[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
już w Polskim konfiguratorze jest nowa benzyna. Tylko z automatem 8 stopniowym.
CENA wesji super : 155 500 zł
CENA wersji giulia : 149 000 zł

szalu nie ma, liczylem ze bedzie tansza od 2.2d at8 180km o te 15%. mysle jednak ze rabaty na benzyne beda mozliwe wieksze. wg goscia z salonu w BB, cena diesla jest w polsce maksymalnie zduszona, zeby jakos sprzedawac przy wysokiej akcyzie,ale wspomnial ze prawdopodobnie przy benzynie bedzie wieksze pole manewru.

szalu nie ma, liczylem ze bedzie tansza od 2.2d at8 180km o te 15%. mysle jednak ze rabaty na benzyne beda mozliwe wieksze. wg goscia z salonu w BB, cena diesla jest w polsce maksymalnie zduszona, zeby jakos sprzedawac przy wysokiej akcyzie,ale wspomnial ze prawdopodobnie przy benzynie bedzie wieksze pole manewru.

Cena 155 500 zł za 2.0 200 KM AT8 jest równa 2.2 150 KM AT8, zatem dieslowi nie będzie łatwo.

Zerknąłem na stronę BMW - 320 184 KM z AT8 154 075 zł, a ze sportowym automatem 154 960 zł.

Ostatnia edycja:
Muszę przyznać, że osiągi robią wrażenie :)
6.6s do 100 przy tylko 200KM to świetny wynik!

Czyli jest 5 tys.zł taniej od 184-konnego BMW serii 3 . Biorąc pod uwagę ,że auta BMW , taniej od dealera sprzedaje także rynek brokerski nie nastraja to optymistycznie .

Dokladnie takie ceny podal mi dzisiaj na jezdzie probnej sprzedawca. Na poczatku wersje tylko z automatem. Wiecej napisze po weekendzie.

[MENTION=717]rafter[/MENTION] No ale masz lepsze auto pod względem osiągów (6.6s vs 7.2s), dodatkowo dopłacasz za nowość, gdzie 3er F30 jest już 'starym' i opatrzonym modelem.
Patrzę, że opcje są bardzo podobnie skalkulowane w BMW i Alfie (+-10%).

Zobaczymy jak będzie jeździć. Ciekawe kiedy się pojawi w salonach (może przed jesienią, skoro już można zamawiać?!)

Jezeli ceny benzyn sie potwierdza,a negocjacja faktycznie bedzie szersza,to jaki sens kupowac diesla ? Interesujace i godne do rozwazenia.

A4 z motorem 190 koni kosztuje podobnie. Mercedes C250 zaczyna się od 164k, jest ciut mocniejszy. Patrząc na to co było zagranicą to należało się spodziewać podobnej ceny :)

BMW ma teraz promocję na serię 3: wyposażenie w kwocie 20.000 PLN za darmo do każdej wersji silnikowej. Można sobie dobrać co się chce z cennika opcji w tej kwocie- także automatyczną skrzynię.
Więc aktualnie BMW jest w tej sytuacji znacząco tańsze od Giulii.

@rafter No ale masz lepsze auto pod względem osiągów (6.6s vs 7.2s), dodatkowo dopłacasz za nowość, gdzie 3er F30 jest już 'starym' i opatrzonym modelem.
Patrzę, że opcje są bardzo podobnie skalkulowane w BMW i Alfie (+-10%).

Zobaczymy jak będzie jeździć. Ciekawe kiedy się pojawi w salonach (może przed jesienią, skoro już można zamawiać?!)

Mnie nie przekonuj ;) ja trzymam kciuki za Giulię ale staram się też patrzeć oczami przeciętnego , potencjalnego klienta który się zastanawia co wybrać .

Można nie chcieć automatu lub chcieć 450Nm :)

I 180 KM zamiast 200 KM...

- - - Updated - - -

Czyli jest 5 tys.zł taniej od 184-konnego BMW serii 3 . Biorąc pod uwagę ,że auta BMW , taniej od dealera sprzedaje także rynek brokerski nie nastraja to optymistycznie .

Płacisz 5 tys. mniej i jeszcze masz Alfę zamiast niemieckiego czołgu ;). Jak dla mnie interes stulecia :).

Dokladnie takie ceny podal mi dzisiaj na jezdzie probnej sprzedawca. Na poczatku wersje tylko z automatem. Wiecej napisze po weekendzie.

Realnie 150.000, rozsądnie skalkulowana. Bardzo dobry samochód do rozważań przy zakupie, jeśli ktoś szuka mocniejszego RWD.

- - - Updated - - -

dorzucę jeszcze jeden ( koledzy już go poruszali ) 2/3 sprzedaży BMW serii 3 w Niemczech to wersje kombi !!

Myślę, że AR będzie się cieszyć z volumenu wynoszącego tę 1/3 ;)

Jest jeszcze jeden aspekt o którym nikt nie wspomniał.
Mianowicie większość sprzedawanych w Europie BMW serii 3 ma napęd xdrive a nie tylny.

BMW już dawno przestało być samochodem dla kierowcy, a jest statusopodkreślaczem, splendiżem itp. Ciekawe, jak to wygląda w przypadku Mercedesa - pewnie schodzi większość osiek.

Można nie chcieć automatu lub chcieć 450Nm :)

Nie wiem jaki jest moment w benzynie,ale sadze,ze po programie takie 2.0 mialo by 260/ 420 i czas ponizej 6s do 100,a to juz jest wyzwanie nawet dla ponad 300 konnego diesla. Kwestie dzwieku ,komfortu w zime przemilcze.
Sam mocno rozwaze wybor benzyny,bo faktycznie,to moze byc interesujaca opcja.
Spalanie rowniez nie powinno zawiezc.

Tak na szybko - czy jedyne różnice pomiędzy wersją podstawową i Super to tapicerka, koła i listwy progowe?

Teoretycznie jeszcze ,,dzielona tylna kanapa '' ale pozostaje jeszcze to ,że przy wyborze wersji podstawowej nie będziesz miał dostępu do części opcji .

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót