[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Im dłużej patrze na Giulię, tym bardziej mi sie podoba - wrzuciłem ja sobie nawet na pulpit kompa w pracy...pracuje w salonie samochodowym i koledzy pytają co to za auto...I tak się zastanawiam, że jeśli ludzie z branży motoryzacyjnej nie mają pojęcia i istnieniu nowej alfy, to skąd przeciętny Kowalski ma wiedzieć? I jak to auto ma się dobrze sprzedawać? :)

Jak powiesiłem 4 banery z Giulią na wyścigu górskim, kierowcy podchodzili i pytali czy to już produkują i jakie ma silniki... Na odpowiedź o 510 konnym sedanie, który na NBRG wykręcił czas lepszy od 911 GT3 RS albo np Murcielago LP 640 patrzyli na mnie, jak posłowie PO na Macierewicza...:)

Co mają powiedzieć sprzedawcy AR, którzy odgórnie nie mają wsparcia marketingowego?! Tak słabej promocji alfa nie miała od kilkunastu lat. Co z tego, że siła nabywcza Polaków jest coraz większa, skoro tylko niewielu wie o tym aucie.

Belfer co do tego ze Giulia kreci lepszy czas od 911GT3 to mijasz sie z prawda.911 GT3(zwykla nie zadna RS) osiagnela 7;32 takze.......Giulia zrobila 7;39 i to odelzona o 100kg do tego na wyscigowych oponach(nie musze chyba dodawac ile daja opony). https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nürburgring_Nordschleife_lap_times.A co do promocji to chyba sie ruszylo bo na youtube fajnie reklamuja Giulie i widzialem na onecie bodajze

AR powinna brac przyklad z Renault oni o wszystkim informuja w TV, nowy model w salonie od razu spot w tv, to samo kiedy wchodzi nowa wersja nadwozia, nowy silnik czy lifting. Trwa to krotko ale ludzie to widza, najdluzej meczyli Kadjara pewnie zeby ludziom wbic do glowy ze Renault ma SUVa. :)

Dlaczego alfa tak nie robi, szkoda jej kasy na reklame na rynku PL?

AR powinna brac przyklad z Renault oni o wszystkim informuja w TV, nowy model w salonie od razu spot w tv, to samo kiedy wchodzi nowa wersja nadwozia, nowy silnik czy lifting. Trwa to krotko ale ludzie to widza, najdluzej meczyli Kadjara pewnie zeby ludziom wbic do glowy ze Renault ma SUVa. :)

Dlaczego alfa tak nie robi, szkoda jej kasy na reklame na rynku PL?

Gdybyś miał firmę produkującą skarpety zimowe, to reklamowałbyś je wiosną nie mając towaru na stanie?

Ostatnia edycja:
No w czarnym kolorze Giulia wygląda najlepiej moim zdaniem. Chyba przez efekt optycznego zwężenia przednich lamp.... Wiem,ze się ich wciąż czepiam ale te "rozlazłe" przednie reflektory po prostu nie pasują do tego auta. Po włączeniu świateł dziennych w kształcie tej wąskiej ostrej kreski od razu jest inaczej. No ale ta czarna(pomijając lekkie zwiesniaczenie przez koła) robi na mnie wrażenie.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Podpisuje sie obiema rekami! Mam podobne zastrzeżenia do wyglądu Giulii i czarna (przynajmniej na zdjęciu) podobnie dla mojego oka je niweluje. Chociaż przypominam sobie, ze na żywo w Arese czarna biedawersja na żarówkowych światłach podobała mi sie bardziej niż inne kolory bogatszych wersji z lampami Led (przy zgaszonych światłach oczywiście). Zatem czarny i granatowy to chyba jedyne kolory dla tego auta, które sprawiają, ze ryjek staje sie zgrabniejszy i bardziej zadziorny (wersus rozlazły, mało sprytny i o głupkowatym wyrazie w przypadku innych kolorów Giulii).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
To te Guilie ktore sa w salonach to jest fatamorgana, cenniki na stronie tez? Z tego co kojarze produkcja juz ruszyla a co za tym idzie zamowienia.

edyta:

zeby nie byc goloslownym cale 33szt sa w stocku

http://stock.alfaromeo.pl/szukaj?ma...na_od=Cena+od&cena_do=Cena+do&moc_od=&moc_do=

