[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Co do śliskiego, to na pewno systemy ratujące są tam na wysokim poziomie. W końcu mocniejsza Q ma tylny napęd czysty i nie jest zakazana jako narzędzie śmierci , to i 280 koni jest prawdopodobnie do poskromienia i nie zabija, zresztą kompletny laik się nie będzie za taki wóz brał raczej.

Raczej chodziło mi o bardziej "aktywne" poczucie bezpieczeństwa, czyli ruszanie/ucieczka. Są takie poślizgi, gdzie z napędem na 4 łapy wyprowadzisz auto mocą, a ESP ci nie pomoże, ewentualnie złagodzi skutki. No ale jeżdżąc spokojnie to Q4 daje tylko wygodny i szybki start na skrzyżowaniach w kiepską pogodę :D
Tudzież zapobiega zrywaniu trakcji przy kickdown na trasie :P

Ano... tylko Q4..... trochę popada i moje 200 koni psu w d**e mozna wsadzic :D Mieeeeeeeele tymi kolami tylko :D (oczywiscie nie za kazdym razem, chodzi o takie sytuacje jak Tomaz napisał)

Wiadomo, ze 200koni z przodu a z tyłu to dwie inne bajki... ale mimo wszystko teraz bym bral 159 z napedem Q4 bezwzglednie.

Było chwilę temu w wersji angielskiej #10378, ale skoro trwa dyskusja co się komu podoba...

• Ponad 18000 Czytelników niemieckiego czasopisma głosowało za przyznaniem nagrody „Autonis"
  • Alfa Romeo wygrała zarówno, jako „Marka Designu 2016", jak i dwie nagrody dzięki modelom Giulia oraz MiTo.

Urok włoskiego wzornictwa zachwycił nawet doświadczonych Czytelników niemieckiego magazynu Auto Motor und Sport, którzy w ramach konkursu „Autonis 2016" podzielonego na 11 kategorii, przyznali aż cztery nagrody markom Alfa Romeo i Abarth.

W szczególności Alfa Romeo została wybrana „Marką Designu Roku" z 24,7% głosów oraz została nagrodzona dwoma tytułami w kategorii.
Nowy, sportowy sedan Giulia w rzeczywistości utwierdził swoją pozycję wśród samochodów o średniej pojemności silnika, otrzymując więcej niż połowę głosów (54,3%),
natomiast kompaktowa Alfa MiTo zdobyła nawet 59,3% głosów w rankingu samochodów o małej pojemności.

Należy pamiętać, że Alfa Romeo zdobyła już nagrodę „Autonis" w 2010 roku, kiedy to Czytelnicy Auto Motor und Sport wybrali model Giulietta najlepszym samochodem w kategorii „Samochód Kompaktowy".

„Jesteśmy wdzięczni i zaszczyceni uznaniem, które marka Alfa Romeo otrzymała od niemieckich entuzjastów samochodów - powiedział Klaus Busse, Szef Designu na region EMEA, podczas ceremonii wręczenia nagród w Stuttgarcie. „Otrzymanie tych nagród jest dla marki Alfa Romeo, modeli MiTo i Giulia, oraz dla nas z Centro Stile, dodatkową zachętą, by nadal promować włoski design na całym świecie".

http://www.alfaromeopress.pl/press/article/2080

Ostatnia edycja:
No, 70kg to jedna osoba, to niemało, plus komplikacja dodatkowa w razie serwisu itd.

Moim zdaniem to mało , quattro w A4/A5 waży ok. 90 kg .

Muszę przyznać, że Giulia Veloce w tym niebieskim kolorze, z żółtymi zaciskami wreszcie wywołała u mnie zachwyt wizualny
W połączeniu z 280KM i Q4 będzie to naprawdę fajne auto. Oby tylko dźwięk nadążył za resztą i cena nie zwaliła z nóg

tomaz , konkurencja w tym segmencie ze zbliżonymi silnikami, napędem i skrzynią do tego w maksymalnym wyposażeniu opcjonalnym przekracza 300 kpln . W takim razie jaka cena tej wersji ( Veloce 280 KM Q4 automat ) byłaby nie zwalająca z nóg ? :)

