• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Ja pamiętam jak pug 106 pozamiatał w konkurencji "best handling car" :)

Andrzejsr, faktycznie jest zamieszanie, mam nadzieję że giulia to będzie nowy rozdział w historii marki, chociaż w sumie nic mi do tego, bo alfy już raczej nie kupię. Ale kibicować będę.

Oj na pewno przybędzie... Taka Giulia w dieslem V6 może ważyć lekko 150kg więcej od QV'ki... chociażby przez silnik, po brak węglowych paneli (tak myślę) itd...
No ale jeżeli QV robi setkę w 3.9s, to jak diesel V6 zrobi w mniej jak 6s (patrząc na czasy Ghibli 6.3-6.7s) to mi więcej chyba nie trzeba... a jak mi się zachce to wtedy pomyślimy o QV :)

Krótki cytat dot. systemy audio "The Connect 3D Nav feature allows full connectivity with all mobile devices running Apple iOS and Android operating systems, while the navigation system employs high-resolution 3D TomTom maps and Dead Reckoning technology to compensate for areas with poor GPS reception. The premium audio system is from Harman Kardon and features 14 speakers"

na octavie rs w kolorze niebieskim w wersji kombi - dla mnie w sam raz
mialem okazje = fajne
jedzie lepiej zdecydoawanie niz moje kombi
zazdroscilem kuzynce

otwarcie klapy bagaznika = pol alfy bym wsadzil :p

Ja się chwilę zastanawiałem nad RSem ale poza właściwościami jezdnymi jest jeszcze wizja. Z daleka jest OK Ale w bliższym kontakcie wieje tandetą. Felgi, przedni grill jak z taniego plastiku, pseudokarbon w środku? Proszę Cię. Tania kopia TI.
Wisienką na torcie jest podpięta jedną rura wydechowa do końcówki wydechu w 2.0 tdi. Druga jest atrapą :)

Sorry za off topic. Mnie się to auto podoba, szczególnie po filmikach z Nurgburgringu. Napięcie rosło przed premierą i rośnie nadal...

Oj na pewno przybędzie... Taka Giulia w dieslem V6 może ważyć lekko 150kg więcej od QV'ki... chociażby przez silnik, po brak węglowych paneli (tak myślę) itd...
No ale jeżeli QV robi setkę w 3.9s, to jak diesel V6 zrobi w mniej jak 6s (patrząc na czasy Ghibli 6.3-6.7s) to mi więcej chyba nie trzeba... a jak mi się zachce to wtedy pomyślimy o QV :)

Możemy się założyć jeśli chcesz. Ja obstawiam, że Giulia 3,0diesel 4x4 będzie ważył 300kg więcej od QV.

Możemy się założyć jeśli chcesz. Ja obstawiam, że Giulia 3,0diesel 4x4 będzie ważył 300kg więcej od QV.

Ale wyrażenie "lekko 150kg więcej" to inaczej "conajmniej 150kg więcej", więc z kim i o co chcesz się zakładać? :)
Aczkolwiek i tak uważam, że jeśli w dieslowej wersjii użyją karbonowego poszycia (żeby właśnie nie dokładać zbyt dużo masy), to auto nie będzie na pewno cięższe o 300kg... tylko raczej 100kg max. Jeżeli będziemy miec blachę zamiast karbonu to strzelam, że będzie to 150kg... no chyba, że jeszcze coś się znajdzie to może 200kg.

Czemu tak twierdzę? Ano wziąłem sobie i otworzyłem stronkę Maserati i porównałem masy Ghibli "zwykłego" i w dieslu (który to będzie tym samym silnikiem wysokoprężnym).... i co? I różnica to jakies 60-70kg.

Przypominam, że ten silnik dieslowski nie został wyciągnięty z parowozu, więc też nie można przesadzać z tym szacowaniem mas :D

BMW serii 3 masa własna: 1490-1585kg

BMW M3 masa własna: 1595-1635kg

Giulia Quadrifolgio masa własna: 1530kg

Dane z Wiki.

