[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ci co chcą kupić Giulię coś tam orientują się w motoryzacji, a przynajmniej zdają sobie sprawę że to ma napęd na tył itp. W Teslę celują elektroniczne geeki.

Myślę, że jest to trochę krzywdzący pogląd w stosunku do kupujacych Teslę. Podobnie jak z tym, że my wszyscy kupujący Alfę musimy brać lawetę w leasing.

Zarówno Gulia jak i Tesla jest jakimś nowym etapem w rozwoju motoryzacyjnym. Jednakże myślę, że to Tesla pokazuje przyszłość.

A od kiedy PSA czy Toyota ma coś na pułapie bmw 3, audi a4 czy mercedesa C klasy?

Oczywiście, możemy się podniecać, jaka Giulia jest super, ale sprzedaż DS przykrywa czapką Alfę. Takie są fakty. A pułap A4 to co to jest? DS5 w hybrydzie też ma napęd na 4 koła :D.

A Toyota ma Lexusa, zdajesz się zapominać... Niestety, CT brzydal, a reszta za droga.

Ostatnia edycja:
A Toyota ma Lexusa, zdajesz się zapominać... Niestety, CT brzydal, a reszta za droga.

wczoraj i dziś miałem okazję jechać kilkaset km Lexusem NX 300h z 2015 roku i RX450h z 2010r i dla mnie Lexus to jest taka Toyota z lepszym wyposażeniem. W środku i na zewnątrz czuć klimat japońskiej kreskówki, dużo plastiku a do tego bezstopniowa skrzynia, która jest jakimś pomysłem opętanego konstruktora, który chyba nigdy nie jeździł samochodem.

Moim zdaniem daleko Lexusowi do BMW czy Audi, jest on gdzieś zawieszony pomiędzy klasą premium a klasą aut popularnych. Przymierzyłem się także do RC-F i podtrzymuję to zdanie ;).

Alfa też jest gdzieś w zawieszeniu, ale wygląda że jej celem jest produkcja sedanów, czy kompaktów o sportowym charakterze. A DS ? takie niewiadomo co, próbują wymyślać jakiś nowy styl, nową markę, a technicznie są zwykłymi Citroenami z dychawicznymi silinikami, a ludzie je kupują chyba tylko dlatego, że poprostu odróżnia się zwykłych aut wyglądem - no i oczywiście marketing powoduje, że ludzie mają świadomość istnienia marki i jej oferty, co nie do końca może mieć miejsce w przypadku Alfy ;)

Myślę, że Alfa z marek pretendujących do premium miałaby największe szanse zawalczyć, gdyby tylko tego samego chciał FCA ;)

Nie wiem czy Was to powinno cieszyć, czy martwić ale Giulia wygrała plebiscyt "świerszczyka motoryzacyjnego" Autobild w kwestii najlepszego wyglądu. Dotyczy to również Giulietty:)!
Wiem, że to nie jest wybitne czasopismo ale w tej ankiecie brało udział ponad 60 000 osób a wybierali spośród 39 marek w 13 kategoriach.
Jakiś tam progres jest:)

Ostatnia edycja:
Ale premium to nie silnik czy osiągi, tylko odczucie bycia "bogatszym" w porównaniu do reszty. Bogaty lekarz czy prezes mają gdzieś czas do setki czy to, że pod maską są 3, 4 czy 12 cylindrów. Liczy się prestiż i wygoda podróżowania. Dlatego DS, Infinity czy Lexus, a nawet Tesla mogą być premium, a Alfa raczej nie. Przynajmniej nie w tej chwili.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Ale premium to nie silnik czy osiągi, tylko odczucie bycia "bogatszym" w porównaniu do reszty. Bogaty lekarz czy prezes mają gdzieś czas do setki czy to, że pod maską są 3, 4 czy 12 cylindrów. Liczy się prestiż i wygoda podróżowania. Dlatego DS, Infinity czy Lexus, a nawet Tesla mogą być premium, a Alfa raczej nie. Przynajmniej nie w tej chwili.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Premium to jest przede wszystkim, prestiż marki, jakość wykończenia, komfort jazdy, a także jakość obsługi w salonach, dbałość o klienta, obsługa gwaranacyjna itp.

i zdziwiłbyś się, bo większość bogatych prezesów, lekarzy itd. nie spojrzy na coś co ma powyżej 8 sekund do 100kmh