Ostatnia edycja:
Raczej chodziło mi o bardziej "aktywne" poczucie bezpieczeństwa, czyli ruszanie/ucieczka. Są takie poślizgi, gdzie z napędem na 4 łapy wyprowadzisz auto mocą, a ESP ci nie pomoże, ewentualnie złagodzi skutki. No ale jeżdżąc spokojnie to Q4 daje tylko wygodny i szybki start na skrzyżowaniach w kiepską pogodę :D
Tudzież zapobiega zrywaniu trakcji przy kickdown na trasie :P

Co do tzw "wyprowadzania mocą" to można by dyskutować. Nie jeździłem 4x4 aktywnie, więc się nie wypowiem. Ale generalna zasada jest taka, że jak opona traci przyczepność to traci - nie ma jej , i 1000 koni nie pomoże. Oczywiście w 4x4 któraś tam opona może ją mieć a pozostałe 3 nie , po kilki metrach odwrotnie - więc przyspieszy w końcu prędzej niż ślizgające się 2 kółka , podczas gdy przednie dwa robią za oś cyrkla i obrót mamy. Ale sądzę że mocne RWD współczesne tak porozkłada moc, przyhamuje co i gdzie trzeba , wszystko niezauważalnie dla przeciętnego kierowcy i pojedzie tam gdzie zechce, jedynie wolniej przyspieszając na śliskim.

Jakoś jak to ma być prawdziwa Alfa, to te Q4 nie do końca pasuje po prostu, jakiś kompromis. A kompromisowe to już były.
Pewnie do czasu kolejnej wersji bo widać że oferta Giulii się pięknie rozwija.

jakiś kompromis. A kompromisowe to już były.Pewnie do czasu kolejnej wersji bo widać że oferta Giulii się pięknie rozwija.

FCA bez wątpienia śledzi temat, i bardzo poważnie potraktowało zamieszczane tu obawy (wiadomo czyje), że to RWD pozabija wszystkich przeciętnych Kowalskich. Brawo FCA :congrats:

Jakoś jak to ma być prawdziwa Alfa, to te Q4 nie do końca pasuje po prostu, jakiś kompromis.

Też argument. Stelvio to dopiero będzie nieprawdziwa Alfa.
Wiele samochodów o sportowym charakterze ma 4x4 i nikt nie robi z tego jakiegoś problemu.
4x4 poprawia trakcję nie tylko przy niskiej przyczepności, ale przede wszystkim w zakrętach bo znosi wady obu typów napędów.

E tam problem, ot rozważania.
Jednak tak czy siak - jest to dodatkowa komplikacja, dodatkowy koszt, dodatkowe potencjalne źródło usterek (to Alfa, pamiętajmy) , i masa - duża / nieduża, ale jest, 70kg to nie nic. A nie każdy może chcieć.
Jeśli ta wersja Veloce miałaby być taką 'piccolo Quadrifoglio' , no to tak nie bardzo z tym q4 i bez innych wersji.

A co do zabijania Kowalskich - to w 200konnych Alfach Giulia już się mogą zabijać ? :)

Stelvio to dopiero będzie nieprawdziwa Alfa.

Hmm hmm... Matta :D

IMG_6547.JPG

A co do zabijania Kowalskich - to w 200konnych Alfach Giulia już się mogą zabijać ?

Na to wygląda ;)

I jeszcze to, nowi klienci AR to 60% nabywców.

Gruppo FCA: "Soddisfatti per Giulia e Tipo"

"Il 40% degli acquirenti", ha aggiunto il dirigente, "è rappresentato da vecchi alfisti, il 60% proviene da altri marchi", un fatto "ancor più importante al di fuori dell'Italia".

http://www.quattroruote.it/news/ind...altavilla_soddisfatti_per_tipo_e_giulia_.html

Ostatnia edycja:
tomaz , konkurencja w tym segmencie ze zbliżonymi silnikami, napędem i skrzynią do tego w maksymalnym wyposażeniu opcjonalnym przekracza 300 kpln . W takim razie jaka cena tej wersji ( Veloce 280 KM Q4 automat ) byłaby nie zwalająca z nóg ?

Trafna uwaga :D
Myślę, że cena zależy tu bardzo od wyposażenia. Przy bogatym wyposażeniu akceptowalne przez rynek byłoby pewnie 250tys, bo 300 to już chyba zbyt blisko Q, która jednak odstaje mocno osiągami.

