[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ostatnia edycja:
Było podawane 1.5 roku temu, ale potem różnie się działo. Wg. mojego info wszystko jest już gotowe, ale zwlekają z jej pokazaniem.

I dlatego warto było opóźniać premierę. Od samego początku Alfa będzie oferować piękny wachlarz mocy, więc zarówno klienci Mazd 6 jak i klienci BMW znajdą coś dla siebie. Alfa 159 niestety nie oferowała takich bajerów...

"Ale Giulia nie ma diesla V6" narzekanie za 3, 2, 1...

Ostatnia edycja:
Mniam takie 330kucy będzie miodzio bo 280to trochę za mało by było i za duża dziura do 510

Wysłane Huawei P9 przy użyciu Taptalk

Było podawane 1.5 roku temu, ale potem różnie się działo. Wg. mojego info wszystko jest już gotowe, ale zwlekają z jej pokazaniem.

I dlatego warto było opóźniać premierę. Od samego początku Alfa będzie oferować piękny wachlarz mocy, więc zarówno klienci Mazd 6 jak i klienci BMW znajdą coś dla siebie. Alfa 159 niestety nie oferowała takich bajerów...

"Ale Giulia nie ma diesla V6" narzekanie za 3, 2, 1...

Jak dla mnie to Włosi dobrze kombinują.

Alfa dawno nie miała takiego wachlarza opcji i wersji nadwoziowych.
W zasadzie każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego po wejściu całej palety silnikowej i wyposażeniowej.
Mamy zarówno 3 wariacje nadwoziowe, będzie cała masa konfiguracji wnętrza (ja już naliczyłem 4 rodzaje foteli ze względu na ich kształt i budowę), spektrum mocy od 136 do 510 KM zadowoli każdego, opcje ekologiczne/ekonomiczne też się pojawiły.
Do pełnego "sukcesu" brakuje mi tylko SW. Co ciekawe nikt z FCA nie chce zaprzeczyć ani potwierdzić takiej wersji. Niestety plan produkcyjny do roku 2020 nie przewiduje takiego auta. Chyba, że Giulia w innej wersji nadwozia to dla nich nadal zwykła Giulia...
Poniżej wnętrze z Veloce.

Załączniki

• 160920_Alfa-Romeo_Parigi_04.jpg
    160920_Alfa-Romeo_Parigi_04.jpg
    56.1 KB · Wyświetleń: 20
  • 160920_Alfa-Romeo_Parigi_05.jpg
    160920_Alfa-Romeo_Parigi_05.jpg
    87.4 KB · Wyświetleń: 19
  • 160920_Alfa-Romeo_Parigi_03.jpg
    160920_Alfa-Romeo_Parigi_03.jpg
    105 KB · Wyświetleń: 18
  • alfa2020.jpg
    alfa2020.jpg
    92.2 KB · Wyświetleń: 19
Ostatnia edycja:
Alfa dawno nie miała takiego wachlarza opcji i wersji nadwoziowych.
W zasadzie każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego po wejściu całej palety silnikowej i wyposażeniowej.
Mamy zarówno 3 wariacje nadwoziowe, będzie cała masa konfiguracji wnętrza (ja już naliczyłem 4 rodzaje foteli ze względu na ich kształt i budowę), spektrum mocy od 136 do 510 KM zadowoli każdego, opcje ekologiczne/ekonomiczne też się pojawiły.

No, tutaj popłynąłeś... 3 wariacje nadwoziowe? Co to jest? Na tej zasadzie to Giulietta ma/miała z 5... Czy doczepienie każdego spojlerka będziemy już nazywać "wariacją nadwoziową"? Co do wnętrza, super fajnie, że są 4 rodzaje foteli - ale jest JEDEN rodzaj tapicerki materiałowej i JEDEN (zdaje się) półskóry. W Citroenie Cactusie jest więcej.
Co do silników, to poza 510 KM i dizelkiem 2.2 w 2 wariantach, na razie żadnego innego nie ma. Pomijam fakt, że jeśli dobrze kojarzę, to cywilnej benzyny w manualu sobie wziąć nie będzie można. No wybór jak cholera.