M3 jest cięższe wg. danych od każdej wersji zwykłej trójki, tak wiec nie panikował bym, że Giulia nagle będzie ważyła o 150kg więcej, nawet po zastąpieniu części karbonu cięższymi materiałami.

BMW serii 3 masa własna: 1490-1585kg

BMW M3 masa własna: 1595-1635kg

Giulia Quadrifolgio masa własna: 1530kg

Dane z Wiki.

M3 jest cięższe wg. danych od każdej wersji zwykłej trójki, tak wiec nie panikował bym, że Giulia nagle będzie ważyła o 150kg więcej, nawet po zastąpieniu części karbonu cięższymi materiałami.

Z tego co czytałem BMW szykuje na 2016 odpowiedź ;) Będzie to odelżona wersja M4 o oznaczeniu CSL :

M4 manual masa własna 1572 kg wersja CSL ok. 1472 kg
M4 automat masa własna 1613 kg wersja CSL ok. 1513 kg

Moc M4 CSL ma osiągnąć 500 KM . Także ma być dużo karbonu i .... front splitter :D
Także wyścig zbrojeń trwa

Troche wstyd, żeby musieli modyfikować coupe, aby móc wygrać z sedanem.. :)
A dwa… Myślę, że celowo Giulię nazwali QV, aby móc ewentualnie wypuścić GTA… :D

Z tego co czytałem BMW szykuje na 2016 odpowiedź ;) Będzie to odelżona wersja M4 o oznaczeniu CSL :

Być może!!
Póki co wygląda to tak:
https://www.youtube.com/watch?v=OA1Kn_L4Yf8

Ciekawe jak te wyniki mają się z rzeczywistością, tzn
- jaki jest poziom kierowcy w obu przypadkach
- na jakich jadą oponach (nawet nie marka ale rodzaj, tzn cywilne, HP a może wyczynowe?)
- w jakiej temperaturze,
itp.
Nigdy się jakoś nie interesowałem ciwilnymi autami na ringu, bo to ze sportem ma niewiele wspólnego...
Ktoś wie?

Na tym filmiku widać że jednak bmw jest szybsze. Co niczemu nie dowodzi, bo to tylko filmik z testów.

Na tym filmiku widać że jednak bmw jest szybsze. Co niczemu nie dowodzi, bo to tylko filmik z testów.

Czy szybsze to trudno powiedzieć po obejrzeniu filmu, ale Alfa wydaje bardziej nerwowa, jakby trochę prędkość przerastała możliwości podwozia(uwaga na 13-15 sek filmu bałem się że zaraz wypadnie z asfaltu)

Ciekawe kiedy pojawią się jakiekolwiek relacje z jazd niezależnych kierowców np dziennikarzy(na razie brak jakichkolwiek)

Od kiedy dziennikarze są niezależni? :P Alfa będzie nerwowa, bo ma taki układ kierowniczy.. Jak w GTA układ kierowniczy miał przełożenie 1.8, a ten ma być NAJBARDZIEJ bezpośredni na rynku to się nie dziwię.. :D W 147 mam 2.1 i jest nerwowo np. przy hamowaniu.. (WRX STI ma 2,3.)
Analogia trochę do gokartu.. chyba większość miała okazję jeździć. :)

To jakiego kierowce daje zespół to jest jego sprawa…
Interes zespołu jest taki, żeby z samochodu wycisnąć tyle ile się da, bo to jest wizytówka dla marki.

Ostatnia edycja:
:) a co ma przełożenie magla do nerwowości?, w 159 mam ok 2 lock to lock i nie zauważyłem żadnej nerwowości przy hamowaniu:), Subaru także.... za to wyścigowe seicento (jakoś ok 3) sporting przy hamowaniu wymaga mega ogarniętego kierownika :)

za nerwowośc odpowiada szereg innych czynników, głownie zawieszenia, ale nie róbmy tu OT z tym tematem...

Od dawna myślę, żeby się przejechać na Nurgburgringu. Motorem się boję, bo śmierć pewna jak mnie wyniesie z winkla a autem to miałbym zagwostkę czy Mito czy 159? :)

Amortyzatory
Powrót