Z drugiej strony ta wersja 280 KM nie może być jakoś znacząco droższa od 200 KM. Nie wiem czy ceny są już ujawnione, ale wydaje mi się sensowna dopłata 20-25k za silnik mocniejszy o 80 KM i kolejne 10k za napęd Q4. Jeżeli to ma być jeszcze drożej, ludzie znowu będą wkurzeni :-)

FCA bez wątpienia śledzi temat, i bardzo poważnie potraktowało zamieszczane tu obawy (wiadomo czyje), że to RWD pozabija wszystkich przeciętnych Kowalskich. Brawo FCA :congrats:

.... ale po co to ironizowanie? patrz na przytoczone tutaj wyniki sprzedaży: one jednoznacznie dowodzą, że auto, mimo paru miesięcy na rynku, nie sprzedaje się. Liczby nie kłamią.
Oczywiście, należy wierzyć, że sprzedaż jednak ruszy, choć na razie nic na to nie wskazuje. Powtórzę raz jeszcze: RWD dla Kowalskich nie ma żadnego znaczenia. Kowalski kupuje auto, które jest dobre według jego wiedzy i opinii otoczenia. Które jest godne zaufania. Alfa Romeo jest tymczasem marką, niestety tak to trzeba napisać, o mocno ograniczonym zaufaniu. Włosi sami sobie winni, cóż dodać.

Ostatnia edycja:
1.jpg

Tak odnośnie przyśpieszenia to są dane z włoskiej strony AR.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

.... ale po co to ironizowanie? patrz na przytoczone tutaj wyniki sprzedaży: one jednoznacznie dowodzą, że auto, mimo paru miesięcy na rynku, nie sprzedaje się. Liczby nie kłamią.
Oczywiście, należy wierzyć, że sprzedaż jednak ruszy, choć na razie nic na to nie wskazuje. Powtórzę raz jeszcze: RWD dla Kowalskich nie ma żadnego znaczenia. Kowalski kupuje auto, które jest dobre według jego wiedzy i opinii otoczenia. Które jest godne zaufania. Alfa Romeo jest tymczasem marką, niestety tak to trzeba napisać, o mocno ograniczonym zaufaniu. Włosi sami sobie winni, cóż dodać.

No i skąd ta radość? Auto jest obiektywnie dobre i zasługuje na lepszą sprzedaż a tu kolejny wpis gdzie przebija typowo polska satysfakcja z cudzego niepowodzenia.
Ja osobiście jako fan marki jestem zmartwiony wynikami sprzedaży i życzę Włochom by jak najszybciej stan ten uległ zmianie. Zresztą mocno w to wierzę, bo auto naprawdę się udało, co (mam nadzieję) potwierdzą wyniki sprzedaży za wrzesień.

Dlaczego satysfakcja? Raczej trzeźwe spojrzenie na sytuację. Jak ktoś wcześniej napisał - Alfa jest w takiej sytuacji jak lata temu KIA czy teraz np. SsangYong. Nowy gracz próbujących podbić niszę premium.

Wg. mnie liczy się bardziej przyjęcie Giulii i jej sióstr oraz opinia jaką po sobie zostawi. Jak będzie dobrze, to Alfa przeżyje bo kolejne wozy będą się coraz lepiej sprzedawać. Jak nie, to Alfa pójdzie droga Lancii. Rzecz jasna o ile Alfa ma tego rodzaju podejście i chce walczyć o rynek. Jak sweterek chce wejść przebojem do premium i nagle sprzedawać setki tysięcy Alf to średnio widzę przyszłość marki.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Na włoskiej stronie podali cenę veloce 50500 euro.

220 000 zł w podstawie ... sporo . Biorąc pod uwagę ceny polskiej wersji dla ,,biznesu'' to prawie 100 tys. zł różnicy a mamy cały czas ten sam silnik 2.0 turbo . Ciekawe czy dali tu inny osprzęt i większą turbinę czy samym softem podkręcili z 200 na 280 KM ?

220 000 zł w podstawie ... sporo . Biorąc pod uwagę ceny polskiej wersji dla ,,biznesu'' to prawie 100 tys. zł różnicy a mamy cały czas ten sam silnik 2.0 turbo . Ciekawe czy dali tu inny osprzęt i większą turbinę czy samym softem podkręcili z 200 na 280 KM ?

