[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jakoś wątpię. Oni i tak kupią QV, albo zwrócą się w stronę Subaru, usportowionych Peugeotów i t.p.
Subaru? Subaru ma de facto w tej chwili jeden model, powiedzmy, porównywalny z Giulią - WRX STI. I, po pierwsze, jeśli ktoś siedział w środku, albo chociaż widział wnętrze Subaru, to wie, że ciężko to z Alfą porównywać, po drugie, to raczej nie jest samochód dla klienteli docelowej tego segmentu. Jeśli jesteś powiedzmy kierownikiem średniego szczebla albo właścicielem małej firmy, to raczej nie kupujesz WRX STI.
Sportowe Peugeoty? Nawet nie skomentuję. Peugeot robi(ł) fajne małe hatchbacki FWD - nawet nie blisko Giulii.

Większość będzie chciała wygodnego, dobrze wyposażonego sedana. Dającego pewność i wygodę podróży. Mając głęboko w poważaniu rozkład mas, karbonowy wał i rodzaj przeniesienia napędu.

Wybacz, ale po cholerę nam Alfa, która będzie robić "wygodne, dobrze wyposażone sedany"? Gdybym chciał wygodnego, dobrze wyposażonego sedana, to bym bez wahania kupił Peżota 508 albo Citroena C5. 100 tys. i masz pełen wypas. Renault Talisman też zresztą wygląda nieźle. Rynek jest pełen wygodnych, dobrze wyposażonych sedanów.

Cytat jeden - zniknęło ci "jak ich na Giulię nie będzie stać".

Cytat dwa - a po cholerę nam sportowa Alfa z małym wyżyłowanym silnikiem i idealnym rozkładem mas? Takich samochodów jest na rynku w cholerę i jak bym chciał sportowego wozu to bym kupił BMW M albo Merca AMG.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Cytat jeden - zniknęło ci "jak ich na Giulię nie będzie stać".

Cytat dwa - a po cholerę nam sportowa Alfa z małym wyżyłowanym silnikiem i idealnym rozkładem mas? Takich samochodów jest na rynku w cholerę i jak bym chciał sportowego wozu to bym kupił BMW M albo Merca AMG.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Cytat jeden - WRX STI kosztuje od 45 tys. EUR - bo Subaru nawet cen w PLN nie podaje. Za to można mieć Giulię bez problemu. Peugeot 308 GTi startuje od 133 tys. i jest segment niżej.

Cytat dwa - podaj mi jeszcze jednego sportowego sedana. Merca C w podstawie ciężko takim nazwać. Jedyną bezpośrednią konkurencją Giulii nie QV jest w zasadzie BMW3 tylko, jeśli weźmiemy pod uwagę właściwości jezdne. A w "wygodnych sedanach" jest Mondeo, Insignia, Passat, Superb, Avensis i pewnie jeszcze z 5.

Mi Gulia jest potrzebna bo jest ladna ( mi sie podoba ) chce miec Alfe i chce miec sedana. Nie potrzebuje zapierdzielac, nie musze sie spinac o przyspieszenie nie licytuje sie jak w podstawowce i to ze moj samochod jest szybszy - katalogowo. Gulia jest dla takich ludzi jak ja, ktorzy chca wygodnego, bezpiecznego i ELEGANCKIEGO sedana a nie chce BMW, czy Merca.

Subaru STI to trochę inne auto z korzeniami rajdowym. Bez konkurencji jeżeli chodzi o jazdę po śliskim tak do 150 160 na godzinę. Wyżej to brakuje już trochę mocy. Ale na zimę najlepsze. 308 Gti to ośka, nawet Ford w nowym Focusie RS zdecydował się na 4x4.

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

I w Gdańsku od wczoraj można zobaczyć Gulie. Wszystko pięknie, ale ten"tani" biały kolor odbiera jej 50% uroku. Mogli by jak w Mito zrobić odcień białego. Czekam na czerwoną. Nie pasuje mi też kierownca w połowie z PCV. Reszta rewelacja. Wydaje się znacznie szersza niż BMW 3 i wewnątrz jest więcej miejsca. Jakby 5-ka.

I w Gdańsku od wczoraj można zobaczyć Gulie. Wszystko pięknie, ale ten"tani" biały kolor odbiera jej 50% uroku. Mogli by jak w Mito zrobić odcień białego. Czekam na czerwoną. Nie pasuje mi też kierownca w połowie z PCV. Reszta rewelacja. Wydaje się znacznie szersza niż BMW 3 i wewnątrz jest więcej miejsca. Jakby 5-ka.
Zgadzam się w 100%. Biały w Giuliettach także się zmienił po lificie z 2016 i wygląda słabo, jak z auta dostawczego. Ten sprzed liftu w 2016 jest złamany, wpada jakby w kość słoniową(?) i nadaje elegancji całej budzie. Oglądając Giulie mogłem bezpośrednio porównać oba te odcienie, ponieważ obok stała Giulietta z 1. liftu. Ten z Giuli to po prostu taki biały biały.. i nic więcej o nim nie można powiedzieć.

Jest jeszcze trójwarstwowy biały i pewnie będzie wyglądał lepiej.
Co do jazdy i przyjemności. Miałem Insignię i rzeczywiście na autostrady fajne, wygodne auto, gorzej jak droga robi się wąska i kręta, albo potrzebujemy zwinności w mieście.
Liczę natomiast, że Giulia sprawdzi się bardzo dobrze w każdych warunkach (podobnie jak było z BMW 3 e90), wygodna na trasy ale też zwinna i dająca radość z prowadzenia.

PS: gdzie w Poznaniu można obejrzeć live?

W nowym numerze Motoru jest wspomniane, że biały kolor wrócił do łask w klasie średniej. Drugi biały do Alfy jest bardzo ładny, ten samochód zupełnie inaczej się prezentuje.

Mi Gulia jest potrzebna bo jest ladna ( mi sie podoba ) chce miec Alfe i chce miec sedana. Nie potrzebuje zapierdzielac, nie musze sie spinac o przyspieszenie nie licytuje sie jak w podstawowce i to ze moj samochod jest szybszy - katalogowo. Gulia jest dla takich ludzi jak ja, ktorzy chca wygodnego, bezpiecznego i ELEGANCKIEGO sedana a nie chce BMW, czy Merca.

Tu w ogóle nie chodzi o zapierdzielanie, tylko o to, jak się samochód układa w zakręcie. Spytaj każdej osoby, która miała kiedyś i na poważnie jeździła BMW. A jeśli chodzi o wygodę, to nic nie pobije Citroena z hydro i to Ci też powie 95% osób, które tym choć raz w życiu jechały.

- - - Updated - - -

PS: gdzie w Poznaniu można obejrzeć live?

Autocentrum i Pol-Car na Gorzysława.

Pytanie ile osób na świecie chce samochodu dla kierowcy szukającego technicznych wrażeń i czy jest ich tylu, żeby zapewnić Alfie odpowiednią sprzedaż? Jakoś wątpię. Oni i tak kupią QV, albo zwrócą się w stronę Subaru, usportowionych Peugeotów i t.p. jak ich na Giulię QV nie będzie stać.

Większość będzie chciała wygodnego, dobrze wyposażonego sedana. Dającego pewność i wygodę podróży. Mając głęboko w poważaniu rozkład mas, karbonowy wał i rodzaj przeniesienia napędu.

Poza tym "drivers car" nie musi mieć idealnego rozkładu mas, nie musi być szybki - może też dawać przyjemność z samego przemierzania kilometrów i cieszenia się widokami za oknem. Polecam odcinek Top Gear o AR Disc Volante, tam Clarkson fajnie o tym mówił

Zgadzam się z tym stwierdzeniem. Pzdr.

Prawda jak zwykle jest pośrodku. Jest masa ludzi w przedziale 30 - 50 lat, którzy interesują się moryzacją, wiedzą co to podsterowność i nadsterowność i chcą mieć coś więcej niż mondeo czy insignię. Ale nie interesują się na tyle żeby jeździć po torze - wystarczą im doznania na drodze, które daje usportowione auto cywilne. I jeśli dodatkowo ktoś ma poczucie estetyki to Giulia jest właśnie dla niego. Bo w tym wieku ma się też rodzinę i nie kupuje się coupe ;)

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

Raczej kombi :P Ale zgoda, Giulia jest dla takich osób bardzo dobrą alternatywą dla niemieckich wozów i nie będę temu zaprzeczał. Wręcz cieszę się, że Alfa ma wreszcie samochód który może godnie stanąć w szranki z BMW.

Niemniej będę z uporem maniaka twierdził, że tacy "świadomi" kierowcy, podobnie jak ci którzy upalają wozy na torze są w mniejszości. A większość kupujących prędzej zwróci uwagę na materiał deski, wyświetlacz multimedialny i dywaniki niż na szczegóły konstrukcyjne.

Niemniej będę z uporem maniaka twierdził, że tacy "świadomi" kierowcy, podobnie jak ci którzy upalają wozy na torze są w mniejszości. A większość kupujących prędzej zwróci uwagę na materiał deski, wyświetlacz multimedialny i dywaniki niż na szczegóły konstrukcyjne.

Oczywiście - ale tacy ludzie w życiu nie trafią do salonu Alfy.

Raczej kombi :P Ale zgoda, Giulia jest dla takich osób bardzo dobrą alternatywą dla niemieckich wozów i nie będę temu zaprzeczał. Wręcz cieszę się, że Alfa ma wreszcie samochód który może godnie stanąć w szranki z BMW.

no wlasnie kombi, dla mnie juz mus, a nie wiadomo czy bedzie czy nie

Oczywiście - ale tacy ludzie w życiu nie trafią do salonu Alfy.

Nie zgodzę siė do końca - już nie przesadzajmy, jakość wnętrza, multimediów nie jest aż tak tragiczna. Do salonów Alfy trafią też tacy, którzy cenią sobie estetykę i design. A te rzeczy np. w Giulettcie są nie do przebicia. Przecież nie kupiłeś drugi raz Giulietty z powodu jej walorów "sportowych", prawda?

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

Ale spójrz teraz na cenę Giulietty i np. Golfa (+/- ta sama) i porównaj sprzedaż obu w PL:
a/ Julka - 572 szt.
b/ Golf - 11.628 szt.

A w segmencie D mamy Giulię w dieslu 150 KM od 139.000 i Passata diesel 150 KM od 113.090 - jak myślisz, ile osób uzna, że Giulia jest ładniejsza i dopłaci 26 tys. zł? :)

Ale ile z tych samochodów poszło do flot gdzie liczy się wysokość raty i wartość wykupu?

Hmmm, wg moto.pl to było 9.601 floty i 4.268 indywidualni - tylko suma nie daje 11.628, które znalazłem gdzie indziej. Tak czy owak, mamy 1:8.

Bo resztę kupili klienci zagraniczni. :) Jeżeli Gulia będzie trzymać wartość to możemy spodziewać się zainteresowania korpo i flot.

Amortyzatory
Powrót