A DS (czy też Alfa) bardziej celuje w ludzi poszukujących stylu i chcących wyróżnić się z tłumu: architektów i innych projektantów, różnego rodzaju twórców itp. którzy faktycznie bardziej patrzą na wygląd niż na ilość koni pod maską

Pytanie, z której strony DS jest prestiżowe ? jakość obsługi w salonach citroena ? gwarancja - lepsza niż w citroenie? Myślę, że DS dalej do premium niż Alfie, która musiałaby marketingowo zadziałać, odwołać się do historii marki itd żeby obudzić świadomość klienta. A do tego oczywiście poprawić obsługę, zakres modelowy itd.

btw. nie wiem czemu mój post został skasowany, a zostały posty o autach elektrycznych, co ma się nijak do Giulii i rozmowy o prestiżu marek...

Giulia electrico - spoko, ale najpierw niech wyjedzie w końcu normalna, niech dadzą nam się nacieszyć spalinami, a za kilka lat mogą kombinować z innymi napędami.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Chyba nie było:
Giulia Q4.jpg

Jak dla mnie, przynajmniej z tyłu, idealny balans między "miękką" wersją golas, a ostentacyjną QV.

Jestem ogromnie zaskoczony, że Włosi nie poszli przy Guillu w downsizing, najmniejszy klekot ma 2.2 pojemności (co trochę wywinduje cenę w RP) a benzyna 2 litry.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Temat zamykam co najmniej do jutra. Może się niektórzy zreflektują, że to nie Hyde Park i pisanie o d.pie Maryny jest nie na miejscu... Jak znajdę chwilę na kolejne sprzątanie w tym tygodniu to otworzę go ponownie. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, temat będę uzupełniał tylko ja, po wcześniejszym przesłaniu konkretnych treści na mój PW.

Ostatnia edycja:
Otwieram ponownie po usunięciu około 70 postów OT/Spamu z bodajże 2 dni... Następne zamknięcie będzie skutkowało tym, co wyżej napisałem.

A Toyota ma Lexusa, zdajesz się zapominać...

Ja też mam Lexusa, Radźku, nie tylko Toyota:)) To znaczy firma leasingowa ma, ale ja go ujeżdżam od półtora roku:) No i co teraz, chciałbym wymienić na Giulię ale.... na co ja mam wymieniac, jak Giulii nie ma:)?
Chciałem w Poznaniu zobaczyć na żywo, wsiąść, pogmerać, pogadać ale nie ma. W www w konfiguratorze polskim nie ma. Auto niby jest od czerwca zeszlego roku ale go nie ma. U nas decyzje są długofalowe, już niedługo będziemy decydować co weźmiemy w styczniu. Budżety, plany itd.
No i co mi oferuje Sergio Marchionne? Ile mam czekać, Sergio? Co powie Belfer?

To kup sobie inne auto, Sergio zapewne ma to w nosie. Jak auto pojawi się w salonach to inni klienci się znajdą, zwłaszcza w przypadku leasingów, które kończą się ludziom regularnie co ten rok-dwa.

Ja też mam Lexusa, Radźku, nie tylko Toyota:)) To znaczy firma leasingowa ma, ale ja go ujeżdżam od półtora roku:) No i co teraz, chciałbym wymienić na Giulię ale.... na co ja mam wymieniac, jak Giulii nie ma:)?
Chciałem w Poznaniu zobaczyć na żywo, wsiąść, pogmerać, pogadać ale nie ma. W www w konfiguratorze polskim nie ma. Auto niby jest od czerwca zeszlego roku ale go nie ma. U nas decyzje są długofalowe, już niedługo będziemy decydować co weźmiemy w styczniu. Budżety, plany itd.
No i co mi oferuje Sergio Marchionne? Ile mam czekać, Sergio? Co powie Belfer?
A przed chwilą mod posprzątał temat...
Sorry, ale co wnosisz tym postem do dyskusji? Każdy już wie, że masz Lexusa, że zmieniasz auta co 2, czy 3 lata i już nawet nie pamiętam czym się jeszcze chwaliłeś wcześniej, nie ważne.
To Ty tutaj masz problem, a nie Sergio, bo Ciebie firma ciśnie ze zmianą auta, a nie jego, więc najlepiej napisz bezpośrednio do niego a nie gorzkie żale nam wszystkim robisz w tym temacie...

Jakbyś poczytał wcześniejsze posty to byś wiedział, że mówione było, że w Poznaniu go nie będzie i że pojawi się dopiero ok czerwca.

Amortyzatory
Powrót