• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Niemców widziałbym raczej na stanowiskach head/president zarządzania i marketingu AR.
A design zostawić Włochom.

Mimo wszystko znak czasów.

Nasz Walter de Silva, człowiek który maczał palce w większości forumowych aut (147,156,166) dzis projektuje dla grupy VW (co nawet zaczyna być widać). Takie czasy ;)

Już hoho w czasie przedliftingowym 156 tam poszedł . Kiedyś czytałem wywiad - wyzwaniem w Audi było dla niego zachowanie ciągłości stylistycznej aby były rozpoznawalne i kojarzone z poprzednimi, a jednocześnie ich odświeżanie z kolejnymi "wypustami". Fajnie o tym mówił - że w 156 miał niemal nieograniczoną praktycznymi względami wolność . A w Audi - o 180 st odmiana :)
I trzeba przyznać, że mu się to udało chyba nieźle, ja w każdym razie audików za bardzo nie odróżniam i nie czuję się w tym osamotniony :) (generacje, modele w większości itd.) Inna sprawa że się za bardzo im przyglądać nie chce bo i nie ma czemu.

Co do projektowania i nawiązań do przeszłości Alfy - w Giulii. Ostatnio trafiłem na jakiś materiał filmowy, oglądana pod kątem tył/bok samą grą światła na karoserii tworzy piękny klin nawiązujący do SZ/RZ . A sądzę że patrząc sobie na nią na co dzień, będzie można odkrywać więcej takich rzeczy - właśnie w zależności od światła, kąta itd.

Kilka dni temu mialem w koncu mozliwosc przejazdzki jako kierowca QV.
I powiem tak - robi wrazenie. Niestety nie mam odniesienia do 'nowego' M3, bo niestety nie jezdzilem. Ale porownujac do Ghibli - tak samo ekscytujaco przyspiesza, uklad kierowniczy jest za to bardziej precyzyjny, a konstrukcja sztywniejsza. To juz nie jest takie wyrazne gran turismo tylko auto z jasnym zacieciem sportowym. Podejrzewam, ze na torze rzeczywiscie zmiecie konkurencje, przy czym na trasie wydaje sie zwyczajnie nieco zbyt glosne.
No i niestety sam srodek, wykonczenie... No jest to zdecydowanie Alfa a nie BMW czy Maserati. Ale co najwazniejsze - fotele swietnie trzymaja :) Ogolnie - jest na co zbierac, sam mocniejszy diesel z automatem jest calkiem niezla namiastka QV...

Dało radę pod górkę wyprzedzić?

- - - Updated - - -

No i niestety sam srodek, wykonczenie... No jest to zdecydowanie Alfa a nie BMW czy Maserati.

Giulia nie ma prawa być jak BMW czy Maserati. Za wcześnie na taki poziom. Dopiero następca Giulii powinien próbować zbliżyć się do tego poziomu. Może Alfetta będzie bliżej 5tki niż Giulia 3ki. Może.

145Q bez przesady ze giulia jest slabo wykonczona.W porownaniu do mojej 159 jest troszke lepiej.Takze nie rozumiem tutaj tego narzekania.Co prawda porownujac do mojego ojca BMW 5 F10 czuc ze alfa ma gorsze materialy i spasowanie jest gorsze,ale akurat mam tez stycznosc z toyotami avensis z 2012roku i alfa przewyzsza japonczyka drastycznie.JA bym ocenil ja tak pierwsza grupa to mercedes,bmw,audi druga volvo,alfa giulia,lexus i pozniej nastepne o ktorych nie chce mi sie wypowiadac ;-)

145Q bez przesady ze giulia jest slabo wykonczona.W porownaniu do mojej 159 jest troszke lepiej.Takze nie rozumiem tutaj tego narzekania.Co prawda porownujac do mojego ojca BMW 5 F10 czuc ze alfa ma gorsze materialy i spasowanie jest gorsze .)

W porównaniu do MBenz S-classe mojego kolegi też :D i co z tego ? Giulia to segment D a naturalnym jest ,że materiały w segmentach E i wyżej są lepsze . A przy porównaniu z BMW 3-er nie ma się już czego wstydzić .

Ostatni mój nocny grosz a propo Giulii ... wystarczy się przejechać późnym wieczorem czy nocą po Warszawie, zobaczyć te krążące bemki i od razu odechciewa się pomysłów pt. "a może lepiej kupić sprawdzone bmw zamiast alfy". Coś w tym jest, wstydził bym się trochę jeździć BMW, a o czynniku wyróżniania się też raczej nie może być mowy.

Śledzę ciągle ilość Giulii na stocku i muszę przyznać, że UBYŁO. Jeszcze kilka dni temu były 33sztuki a teraz już tylko 30szt...

Co do projektowania i nawiązań do przeszłości Alfy - w Giulii. Ostatnio trafiłem na jakiś materiał filmowy, oglądana pod kątem tył/bok samą grą światła na karoserii tworzy piękny klin nawiązujący do SZ/RZ . A sądzę że patrząc sobie na nią na co dzień, będzie można odkrywać więcej takich rzeczy - właśnie w zależności od światła, kąta itd.