30-33 samochody w gruncie rzeczy w dwóch wersjach: za 160k albo za 205k. W 38mln kraju? Będzie dostawa nowych aut w tym 2.0, wtedy będziesz miał kampanię.
Celowo wrzucili 150 aut do kraju, żeby dać dealerom czas na ogarnięcie się, wyeliminowanie problemów pikających czujników i innych pierdół. Ci którzy chcieli kupić diesla to już kupili. Teraz czas na tych którzy chcieli benzynę i całą resztę. Dlatego kampania zacznie się we wrześniu a nie 2 miesiące temu. Gdyby władowali kasę na kampanię 2 miesiące temu skończyłoby się klapą o jakiej marzy Anderson i jego 159. A tak... pożyjemy zobaczymy. Będzie dobrze.

30-33 samochody w gruncie rzeczy w dwóch wersjach: za 160k albo za 205k. W 38mln kraju? Będzie dostawa nowych aut w tym 2.0, wtedy będziesz miał kampanię.
Celowo wrzucili 150 aut do kraju, żeby dać dealerom czas na ogarnięcie się, wyeliminowanie problemów pikających czujników i innych pierdół. Ci którzy chcieli kupić diesla to już kupili. Teraz czas na tych którzy chcieli benzynę i całą resztę. Dlatego kampania zacznie się we wrześniu a nie 2 miesiące temu. Gdyby władowali kasę na kampanię 2 miesiące temu skończyłoby się klapą o jakiej marzy Anderson i jego 159. A tak... pożyjemy zobaczymy. Będzie dobrze.

Nie zastanawia Cie dlaczego w tak duzym kraju nie potrafia sprzedac 30 samochodow?

Alfa wchodzi na rynek po kilku latach przerwy, oni nie maja reklamowac konkretnego silnika/wersji, oni musza ludzi poinfirmowac ze maja produkt. Te auta sa w salonie, na stronie sa cenniki i konfiguratory, mozna zatem zamawiac dowolna Giulie. Moim zdaniem marnuja czas, a za 1,5 roku wejdzie nowe BMW 3 wiec FCA musi sie spieszyc zeby odebrac potencjalnych klientow BMW. Czy bedzie dobrze? Czas zweryfikuje

oni musza ludzi poinfirmowac ze maja produkt.
A mają? Raptem 1 auto ( w porywach 2) na salon i to nie wszędzie. No bo kto w ciemno zamówi kompletnie inną wersję, której nawet nie może zobaczyć /dotknąć.
Niech się najpierw porządnie przygotują, tym bardziej jak chcą podebrać klientele BMW.
Jak będą gotowi to i z kampanią mogą ruszyć.

A mają? Raptem 1 auto ( w porywach 2) na salon i to nie wszędzie. No bo kto w ciemno zamówi kompletnie inną wersję, której nawet nie może zobaczyć /dotknąć.
Niech się najpierw porządnie przygotują, tym bardziej jak chcą podebrać klientele BMW.

Widze ze masz duzy kredyt zaufania do marki :}
Czyja to wina ze w salonach maja po 1sztuce Giulii?
Auto od 3miesiecy jest na rynku, benzyna od miesiaca jest w cenniku, ile potrzeba czasu zeby te auta dotarly do PL?
Ile sprzedawcy musza sie przygotowywac do sprzedazy? (Szkolenia bylu ok 2miesiace temu)
Ile musimy czekac na broszury, kampanie w mediach, jakakolwiek forme reklamy?

Idac twoim tokiem myslenia to bedzie najlepiej przygotowana promocja w historii motoryzacji, albo najwieksza klapa :)

Belfer co do tego ze Giulia kreci lepszy czas od 911GT3 to mijasz sie z prawda.911 GT3(zwykla nie zadna RS) osiagnela 7;32 takze.......Giulia zrobila 7;39 i to odelzona o 100kg do tego na wyscigowych oponach(nie musze chyba dodawac ile daja opony).

Zobacz sobie na oficjalną stronę (https://nurburgringlaptimes.com/lap-times-top-100/) bo wikipedia to żadne źródło wiarygodnej informacji... a zobaczysz, że nia ma żadnego 911 GT3 z czasem 7:32. Natomiast jest GT3 RS, który ma czas gorszy i to jest prawda.
Jest też kilka innych Porsche z lepszym czasem od Giulii (w tym GT3 RS 7:33) ale mi chodziło o sam fakt, że 4 drzwiowy sedan potrafi takie "cuda"i jest na 47 miejscu!

