[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W Polsce sukcesu nie będzie. Brak wyboru.
Tylko jeden silnik TB 200KM 330Nm automat. Diesle ze wzgledu na akcyzę będą pewnie tylko na zamówienie.

Czyli w 2016 będą sprzedawać tylko Guliette.

Bez przesady, poza tym to twierdzenie o o dieslach to jedna z głupszych rzeczy. Czemu miałyby być dostępne tylko na zamówienie?? Poza tym tak naprawdę każdy egemplarz jest na zamówienie, jeżeli go konfigurujesz pod siebie. :P

Przejrzałem. 1,4tb 170KM będzie najmocniejszy.

Jak rozglądałem się za samochodem dla siebie i trafiłem do salonu Mazdy to pamiętam że właśnie ze względu na wysoką akcyzę powyżej 2l zrezygnowali ze sprzedaży diesla. Przy czym nie ma się co oszukiwać, rynek Polski jest dla Alfy marginalny. ;)

@ koskar - nie jedyny, może po prostu dlatego że klekotów nie używam ;) a 159 jest zbyt izolująca od wszystkiego, do przemieszczania ok, do prowadzenia nie ok. Nie da się wszystkiego w 1 połączyć.
@ Szkaradnik - jak to mazda diesla nie sprzedaje jak sprzedaje przecież

A co do palety silników - ciekawe jaka będzie w cenniku bo chyba jeszcze nie ma oficjalnie ?, fajnie jak jest wybór, ale klienci i tak jakiś mainstrem wybierają typu 1,9jtd (czy 1,9TDI czy te słynne diesle 2.0w BMW itd) i racjonalizują to sobie i wszyscy są zadowoleni :)

To popatrz jak byly zrobione drzwi w 166 czy 156 w 159 juz gorzej chodzi mi o wzgledy wizualne dokladnie o te przeszycia boczne.Pokaż załącznik 193054

Czyli to co pisałem - te przeszycia ma kilka modeli w okresie 2004 - 2010 (strzelam, bo nie pamiętam dokładnie, ale 147 przed FL jeszcze nie miała, a ostatni model to 159), to nie znaczy, że boczki z pozostałych modeli produkowanych przez 100 lat nie są "alfowskie".

Boczki może i nie mają tego "czegoś" co poprzednie modele AR. Ale te które dotykałem i oglądałem dokładnie, były też pozbawione niedoróbek, tak typowych dla poprzedników. Poza tym skóra na boczkach to skóra (przynajmniej tak było w Q), plastiki dobrze spasowane, przełączniki solidne i dobrze umiejscowione.
Jak nie lubię drewna (a już całkiem imitacji!), tak z tą wersją mógł bym się mocno zaprzyjaźnić.
Ciekawie by wyglądał ciemny brązowy metalik z beżową skórą oraz tym drewnem.

@ koskar - nie jedyny, może po prostu dlatego że klekotów nie używam ;)
Byś poużywał, to byś od razu zdanie zmienił... Wyciszenie w 156 to masakra przez duże M.

Żeby nie było że OT to ładna ta Giulia, ładna. I te no... boczki, i tam deska z zegarami i w ogóle.

W Alfie najważniejsze jest to jak jeździ... Większość transaxli Alfy jest kontrowersyjnej urody, a nikt im nie odmówi "alfowatości" :).

Nie czepiajcie się felg, kilka stron wcześniej były tu ich dane (niektórych) - wyjątkowo lekkie jak na swój rozmiar, to się liczy. Weź później dźwigaj taką 19" z oponą - to waży z 25 jak nie ponad 30kg sztuka! bezsens totalny, hamuje auto i psuje prowadzenie, przyspieszenie, hamowanie itd , wiedzą co robią . Forma jest ważna ale nie może psuć tego co najważniejsze. Powinna być minimalna felga dla zmieszczenia hamulca i opony o szerokości takiej jak obliczyli że utrzyma wóz i tyle . Kierunek odejścia od pozerstwa Brery na rzecz stawiania na to co istotne dla jazdy a nie wyglądu na parkingu mi się bardzo podoba. Drewno też lekkie w panelach ;) - do tego nielakierowane ;)
(wiem , wiem , matowy lakier na pewno).
Kurcze to wnętrze z tym drewnem i matowym aluminium, no niesamowite jest, jak jakiś superjacht czy coś takiego. I fajne nawiązanie bo Alfa od hoho cośtam wstawek jasnego drewna miała (kiedyś sobie to śledziłem fotograficznie jak swoją z drewnianą (jasną) kierownicą znalazłem).
Na pewno masę nawiązań puryści Alfy odnajdą, pewnie i asymetryczna klapa schowka itd, bo że tuby to widać od razu, ale założę się że więcej tam smaczków siedzi.

Wnętrza bardzo ładne, chociaż pewnie pokazali te najdroższe... Co do wygladu z zewnątrz ciągle nie moge sie przekonać,raz mi sie wydaje przeciętne w tym segmencie innym razem super..... Najważniejsze okaże sie zestawienie danych technicznych i cen...

Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka

Felg nie będzie większych jak 18 cali. :P
A co jeszcze zwróciło moja uwage to to że Alfa się chwali że Giulia ze 100 kmh się zatrzymuje na 38,5 m. IMO to dość przeciętny wynik, kiedy tyle to miało C5 w 2008 roku, a nowy S-max schodzi poniżej 35 metrów.

Czyli to co pisałem - te przeszycia ma kilka modeli w okresie 2004 - 2010 (strzelam, bo nie pamiętam dokładnie, ale 147 przed FL jeszcze nie miała, a ostatni model to 159), to nie znaczy, że boczki z pozostałych modeli produkowanych przez 100 lat nie są "alfowskie".

"Kilka" modeli czyli:

Brera/Spider
159
166
156
147
Gt
916 Gtv/Spider
145/6
164
Alfetta Gt/v
Spider 105

Jak dla mnie powtarzalność pewnego elemetu estetyki na przestrzeni kilku dekad jak najbardziej zasługuje na miano "alfowskiego", i to jest np. jeden z moich zarzutów do projektu wnętrza Giulietty, to te nijakie boczki drzwi.

Tylko, że te wszystkie boczki w tych modelach pasowały do wyglądu foteli.
A w Giuliettcie czy Giulii? Jakoś mało estetycznie by to wyglądało wg mnie.

"Kilka" modeli czyli:
(...)
Jak dla mnie powtarzalność pewnego elemetu estetyki na przestrzeni kilku dekad jak najbardziej zasługuje na miano "alfowskiego", i to jest np. jeden z moich zarzutów do projektu wnętrza Giulietty, to te nijakie boczki drzwi.

Nie zgadzam się. Śp. J. Kaniewski mówił w wywiadzie:
Tradycją marki Alfa Romeo było robienie samochodów nienawiązujących do tradycji. Poszukiwanie czegoś nowego, tak jak to było z pierwszym samochodem elektrycznym w historii, już ponad 100 lat temu, który przekroczył 100 kilometrów na godzinę i nazywał się Jamais Contente - „nigdy nie usatysfakcjonowany”, I to jest właśnie nowoczesność.
Ja się z tym zgadzam. Alfa zmienia się co generację lub dwie. Bardzo mi się to podoba. W przypadku Giulii wszyscy spodziewali się jakiegoś chryslera w nowej budzie. Byłoby to nawiązanie do 159 która jest takim oplem. Giulia jest czymś zupełnie innym i to jest właśnie "alfowskie".

Co za bzdury wypisujesz jakim Oplem - stylizacja, zawieszenie ?!

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót