[75] Alfa 75 3.0V6 QV

• Autor wątku Autor wątku Wujo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nooo gratki Wujo zakupu:) Faktycznie groźnie wygląda,ale co z tego;) W każdym bądź razie wytrwałości zyczę przy remoncie silnika:).Dobrze musiała w dupę dostać skoro przy przebiegu 86 tyś straciła ciśnienie oleju.Nie dobrze.Panewka już pewnie chce opuścić swoje miejsce albo już opuściła:( Nie mnie jednak jeszcze raz gratulacje:)

Remont silnika stawiam przed dużym znakiem zapytania. Wole chyba poszukać jakiegoś sprawnego silnika, jest ich dość sporo na allegro. Są silniki zamontowane jeszcze w samochodach, wiec można sobie wszystko sprawdzić. Uważam że to lepsza opcja.
Mój znajomy remontował silnik w Q4, który by zatarty na wale. Zmienił wał na igłe, nowe panewki i pompa oleju i szału nie było. Ciśnienie uciekało jeszcze troche na wałkach rozrządu, troche na balansowych i w krótkim czasie panewka sie obróciła. Dlatego właśnie myślę, że remont nie ma sensu!

Remont silnika stawiam przed dużym znakiem zapytania. Wole chyba poszukać jakiegoś sprawnego silnika, jest ich dość sporo na allegro. Są silniki zamontowane jeszcze w samochodach, wiec można sobie wszystko sprawdzić. Uważam że to lepsza opcja.
Mój znajomy remontował silnik w Q4, który by zatarty na wale. Zmienił wał na igłe, nowe panewki i pompa oleju i szału nie było. Ciśnienie uciekało jeszcze troche na wałkach rozrządu, troche na balansowych i w krótkim czasie panewka sie obróciła. Dlatego właśnie myślę, że remont nie ma sensu!

Ja jednak nie pchał bym się w używkę tym bardziej tego właśnie silnika.Nie wiem jak ten Twój znajomy remontował skoro miał problem z ciśnieniem.Balanse można zaślepić i problem ciśnienia w tym miejscu zniknie.Wiesz konkretnie jakie miał wartości ciśnień oleju na zimnym i na gorącym? Aktualnie robię tego nieszczęsnego Lamprediego i zobaczymy co będzie jak go poskładam;)

Ja jednak nie pchał bym się w używkę tym bardziej tego właśnie silnika.Nie wiem jak ten Twój znajomy remontował skoro miał problem z ciśnieniem.Balanse można zaślepić i problem ciśnienia w tym miejscu zniknie.Wiesz konkretnie jakie miał wartości ciśnień oleju na zimnym i na gorącym? Aktualnie robię tego nieszczęsnego Lamprediego i zobaczymy co będzie jak go poskładam;)

A jak zregenerujesz gniazda w których obracają sie wałki rozrządu? One też są przeważnie wytarte od jazdy na starym oleju.

A jak zregenerujesz gniazda w których obracają sie wałki rozrządu? One też są przeważnie wytarte od jazdy na starym oleju.

A to już będzie problem szlifierza;) Moja głowica prócz wygiętych dwóch zaworów wydechowych,w prowadnicach,na wałkach itd mieściła się w tolerancji producenta:)

A to już będzie problem szlifierza;) Moja głowica prócz wygiętych dwóch zaworów wydechowych,w prowadnicach,na wałkach itd mieściła się w tolerancji producenta:)

A na kiedy planuje pierwszą jazde? Jestem ciekawy jak bedzie z cisnieniem po takim remoncie.

Żaden problem, napawanie i szlifowanie, pan Henio Ci tego nie zrobi ale każdy poważny zakład jak najbardziej, mówiąc dosadnie kupno tego silnika w używce licząc że będzie lepszy niż stary po remoncie to głupota.

A na kiedy planuje pierwszą jazde? Jestem ciekawy jak bedzie z cisnieniem po takim remoncie.

Ciężko mi powiedzieć.Mam już wszystkie graty by poskładać silnik,lecz nagle czas stał się dla mnie wrogiem a jeszcze parę rzeczy przy okazji by się ogarnęło,ale myślę,że niedługo:)

Żaden problem, napawanie i szlifowanie, pan Henio Ci tego nie zrobi ale każdy poważny zakład jak najbardziej, mówiąc dosadnie kupno tego silnika w używce licząc że będzie lepszy niż stary po remoncie to głupota.
Piotrek dobrze gada.Ja nie chciałem być tak dosadny;)

Ja bym również postawił na sprawną używkę ale strzeliłbym jej kuracje odmładzajacą - nowe panewki polerka wału wyważanie wywalone wałki balansowe regeneracja głowicy nowe pierścienie itd. Silnik z zerowym ciśnieniem może okazać się kłopotliwy do ogarnięcia - zaraz się okaże że wał to już na żaden szlif tylko na złom itd.

Ostatnia edycja:
Nie są uszkodzone te które jeżdza okazyjnie, nie musimy się umawiać ja nie piszę o noowych autach tylko o znacznym przebiegu a te silniki bez remontu okazałych przebiegów nie robią

Bzdura. Jeśli samochód jest używany z głową to 300 tys silnik bez żadnych problemów wytrzyma. Nie jest to super wytrzymały motor, ale bez przesady.

Bzdura. Jeśli samochód jest używany z głową to 300 tys silnik bez żadnych problemów wytrzyma. Nie jest to super wytrzymały motor, ale bez przesady.

No chociaż jedna osoba mnie popiera. Z opiniami o tych silnikach jest tak samo jak z opiniami na temat alfy romeo. Wszyscy uważają że jest awaryjna a nie mieli z nią nigdy do czynienia.

Typowe usprawiedliwianie czegoś co nie jest trwałe "Używać Z głową"to jest bzdura, te silniki może czasowo wytrzymają dłuższy okres czasowy gdy będą bardzo mało używane 300tyś to owszem robią ale po dwóch remontach:D

Na tablicy znalazłem cos takiego http://tablica.pl/oferta/lancia-delta-hpe-2-0-turbo-benz-1996-CID5-ID5ijZp.html#0662299540 czy silnik od q4 jest taki sam jak ten który ma ta lancia? Jeżeli faktycznie to co tam jest napisane zostało zrobione to chyba warto kupic takie auto i przelozyc ewentualnie silnik lub graty z silnika no chyba ze się znaczne roznia. Pozostaje jeszcze pytanie jak to wszystko zostało zrobione i dlaczego wlasciciel po wladowaniu takiej kasy sprzedaje auto z powodow finansowych:D Na plus sa jeszcze fotele które można przelozyc do 155 jak komus tak bardzo na oryginalności nie zalezy

to łykaj ją bracie i pakuj ten silnik do swojej.....:D no i twoje wymarzone fotele jeszcze byś miał.....

Na tablicy znalazłem cos takiego http://tablica.pl/oferta/lancia-delta-hpe-2-0-turbo-benz-1996-CID5-ID5ijZp.html#0662299540 czy silnik od q4 jest taki sam jak ten który ma ta lancia? Jeżeli faktycznie to co tam jest napisane zostało zrobione to chyba warto kupic takie auto i przelozyc ewentualnie silnik lub graty z silnika no chyba ze się znaczne roznia. Pozostaje jeszcze pytanie jak to wszystko zostało zrobione i dlaczego wlasciciel po wladowaniu takiej kasy sprzedaje auto z powodow finansowych:D Na plus sa jeszcze fotele które można przelozyc do 155 jak komus tak bardzo na oryginalności nie zalezy

Jest to zwykł silnik 2.0 16V turbo w bardzo dobrym stanie(sugeruje sie opisem). Skoro ktoś wsadził tyle kasy w silnik to nie znaczy że jest on warty nie wiadoma jakiej duże kasy.

Mnie tylko interesuje skąd gościu wziął pompę oleju wzmocnioną nową za 650 zł.To jest akurat ciekawe a tak nawiasem to jeśli to prawda,że silnik po takim remoncie jest to jest on wart głębszego zainteresowania.

szkoda tylko że w tej budzie no ale cena skądś musiała się wziąć ;D

generalnie co by nie mowic o silniku jakby była normalnie regularnie jezdzona to spokojnie przelecialaby więcej niż te 86 tys km. Pytanie jakie było to 86 tys km ale nawet pomijając ten fakt mocno przypomina DTM. Widzialem kiedyś ogłoszenie 155 DTM na autoscoucie to po 350 tys EU chodzily.

Dodano po 13 minutes:

Nie słyszałem o silniku 2 Turbo 16V żeby się nie rozkraczył nawet ten co masz w tej 155 niby przebieg malutki a silnik chodzi jak traktor, przyjemnej zabawy w naprawach tej jednostki. Życzę powodzenia

patrz tez na to , ze to auto kilka lat stało z tego co wyczytałem. Może być najgorszej opcji czyli zmasakrowana a później pozostawiona na dlugi okres w bezruchu. A co z olejem ?

Nie można tego traktować w kategoriach normalnej eksploatacji auta raczej.

Ostatnia edycja:
Można jakąś aktualizację 155?przynajmniej zdjęciową:P

Alfa Q4 na razie bez zmian, stoi sobie pod daszkiem u mojego taty. Prace przewidziane sa na grudzien, wiec jak dobrze pojdzie w styczniu bedzie jazd probna.

attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• IMG_1691.jpg
    IMG_1691.jpg
    137.4 KB · Wyświetleń: 317
  • IMG_1693.jpg
    IMG_1693.jpg
    126.1 KB · Wyświetleń: 317
  • IMG_1692.jpg
    IMG_1692.jpg
    142.3 KB · Wyświetleń: 317
O kurczaczki... przegapiłem gdy pojawiły się jej zdjęcia po raz pierwszy. Wygląda interesująco. Brakuje zdjęcia z tyłu... są 4 rury?

Amortyzatory
Powrót