Ale w porównaniu do konkurencji przyśpiesza do 100km/h o prawie sekundę lepiej, a to już jest naprawdę duża różnica. Konkurencja: Audi 2.0TFSI quattro 5.8sec, BMW 330i xDrive 5.8sec, Mercedes C300 5.9sec (ale tu napęd tylko na tył). Przyśpieszenie Giulii Veloce to rewelacja!
Czego nie rozumiem to beznadziejny marketing Alfa Romeo. Mając jakieś parametry przebijające konkurencję tak znacząco powinni o tym trąbić dookoła i jak majszybciej przebić się do prasy motoryzacyjnej (tej tradycyjnej i w internecie) oraz programów moto. A tu we wszystkich informacjach dotyczących Veloce brak jest tej informacji. To jest naprawdę niezła namiastka sportowego auta za rozsądne pieniądze. Rzecz jasna rynek na średniej wielkości sedany za 200k+ plus nie jest wielki, ale nawet w Polsce niemały.

Ta cena 50500 euro to jest za diesla 210KM, Q4 z automatem. Cen benzyny jeszcze nie ma.

Wg. mnie liczy się bardziej przyjęcie Giulii i jej sióstr oraz opinia jaką po sobie zostawi. Jak będzie dobrze, to Alfa przeżyje bo kolejne wozy będą się coraz lepiej sprzedawać. Jak nie, to Alfa pójdzie droga Lancii.

To oczywiste i poza dyskusją. Choć nie... własnie to jedno stwierdzenie jest tu powtarzane na setki sposobów, jakby każdy kto je powtarzał dokonywał jakiegoś epokowego odkrycia - ale przynajmniej fajnie nabija ilość postów, zwłaszcza tym co je powtarzają co kilka wpisów, nie dając temu wątkowi nic innego.

ale po co to ironizowanie? patrz na przytoczone tutaj wyniki sprzedaży: one jednoznacznie dowodzą, że auto, mimo paru miesięcy na rynku, nie sprzedaje się. Liczby nie kłamią. Oczywiście, należy wierzyć, że sprzedaż jednak ruszy, choć na razie nic na to nie wskazuje.

Ironia wydaje mi się właściwą formą odniesienia do twojego stylu wypowiedzi w tym wątku. Czasami je ignoruję. Nie zawsze mogę, bo AR jest mi bliska.

Co do wyników sprzedaży, to nie dowodzą one na chwilę obecną niczego, o czym ktoś, kto interesuje się Giulią i deklaruje, że życzy powodzenia projektowi - o ile nie jest ignorantem lub manipulatorem - doskonale wie, albo wiedzieć powinien.

Skoro tak lubisz liczby, to poświęć chociaż część tej energii którą wydatkujesz na kolejne wpisy o tej samej treści, poszukaj danych, i przedstaw je wszystkim czytającym.

A chodzi o ustalenie ile Giulii (2.2D i Q) zostało wyprodukowanych od premiery jaka miała miejsce 19.04.2016 r. do np.30.09.2016 r.
Jaka jest dzienna skala produkcji.
Ustal też ile AR ma salonów - póki co w Europie - i ile w związku z tym zostało do nich zamówionych egzemplarzy demo;
potem postaraj się dodać ilość samochodów przeznaczonych do promocji i pokazów w mediach.
Mając to, pozostanie już tylko postarać się o informację, o dostępności Giulii na rynkach europejskich (gdzie, od kiedy) oraz ilości zamówień dokonanych w poszczególnych krajach w kolejnych miesiącach przez odbiorców niezwiązanych z FCA, i dodać informację o rzeczywistym czasie oczekiwania na odbiór zamówionego auta.
Zestawienie tabelaryczne byłoby idealne.

Co do braku oznak ożywienia sprzedaży, to możesz poczuć się niebawem zawiedziony, ponieważ

Alfa Romeo jest tymczasem marką

która w Paryżu zaprezentowała Giulię

Quadrifoglio AT8

Veloce Q4 2.2D AT8 210 KM

Veloce Q4 2.0 MA AT8 280 KM

Q2 2.2D AT8

Q2 2.0 MA AT8

a tu stoisko AR na tegorocznym Salonie w Paryżu

https://www.youtube.com/watch?v=hd7FKggRzDM

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót