[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
panowie a tak serio, aż taka duża różnica jest jesli się jedzie przednim lub tylnym napędem? Nie miałem okazji prowadzić tylnonapędówki a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo, abym prowadził:)
Co będzie innego w Giulii od od auta z napędem na przód? załóżmy, że jadę po takiej samej drodzę autem podobnej masy i wymiarów ale jedno na napęd na przód a drugie na tył, jak Giulia?

Jezeli auto ma mocniej ustawiony esp,to nie poczujesz roznicy na zwyklej drodze. W ciasniejszym zakrecie auto bedzie nieco bardziej nerwowe.
Podczas deszczu potrzeba wiecej uwagi,trakcja jest gorsza w zakrecie zwlaszcza. Zima jest duza roznica na osniezonym asfalcie.
Wszystko odnosze do jazdy dynamicznej.
Spokojna jazda,to praktycznie brak roznic na suchym oraz bardzo mala roznica na mokrym.w
W przypadku duzych mocy 300 + ,trakcja na suchym w rwd jest lepsza.
Duzy plus: dodajac gazu w rwd,mamy poczucie wiekszej kontroli w zakrecie. Gdy dojdziemy do wprawy,mamy duza frajde z wyjezdzania z zakretu na wcisnietym gazie.

Ostatnia edycja:
panowie a tak serio, aż taka duża różnica jest jesli się jedzie przednim lub tylnym napędem? Nie miałem okazji prowadzić tylnonapędówki a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo, abym prowadził:)
Co będzie innego w Giulii od od auta z napędem na przód? załóżmy, że jadę po takiej samej drodzę autem podobnej masy i wymiarów ale jedno na napęd na przód a drugie na tył, jak Giulia?
Bardziej kwestia przyzwyczajenia i odruchów. Na, ale ja się uczyłem jeździć na Dużym Fiacie :) Ech, jazda zimą na 13'' całorocznych oponach...

Osobiście wolę przedni napęd ze względu na większą kontrolę i moźliwosc kontrolowania nadsterowności hamulcem (da się szybciej pojechać na zakrętach niż RWD). No i łatwiej się jeździ w dużym śniegu i t.d.

RWD jest jak palenie cygar i picie whisky. Można wpaść w alkoholizm i dostać raka ust, ale jest widziane jako coś prestiżowego więc brązowa wóda i zwinięty tytoń kosztują krocie.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Dla zainteresowanych zdjęcia bebechów QV:
13151730_1722705641309093_6553106289784324555_n.jpg13164476_1722705737975750_4152547443095232134_n.jpg13173675_1722705691309088_5832833508475339841_n.jpg13221637_1722705611309096_6775985807221900968_n.jpg

- - - Updated - - -

Dla zainteresowanych zdjęcia bebechów QV:
13151730_1722705641309093_6553106289784324555_n.jpg13164476_1722705737975750_4152547443095232134_n.jpg13173675_1722705691309088_5832833508475339841_n.jpg13221637_1722705611309096_6775985807221900968_n.jpg

Najlepiej wziąć Giulię Q4 i problem macie z głowy, czy FWD czy RWD lepsze ;) Polecam 4x4!

A propos, na razie chyba nie było żadnej wersji z napędem 4x4? Ani w testach, ani w konfiguratorach?

Duzy plus: dodajac gazu w rwd,mamy poczucie wiekszej kontroli w zakrecie. Gdy dojdziemy do wprawy,mamy duza frajde z wyjezdzania z zakretu na wcisnietym gazie.

Generalnie to jest największy plus - kiedy dodajesz gazu w mocnym skręcie, to nie wyrywa kierownicy. I jakoś tak bardziej elegancko się prowadzi. Na suchym nie ma się czego bać, na śliskim nie należy szarżować. Tylko tyle i aż tyle :).

- - - Updated - - -

Osobiście wolę przedni napęd ze względu na większą kontrolę i moźliwosc kontrolowania nadsterowności hamulcem (da się szybciej pojechać na zakrętach niż RWD).

Jeśli w przednionapędówce pojawi się nadsterowność, to już raczej nie myślisz o tym, żeby szybko pojechać zakręt, tylko żeby się ratować :).

- - - Updated - - -

Najlepiej wziąć Giulię Q4 i problem macie z głowy, czy FWD czy RWD lepsze ;) Polecam 4x4!

A propos, na razie chyba nie było żadnej wersji z napędem 4x4? Ani w testach, ani w konfiguratorach?

Q4 jeszcze nie ma, testów też nie - ja tam wolę ośkę, lżejszy samochód, mniejsze spalanie, a przy benzynie 200 KM spokojnie da się to ogarnąć. Mocniejsza nie będzie mi potrzebna, jeśli kiedyś kupię Giulię (osobiście wolałbym kompakta RWD, miejmy nadzieję, że od Alfy).
W konfiguratorach nie ma na razie nawet benzyny :).

- - - Updated - - -

Dla zainteresowanych zdjęcia bebechów QV

Czyli nie transaxle? :(

Generalnie to jest największy plus - kiedy dodajesz gazu w mocnym skręcie, to nie wyrywa kierownicy. I jakoś tak bardziej elegancko się prowadzi. Na suchym nie ma się czego bać, na śliskim nie należy szarżować. Tylko tyle i aż tyle :).

- - - Updated - - -

Jeśli w przednionapędówce pojawi się nadsterowność, to już raczej nie myślisz o tym, żeby szybko pojechać zakręt, tylko żeby się ratować :).

- - - Updated - - -

Q4 jeszcze nie ma, testów też nie - ja tam wolę ośkę, lżejszy samochód, mniejsze spalanie, a przy benzynie 200 KM spokojnie da się to ogarnąć. Mocniejsza nie będzie mi potrzebna, jeśli kiedyś kupię Giulię (osobiście wolałbym kompakta RWD, miejmy nadzieję, że od Alfy).
W konfiguratorach nie ma na razie nawet benzyny :).

- - - Updated - - -

Czyli nie transaxle? :(
Jak widać..

Ale jeśli wyszedł im rozkład obciążeń 50:50 to po co robić kosztowniejsze transaxle ?

Zrobiłem ponad 110 tys km 200 konnym Mercedesem CLK i powiem tak, tęsknię do tylnego napędu. Ahh tęsknię. A różnica w pokonywaniu zakrętów jest wyraźna. Szczególnie jak na łuku trzeba dodać gazu ...

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Zrobiłem ponad 110 tys km 200 konnym Mercedesem CLK i powiem tak, tęsknię do tylnego napędu. Ahh tęsknię. A różnica w pokonywaniu zakrętów jest wyraźna. Szczególnie jak na łuku trzeba dodać gazu ...

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Ja rozumiem, że w przypadku mniejszych aut i mniejszych prędkości to jest mocno odczuwalne, szczególnie na ostrzejszych zakrętach. Ale przy szybkich łukach na autostradzie (szybkich czyli 200+) 166 idzie jak przyklejona i trudno mi sobie wyobrazić, co jest nie tak, a miało by być lepiej. Możesz rozwinąć wypowiedź?

Autostrada nie jest najlepszym miejscem do porównań. 166 tez jechałem yyyy dużo za szybko autostradą i wrażenie miałem lepsze niż clk-ą. Za to na drogach bardziej krętych gdzie łuki są ciaśniejsze nie potrzeba jechać koło 200 coby poczuć różnicę. Tak jak ktoś wyżej już pisał prościej opanować uciekający tył niż płużący przód :)

Tu w kwestii napędów trzeba chyba 2 sprawy oddzielić : jedno to efektywność/skuteczność w rękach amatora, jak i bezpieczeństwo - FWD wygrywa, oraz druga sprawa - frajda - w sensie lepsze czucie kierownicy niezakłócone napędem , tu RWD wygrywa. W RWD po prostu plecami/tyłkiem czujesz napęd i ruchy karoserii, a rękoma wiesz co robią koła. Jak to dla kogoś obojętne to nie czuje auta po prostu, przemieszcza się, a nie prowadzi.
To czuć już na 6cio konnych gokartach, nie trzeba mocy setek koni i zawijania tyłem na każdym zakręcie, po prostu oddzielenie napędu od kierowania.
(co do opanowania łatwiejszego to można dyskutować jednak płużący przód u niewyszkolonego kierowcy powoduje po prostu odjęcie gazu i to wystarczyć powinno do odzyskania przyczepności przodu)

Ostatnia edycja:
(co do opanowania łatwiejszego to można dyskutować jednak płużący przód u niewyszkolonego kierowcy powoduje po prostu odjęcie gazu i to wystarczyć powinno do odzyskania przyczepności przodu)

Dokładnie. A już sprawa wygląda drastycznie inaczej, kiedy zerwanie przyczepności jest konkretniejsze - w FWD wciskamy hamulec i czekamy aż się zatrzyma, w RWD kulimy się i oglądamy, jak świat wokół nas się kręci :).

Panowie, zrobił się trochę mocny offtop nie sądzicie? Proponuję trzymać się stricte tematu Giulii, tym bardziej, że coraz więcej informacji wypływa i zaraz będą ginąć w gąszczu postów nie-na-temat.

EDIT:
Nowy filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=vxfs-DCREk0
Ładne dekielki, ale coś czuję, że szybko będą znikać z kół... (tym bardziej, że mają nowe logo)

Jak to będzie w PL z rejestracją z przodu? Mała naklejka, czy pełnowymiarowa blacha?

Ostatnia edycja:
Blacha na pewno - trochę za dużo tego będą sprzedawać, żeby naklejki przeszły. Niemieckie blachy są prawie takie same jak nasze:

8184573.jpg

Ta niebieska Alfa z filmiku przypomina nieco BMW ale ta biała już nie :) Myślę, że od koloru dużo zależy odbiór, a na chwilę obecną najwięcej zamawianych jest białych kolorów i czerwonego Alfa :)

Jak to będzie w PL z rejestracją z przodu? Mała naklejka, czy pełnowymiarowa blacha?
Prawo nie zmieni się dla jednej marki, więc pozostaje tylko duża tablica.

- - - Updated - - -

Ta niebieska Alfa z filmiku przypomina nieco BMW ale ta biała już nie :) Myślę, że od koloru dużo zależy odbiór, a na chwilę obecną najwięcej zamawianych jest białych kolorów i czerwonego Alfa :)
Biała z czarnym dachem i tymi felgami ... miażdży!

Pozostaje czekać na 5 letnią używkę :P

Amortyzatory
Powrót