To samo zjawisko występuje w przypadku Giulietty. Na pierwszy rzut oka (oprócz porywającego tyłu) to taki napompowany muminek...ale wystarczy się chwilę przyjrzeć i dostrzegasz te smaczki stylistyczne. Przetłoczenia, linia maski przechodząca w linie lusterek, linia dachu. Auto jest na prawdę ładne.
A w Giuli jedyne co mi się tak na prawdę nie podoba to "zabudowane" w zderzak końcówki wydechu. Bardziej leży mi rozwiązanie znane z Julki czy choćby 159.

Jak będzie mnie stać za n lat na Giulie to na pewno będę chciał kupić. W tym momencie najistotniejsze jest to, że marka żyje i robi to bez chińskiego kapitału!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ferraenzo odpuszczam.Giulia mam nadzieje ze bedzie hitem i podniesie znaczaco sprzedaz(jakby byla na poziomie alfy 156 byloby ok).Nie jestem prawdziwym alfista.Doceniam inne marki i widze ze sa lepsze.A alfa 159 jezdze bo mi si podoba i byla atrakcyjna cenowo.Waldemar niepotrzebnie najezdzasz na 159 bo to udany model(napewno bardziej od giuletty).Wiecej panowie pokory,bo domyslam sie ze nawet na forum starych hond civic sa ludzie bardziej zyczliwi.

Czy tylko mi najbardziej podoba się granatowy kolor nowej Giulii?

Gdyby nie dobre opinie o 159, nie powstałaby Giulia w tej formie, w jakiej jest teraz. To, że poprawili jakość w 159 względem 156, umożliwiło pójście jeszcze o krok dalej i zrobienie droższego modelu jakim jest Giulia.

Nie tylko.

W temacie obok Ludvigus zamieścił filmik z Sardynii właśnie z Giulią blu montecarlo.

tez Montecarlo blue to moj typ, szkoda ze nie mozna jej wziasc z czerwonymi wstawkami w wewnatrz. moze byloby troche pstro ale czerwien w wewnatrz w alfie pasuje i/lub przystoi.

- - - Updated - - -

tez Montecarlo blue to moj typ, szkoda ze nie mozna jej wziasc z czerwonymi wstawkami w wewnatrz. moze byloby troche pstro ale czerwien w wewnatrz w alfie pasuje i/lub przystoi.

Mi się bardzo podoba brązowy imola titanium. Bardzo rzadko brąz ładnie na samochodzie wygląda.

A czemu temat cen tak ucichł? Własnie zauwazyłem w konfiguratorze, że benzyna w automacie, wersja super 155k. To jednak rzeczywiście mega golas (business) w manualu może kosztować niewiele więcej niż te 120k, a które się tutaj ktoś wykłócał.

Daj spokój, kultyści 159 co jakiś czas się tutaj uaktywniają i nie ma co z nimi dyskutować.
Nie wydaje mi sie zeby tu byl problem kultystow 159, tylko o to ze Ci ktorzy maja 159 I lubia te auta, bardzo im sie podobaja itp, jak porownali niektore sprawy w Giuli do 159 na niekorzysc Giuli, od razu spotkali sie z niezozumieniem a nawet atakiem tu w watku. Ja tez tego doswiadzylem opisujac swoje wrazenia z jazdy testowej czy opinie nt designu, materialow uzytych w Giuli czy jej cen.

Dodatkowo Giulia niektorych troche rozczarowala - swietnie sie prowadzi, wyglada atrakcyjnie i ciagle sie wyroznia od konkurencji(choc wielu oczekiwalo czegos wiecej, bardziej spektakularnego), ma jednak pewne braki w wyposazeniu (bida zajezdza nawet wersja Super - brak PDC, fotochromatycznego lusterka, podgrzewania lusterek bocznych I paru innych), wszystko trzeba dokladac w konfiguratorze, wiele opcji wymusza inne (podgrzewane fotele musza byc elektryczne itp), a stad cena robi sie taka sobie bardzo szybko (pod 200k za cos sensownego). A tu jeszcze niektore elementy wykonczenia (plastiki na dole drzwi, bokach, czy deska rozdzielcza) tez moglyby byc na troche wyzszym poziomie (szczegolnie przy tej cenie). Tak naprawde to jakbym ja mial wybierac z konfiguratora, to chyba pakiet lux musialbym dodac, ale to kolejne kilkanascie tysi, a i tak zostaja plastiki na dole drzwi jakie byly.

Nikt tu przeciez nie uwaza ze 159 jest idealnym autem.Wiele jej do tego brakuje.Natomiast jest autem ladnym,przyzwoicie sie prowadzi i moj egzemplarz zawalidroga nie jest.Giuletta jechalem dwa razy w zyciu i dla mnie jest zwyklym przecietniakiem.Srodek slabizna,ale to moja skromna opinia.Radosuaf przejedz sie BMW 6 F12 a nie spojrzysz na zadne volvo jezeli o chodzi o jakosc wykonania.Ps Nie jestem bogaty i nie stac mnie na zakup nowej Giuli,ale chyba czlowiek ma prawo wypowiedziec sie na temat tego modelu?Przyznaje sie,stac mnie tylko na 5letnie auto segmentu D i za 5lat pewnie kupie giulie uzywana.Khazar granatowa giulia jest sliczna,biala wyglada przy tym kolorze slabo ;-)

Amortyzatory
Powrót