No, tutaj popłynąłeś... 3 wariacje nadwoziowe? Co to jest? Na tej zasadzie to Giulietta ma/miała z 5... Czy doczepienie każdego spojlerka będziemy już nazywać "wariacją nadwoziową"? Co do wnętrza, super fajnie, że są 4 rodzaje foteli - ale jest JEDEN rodzaj tapicerki materiałowej i JEDEN (zdaje się) półskóry. W Citroenie Cactusie jest więcej.
Co do silników, to poza 510 KM i dizelkiem 2.2 w 2 wariantach, na razie żadnego innego nie ma. Pomijam fakt, że jeśli dobrze kojarzę, to cywilnej benzyny w manualu sobie wziąć nie będzie można. No wybór jak cholera.

Nie pojechałem nic. Porównaj sobie Giulię do 159 (bo to następca tego modelu). 159 miała tylko dodatek w postaci progów do wersji Ti i nic poza tym (niższego zawiasu nie liczę bo to można indywidualnie też zrobić). W Giulii masz 3 rodzaje zderzaków, progów ( pomijam drastyczne różnice w wersji Q dotyczące dachu, maski itp). Ale różnice nie są tylko w zderzakach. Tam są inaczej formowane podwozia, światła są w kilku opcjach, hamulce też i wiele innych szczegółów.
Poza tym proszę Cię czytaj wszystko i dokładnie a nie siej zamętu...
Napisałem wyraźnie, że po wejściu całej palety wyposażenia i silników będzie duży wybór.
Poszukaj sobie ile już jest zdjęć z różnymi wersjami materiałów, kolorów wnętrza (część nawet w katalogach oficjalnych) i nie pisz, że jest tylko 2,9 i 2,2 bo wykazujesz się w ten sposób totalną nieznajomością tematu. Już jest 5 wariantów Diesel'a, 3 warianty benzyny a za rogiem czekają inne.

Ostatnia edycja:
Nie pojechałem nic. Porównaj sobie Giulię do 159 (bo to następca tego modelu). 159 miała tylko dodatek w postaci progów do wersji Ti i nic poza tym. W Giuli masz 3 rodzaje zderzaków, progów ( pomijam drastyczne różnice w wersji Q dotyczące dachu, maski itp).

159 miała wersję SW. Dziękuję za uwagę.

Poszukaj sobie ile już jest zdjęć z różnymi wersjami materiałów, kolorów wnętrza (część nawet w katalogach oficjalnych) i nie pisz, że jest tylko 2,9 i 2,2 bo wykazujesz się w ten sposób totalną nieznajomością tematu.

Czyli mogę iść do salonu i poprosić o jazdę benzyną 200 KM albo 280 KM? A nie, nie mogę, no trudno... I mogę zamówić samochód z jasną tapicerką albo jasną półskórą, tak? A nie, też nie...

Ja rozumiem bycie fanem marki, kibicowanie modelowi, no ale twierdzenie, że nie wiadomo jakie opcje są do wyboru w Giulii to już jest nadużycie. Ktoś niezorientowany w temacie to przeczyta, pójdzie do salonu i przeżyje srogie rozczarowanie.

159 miała wersję SW. Dziękuję za uwagę.

Czyli mogę iść do salonu i poprosić o jazdę benzyną 200 KM albo 280 KM? A nie, nie mogę, no trudno... I mogę zamówić samochód z jasną tapicerką albo jasną półskórą, tak? A nie, też nie...

Ja rozumiem bycie fanem marki, kibicowanie modelowi, no ale twierdzenie, że nie wiadomo jakie opcje są do wyboru w Giulii to już jest nadużycie. Ktoś niezorientowany w temacie to przeczyta, pójdzie do salonu i przeżyje srogie rozczarowanie.

Dalej brniesz w próżnię nie przyznając się, że wybierasz co Ci pasuje z tekstu...

Pokaż mi auto, które 2 miesiące od wprowadzenia do sprzedaży ma wszystkie opcje dostępne i stoją w salonie. Nikt nie przeżyje rozczarowania bo ja napisałem wyraźnie, że to wszystko będzie po wprowadzeniu do oferty. Natomiast Ty mnie rozczarowujesz defetyzmem i faktem, że nie czytasz wszystkiego dokładnie.
O SW też nie doczytałeś? Poza tym 159 miała SW rok po wprowadzeniu sedana. Tutaj na pewno tak nie będzie ale nikt też nie zaprzecza takiej wersji tym bardziej, że platforma Giorgio jest rozwojowa.

Radzę najpierw sprawdzić co się dzieje w temacie Giulii a potem pisać.