Następny pojazd tego pokroju to dopiero miejsce 89 w wykonaniu WRX STI...

Ostatnia edycja:
Widze ze masz duzy kredyt zaufania do marki :}
Czyja to wina ze w salonach maja po 1sztuce Giulii?
Auto od 3miesiecy jest na rynku, benzyna od miesiaca jest w cenniku, ile potrzeba czasu zeby te auta dotarly do PL?
Ile sprzedawcy musza sie przygotowywac do sprzedazy? (Szkolenia bylu ok 2miesiace temu)
Ile musimy czekac na broszury, kampanie w mediach, jakakolwiek forme reklamy?

Idac twoim tokiem myslenia to bedzie najlepiej przygotowana promocja w historii motoryzacji, albo najwieksza klapa :)

Nic nie kumasz. Kolejne opóźnienie QV mogłoby być źle odebrane na giełdzie, Sergiowi miarka mogłaby się przebrać. Zaprezentowali QV, potem pokazali kilka szt diesla... dało im to kilka miesięcy więcej na przygotowania. To dużo. Patrząc na plany Chińsko-Amerykańskie oraz cennik Alfa liczy bardzo na silnik 2.0. Wydaje Ci się rozsądne atakowanie ludzi reklamami bez wersji będącej szansą dla tego auta? Pasowałoby, żeby pojawiła się również wersja 280HP, ale czy tak będzie wiedzą tylko 2 osoby. Sergio i Belfer.

- - - Updated - - -

Zobacz sobie na oficjalną stronę (https://nurburgringlaptimes.com/lap-times-top-100/) bo wikipedia to żadne źródło wiarygodnej informacji... a zobaczysz, że nia ma żadnego 911 GT3 z czasem 7:32. Natomiast jest GT3 RS, który ma czas gorszy i to jest fakt.
Jest też kilka innych Porsche z lepszym czasem od Giulii (w tym GT3 RS 7:33) ale mi chodziło o sam fakt, że 4 drzwiowy sedan potrafi taki "cuda"i jest na 47 miejscu!

Następny pojazd tego pokroju to dopiero miejsce 89 w wykonaniu WRX STI...

Panamera Turbo jest wyżej, ale samochód miał klatkę i inne bajery... Ogólnie warto oszukiwać, bo i tak nieliczni wiedzą, że auto było modyfikowane a wynik pozostaje. Alfa powinna zrobić dokładnie to samo co Porsche z Panamerą.

Chciałem coś napisać w temacie miejsca 77 na Nurburgringu i tego że zajmuje je przerobiony z seryjnego hatchbacka przednionapędowy hothatch, ale w sumie sobie daruję [emoji14]

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

N który by zawierał milion wydumanych argumentów na temat "czemu 159 jest lepsze niż giulia" :D

Nikt tutaj nie twierdzi, ze 159 jest lepsza niż Giulia, hamuj się troszkę w tym pisaniu bredni.
Natomiast wiele osób twierdzi, że 159 jest ładniejsza od Giulii, oczywiście trzeba brać poprawkę na to, że debiuty obu aut dzieli więcej niż dekada.
Miałem okazje dziś jeździć Giulią, diesel 180 KM. Drążek faktycznie drży:) w mojej 156 po lifcie tego zjawiska nie ma, to jest jakiś kosmos, aby w aucie za sto pięćdziesiąt tysięcy drżał drążek...
Co do wrażeń z jazdy: poczekam na benzynę, tak w skrócie. Ostatnio w rodzinie pojawiła mi się benzynka, więc sentyment do czasów benzynowych się obudził... nie ma to jednak, jak większy zakres obrotów, można te biegi ciągnąć... wiecie zresztą, co tam będę pisał.
Jazda Giulią w tej wersji była jazdą poprawną, przyjemną, ale nie wysiadłem z niej urzeczony. Obecnie produkowane auta naprawdę fajnie jeżdżą, w większosci, więc jakiegoś szalonego skoku jakości jazdy nie ma się co spodziewać.
Wnętrze i ten wysoki tunel środkowy całkiem fajne. Ogólnie było miło, pytanie czy warto na to wydawać taką kasę. Autem ciekawszym stylistycznie pozostaje niezbyt ceniona przeze mnie Giulietta. No ale wysoki pasażer ma problem z lewą nogą, nie ma gdzie jej schować w Giulietcie:) w Giulii tego problemu nie ma.

- - - Updated - - -

W

No nie, nie, ani jedno ani drugie. Chyba jest już jasne, że tym autem rynków się nie podbije, Giulia ma spełniać rolę forpoczty dla kolejnych modeli, gama ma być szeroka, wtedy Kowalscy zaczną może kupować. Nieudolności promocyjne związane są z wchodzeniem tego auta na rynek, przecież ono wchodzi cztery lata, to jest jakiś casus zupełnie niespotykany.
Wierze natomiast ludziom z Top Gear, że wersja QV jeździ znakomicie. szkoda, że tak mało ludzi się o tym przekona. Nawet zahaczałem mojego "przewodnika" podczas jazdy, że może by sprowadzili QV... Tylko się roześmiał:)

Ostatnia edycja:

Podjedź sobie do jakiegoś ogarniętego sprzedawcy AR i powtórz mu te słowa...:)

Potem mu wytłumacz dlaczego i po co pracownicy byli tak dawno na szkoleniach, dlaczego auta już można odbierać z salonów, dlaczego ludzie widzą Giulię pierwszy raz przyjeżdżając po coś innego do salonu, dlaczego nie ma (gdzieniegdzie wcale a w niektórych salonach szczątkowe ilości) katalogów i profesjonalnych cenników na auta obecne fizycznie i w końcu dlaczego jesteśmy 3 miesiące za Europą, która też od razu nie miała i nadal nie ma innych wersji niż w Polsce (bo inna gama kolorystyczna to dla mnie nie jest inna wersja).

Jeśli trafisz na takiego z "cojones" to dowiesz się co myślą o polityce FCA Polska. Mi nie wypada cytować ich niektórych komentarzy obecnej sytuacji bo musiał bym się sam wymoderować.
Żadna rozsądnie myśląca centrala nie pozwoliła by sobie na takie zaniedbanie. Nasi krawaciarze z BB mają "lepszy" pomysł na sprzedaż Giulii. Tym sposobem nie polepszą się statystyki sprzedaży w naszym kraju będącym i tak na szarym końcu.

145Q nie kupuje tej teorii, Wypuscili diesla zeby zdobyc czas na jakie przygotowania? Co polityka sprzedazy w Europie ma do Chin i USA?

W cenniku jest wersja 2,0 200km czyli podstawowa benzyna ktora powinna byc filarem sprzedazy, raczej wolumenu nie bedzie robil 280konny samochod.

Ostatnia edycja:
P

Jeśli trafisz na takiego z "cojones" to dowiesz się co myślą o polityce FCA Polska. Mi nie wypada cytować ich niektórych komentarzy obecnej sytuacji bo musiał bym się sam wymoderować.

A szkoda, mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy. To ciekawe i pozwala pewnie wiele zrozumieć.

A szkoda, mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy. To ciekawe i pozwala pewnie wiele zrozumieć.

To nie jest już niestety tajemnicą. Sprzedawcy AR między sobą pukają się w głowę i robią co mogą, żeby te auta miały jakąś prezencję w przestrzeni publicznej. Jak można dopuścić do sytuacji, gdzie potencjalnemu klientowi trzeba dawać ksero cennika i broszury z wyposażeniem lub screen ze strony bo innych katalogów i broszur nie mają?
Gdy chciałem wypromować to auto na kilku imprezach związanych z motoryzacją to nawet banery musieli niektórzy robić ze środków "własnych" salonu bo centrala śpi i czeka na cud...

Ile może taki marazm trwać? To działa deprymująco dla sprzedawców a przede wszystkim nie pomaga w wynikach sprzedaży.
W Europie zachodniej do końca czerwca sprzedano prawie 1700 Giulii, ale oni promocję auta mieli już chwilę temu...

Ostatnia edycja:
a to ciekawe, co piszesz, bo ja własnie dziś dostałem....ksero cennika i broszury:))
faktycznie, nie wygląda to optymistyczne.

Amortyzatory
Powrót