę. Byli zachwyceni prowadzeniem się tego auto na śliskim, pytanie tylko kiedy nam się to zdarza i czy to ma być czynnik wyboru. Od maja przetestowałem BMW 5, BMW 4, Lexus IS 200t, Lexus RC 200t, Superb 280 KM benzyna, Passat 240 KM benzyna, Mercedes C Coupe 211 KM, Infiniti Q50 Hybryda i benzyna 211 KM. Nie podoba mi się osobiście Audi, chociaż dużo przejechałem RS7 i A7. Zacząłem od BMW5 ponieważ zawsze do tego auta mnie ciągnęło, tylko to jest limuzyna a nie samochód o zacięciu sportowym. Nie jeździłem 3 litrówkami, bo to przekracza mój budżet. Co innego BMW 4. Jednak najciekawsze wrażenia miałem z RC, Q50 hybryda i ISa. Czekam jeszcze bo debiutuje w październiku Infiniti Q60 i pomiędzy nim a ISem i Giulią dokonam wyboru. Oczywiście tylko w benzynie.
Pozdrawiam wszystkich
Paweł