Byłem 1,5 tygodnia temu w salonie - i tym poziomem wiedzy operuję. Przeciętny klient nie ślęczy na forach, nie szuka po sieci, a już na pewno nie ten, który ma do wyboru BMW, Mercedesa, Jaga i ewentualnie Giulię. O ile pamiętam, Giulietta miała 90% oferty w momencie wejścia do sprzedaży - dokładane były tylko słabsze diesle (105 i 150 KM) i benzyny (też chyba 105 i 150 KM oraz wersja LPG) - natomiast co do wyposażenia, podstawowych silników (czyli benzyny 120/170/235 KM i diesle 120/170 KM) czy wyboru skrzyni biegów - wszystko było od razu.

Napisałeś:
"W zasadzie każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego po wejściu całej palety silnikowej i wyposażeniowej."

Prosty przykład - chcę kupić benzynę 200 KM z ręczną skrzynią biegów i beżową tapicerką. To jak będzie? :)

EDIT: Gdybym miał być złośliwy - chcę kupić kombi w benzynie 200 KM, z ręczną skrzynią i beżową tapicerką...

Ostatnia edycja:
Prosty przykład - chcę kupić benzynę 200 KM z ręczną skrzynią biegów i beżową tapicerką. To jak będzie?

EDIT: Gdybym miał być złośliwy - chcę kupić kombi w benzynie 200 KM, z ręczną skrzynią i beżową tapicerką...

To jeszcze zależy jaki kolor nadwozia, bo z tego co wiem, to różowego nadal nie ma ;).

Jak dla mnie to "w zasadzie" jest klauzulą na tyle szeroką, że pozostawia zbiór otwarty, a zatem nawet "po wejściu całej palety" może być ktoś kogo oczekiwania nie zostaną spełnione. Taki świat... FCA. :confused:
Czyli Belfer dobrze napisał biorąc pod uwagę semantykę i logikę.

:)

Ostatnia edycja:
Kolor Rosso Alfa, tutaj nie jestem szczególnie wybredny :). Jak rozumiem, wśród samochodów premium takie fanaberie jak jasna tapicerka, ręczna skrzynia biegów i nadwozie kombi to gruba przesada? To dziękuję bardzo, do widzenia... Mówiłem Ci, kochanie, kupimy BMW, tak jak ostatnio.

Nie zrozumcie mnie źle, Maserati Ghibli nawet gdyby było w jednym kolorze, z jedną tapicerką i silnikiem TwinAir, to bym kupował bez zająknięcia, gdyby mnie było stać, ale tacy klienci to jednostki... Większość nie ma sentymentów i pójdzie do konkurencji.
Po prostu pisanie o tym, jakiego to nie ma wyboru, w zderzeniu z konkurencją brzmi trochę śmiesznie. Pomijam już zupełnie fakt, że niemiecka konkurencja oferuje w tym segmencie dodatkowo coupe, o którym Alfa się nawet nie zająknie, bo to by w Polsce i tak był margines sprzedaży.

Ostatnia edycja:
O ile pamiętam, Giulietta miała 90% oferty w momencie wejścia do sprzedaży - dokładane były tylko słabsze diesle (105 i 150 KM) i benzyny (też chyba 105 i 150 KM oraz wersja LPG) - natomiast co do wyposażenia, podstawowych silników (czyli benzyny 120/170/235 KM i diesle 120/170 KM) czy wyboru skrzyni biegów - wszystko było od razu.

Automatyczna skrzynia była dopiero po roku.
Reszta się zgadza ;)

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

"odturbiony" z quadrifoglio ? eee niemożliwe... chyba... ? bo kto by inne z jakimiś turbami kupował ? :P

Po prostu pisanie o tym, jakiego to nie ma wyboru, w zderzeniu z konkurencją brzmi trochę śmiesznie. Pomijam już zupełnie fakt, że niemiecka konkurencja oferuje w tym segmencie dodatkowo coupe, o którym Alfa się nawet nie zająknie, bo to by w Polsce i tak był margines sprzedaży.

Będę bronił Belfra, bo on pisze o tym co jest w najbliższych planach i co będzie dostępne za kilka miesięcy w salonie. A nie o tym co było dostępne 2 tygodnie temu. I plany zapowiadają się nieźle. Myślę, że inne tapicerki wejdą do oferty po kolejnych miesiącach, a ręczna skrzynia w benzynowym pewnie pojawi się co najwyżej z silnikiem 1.4, czyli pewnie nie pojawi się, bo rynek nie lubi już takich skrzyń. Co do SW to tutaj dla mnie sprawa jest jasna – będzie dostępny SUV, który w jakiś sposób wypełnia tą lukę.

Amortyzatory
Powrót