[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To tak jakby zarzucać Samsungowi, że robi podobne telefony do Iphonów (bo duży ekran, mały przycisk na dole, płaskie, itp).

Jest to oczywista nieprawda. Tak, jak masz w każdym telefonie ekran i prostokątny kształt, tak np. Sony jest ewidentnie "kanciaste", wyższe serie zbudowane z 2 tafli szkła (albo plastiku je imitującego) + fizyczny przycisk aparatu, LG ma przyciski głośności na tylnej klapce (to jest zmiana designu porównywalna z tym, jak gdyby kierownicę zamontować w środkowym tunelu albo na dachu czy coś podobnego ;) ), Samsung ma modele Edge. Już pomijam to, że praktycznie każdy producent ma swoją nakładkę na Androida - każdy próbuje się jakoś wyróżnić, bo mają podobny hardware i ten sam software (Android). W samochodach, chociaż nadal kwestie prowadzenia i osiągów są ważne, to punkt ciężkości przesuwa się właśnie na funkcjonalność i wygląd - a tutaj Alfa była nieco zbyt zachowawcza, moim zdaniem. Dobrze przynajmniej się spisali przy palecie kolorów - bo jest dużo ciekawsza niż w "premium" DS5 na przykład. A felgi to wiadomo, zawsze był mocny punkt Alfy, tylko czy to jest jakiś "selling point" w ogóle?

Taka dygresja co do tekstu kolegi Ludvigus. W latach 60-tych i chyba jeszcze 70-tych (po II WŚ) to alfa była wzorcem sportowych sedanów których sprzedawała więcej od BMW.
Pozdrawiam forumowiczów

Otóż to! No to też Alfa teraz będzie walczyć 'wnętrzościami' a nie tylko piknie wyglądać. Do tej pory tamta taktyka się nie sprawdziła, więc bardzo dobrze, że obrali inną.
Są rzeczy, których nie da się mocno naciągnąć takie jak sylwetka (przy takich silnikach, napędzie, rozkładzie masy), ale zobaczcie środek. Nie widziałem na żywo, ale na pewno nie jest brzydszy od tego w 159. Prawdziwe drewno, czy aluminium - tego nie było wcześniej i rzadko spotykane nawet u konkurencji! Druga sprawa: zestaw entertainment, po filmikach i zdjęciach widzę, że w końcu położyli duży nacisk na ten element - ergonomiczność tego co było w 159 w porównaniu np. z BMW/Audi pozostawiała wiele do życzenia...

Otóż to! No to też Alfa teraz będzie walczyć 'wnętrzościami' a nie tylko piknie wyglądać. Do tej pory tamta taktyka się nie sprawdziła, więc bardzo dobrze, że obrali inną.
S.

Mogli wybrać jeszcze inną.... piknie wyglądać i walczyć "wnętrznościami". Ale to chyba za trudne, co? bartas, piszesz straszne bzdury... wynika z twoich wywodów, ze skoro BMW robi swietne sedany, to tylko taka bryła spełni wszelkie wymogi, ergo nie da się zaprojektować nieco innych linii, bo auto nie pojedzie tak dobrze, jak mogłoby.
No więc można, można: zobacz choćby Ghibli, czy S60 Polestar, tak na szybko z brzegu.

Ostatnia edycja:
Jeśli na USA faktycznie ma się opierać sprzedaż czy Chinach to sedan to podstawa. Niestety bo nie lubię sedanów za bardzo. Choć Alfie i tak fajnie wychodzą.

"Mogli wybrać jeszcze inną.... piknie wyglądać i walczyć "wnętrznościami".

I tak właśnie dokładnie zrobili : Giulie widziałeś ? :)

Nie mieszajmy w to Ghibli, bo to inny segment.
Natomiast S60 Polestar wywodzi się od S60, czyli samochodu FWD, zatem bryła jest inna. Z resztą czy ono jest w ogóle ładne?! ;)

Z moich postów miało wynikać, że BMW robi świetnie prowadzące się sedany bo taka bryła jest optymalna. To nie oni wymyślili taką sylwetkę tylko fizyka.

Ciężko zrozumieć, że przy zachowaniu pewnych warunków musi wyjść tak a nie inaczej?!

Ostatnia edycja:
Nie mieszajmy w to Ghibli, bo to inny segment.
Natomiast S60 Polestar wywodzi się od S60, czyli samochodu FWD, zatem bryła jest inna. Z resztą czy ono jest w ogóle ładne?! ;)

Z moich postów miało wynikać, że BMW robi świetnie prowadzące się sedany bo taka bryła jest optymalna. To nie oni wymyślili taką sylwetkę tylko fizyka.

Ciężko zrozumieć, że przy zachowaniu pewnych warunków musi wyjść tak a nie inaczej?!
Ależ co ma do tego fizyka?
Jest masa świetnie prowadzących się kombiaków, coupe, czy hatchbacków.Rozkład masy i przeniesienie napędu nie musi być w 100% związane z rodzajem nadwozia, ani z bryłą, czy dizajnem.Są piękne auta, które świetnie jeżdzą i brzydkie, które się toczą.

- - - Updated - - -

Jest masa świetnie prowadzących się kombiaków, coupe, czy hatchbacków.Rozkład masy i przeniesienie napędu nie musi być w 100% związane z rodzajem nadwozia, ani z bryłą, czy dizajnem.Są piękne auta, które świetnie jeżdzą i brzydkie, które się toczą.
Audi Avant,Subaru Impreza hatchback czy Ford Focus ST mają inną sylwetkę niż BMWi jakoś wygrały z tą "fizyką" :)

... daj spokój AdiCarrion... oni teraz wszystko będa wywijać na lewą stronę, żeby zamaskować swoje rozczarowanie i znajdować na siłę plusy.... Będzie Ci wypisywał androny o fizyce...
Ja nadal chcę alfę, bo jestem z tą marką od 10 lat związany emocjonalnie, w lexiu nie czuję tego zupełnie, mimo, że nie da się mu nic zarzucić. Wczoraj rozmawiałem z naszymi specami od zakupów i co ja mogłem im powiedzieć? produkcja ruszyła, super ale na stronach marki NIE MA ŻADNEJ KONKRETNEJ OFERTY CZY SPECYFIKACJI, KONFIGURATOA... Czy to jakieś jaja są? Jest przekierowanie na stronę zagraniczną, gdzie jest stay up to date, czekaj na dane.... Owszem, mogę sobie podłożyć kolorki i felgi ale konkret? ile to kosztuje? jakie są opcje? Nic.

Facet mnie wyśmiał: co Ty chcesz kupić auto, które jest już produkowane ale nie ma jeszcze technicznej i cenowej oferty?
Ten cały groteskowy cyrk ma budować zaufanie do marki? skłonić ludzi do wydania stu kilkudziesięciu tysięcy??

Audi Avant,Subaru Impreza hatchback czy Ford Focus ST mają inną sylwetkę niż BMWi jakoś wygrały z tą "fizyką" :)

Podajesz przykład:
a/ samochodu, którego 3/4 silnika jest wywalone przed przednią oś - i nie, w ten sposób się nie wygrywa z fizyką
b/ samochodu z silnikiem bokser, który jest zupełnie inaczej ułożony pod maską i ma inny środek ciężkości
c/ FWD

Żaden nijak się ma do BMW.

- - - Updated - - -

Wczoraj rozmawiałem z naszymi specami od zakupów i co ja mogłem im powiedzieć?

Żeby poczekali do 10 maja. Chociaż w Polsce obstawiam raczej koniec miesiąca.

Alfa Romeo właśnie poinformowała oficjalnie o cenach. Zamawiać będzie można od 3 maja. Ceny zaczną się od 35.500 euro za wersje 2.2 150 KM Diesel. 38 tys za wersje Super. 37.300 euro za wersje Business Launch Edition. W opcji będzie można zamówić: Driver Assistance (1.000 euro, 500 dla wejrsji Super), Driver Assistance Plus (1.500 euro, 1000 dla wersji super Super), Lighting (1.200 euro),Convenience (500 euro), Sound Theatre (600 euro),Climate Upgrade (250 euro).[h=3][/h]

Panowie!
Miałem dzisiaj okazję na stacji benzynowej w Bielsku porozmawiać chwilę z kierowcą testowym FAP .Testował dzisiaj inny samochód z rodziny Fiata,ale wcześniej wielokrotnie jeżdził po okolicy Gulią.
W B.B.są tylko diesle 150 i 180 KM. Facet zwracał uwagę na niską masę auta i wynikającą z tego doskonałą dynamikę i lekkość prowadzenia.
Chwalił też jakość i ergonomię wnętrza ,na pytanie o przestronność w środku stwierdził że jest podobna do 159.
Niestety na pytanie o wersje benzynowe zbył mnie twierdzeniem że takowych w BB jeszcze nie widzieli, a poza tym musi już pędzić dalej.
To tyle ze spotkania przy dystrybutorze.

Alfa Romeo właśnie poinformowała oficjalnie o cenach. Zamawiać będzie można od 3 maja. Ceny zaczną się od 35.500 euro za wersje 2.2 150 KM Diesel. 38 tys za wersje Super. 37.300 euro za wersje Business Launch Edition. W opcji będzie można zamówić: Driver Assistance (1.000 euro, 500 dla wejrsji Super), Driver Assistance Plus (1.500 euro, 1000 dla wersji super Super), Lighting (1.200 euro),Convenience (500 euro), Sound Theatre (600 euro),Climate Upgrade (250 euro).
Panowie i Panie, jak podajecie informacje to fajnie byłoby też dać zawsze źródło.

Ciekawe jaki przelicznik EUR wezmą przy ustalaniu polskiej ceny.

Kupi tyle samo osób ile by kupiło jakby kosztowała 120 tys.
Może ze 300 szt uda się sprzedać

Jak bym miał na tyle kasy to bym kupił. A pewnie takich jak ja, co mają kasę trochę w polsce jest. A może wygram w totka 25 milionów to się nie będę zastanawiał :P

Bardzo dobrze . W swiat idzie informacja,ze Alfa droga jest i przeciętnego kmiota na nią nie stać . Cóż by to była za wyższa półka co kosztuje jak Skoda?

Amortyzatory
Powrót