• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] Alfa 166 3.0 V6 CF3 - krzyzie

Co słychać u mojej byłej?

Na razie ma się dobrze i niech tak zostanie.
Co prawda muszę się zająć wyciekiem gdzieś od strony rozrządu, ale na chwilę obecną nie mam czasu nawet na forum popisać.
Poza tym szukam teraz GTV, a raczej córka szuka :).
Na pewno powoli będę dopisywał jak coś się zmieni.

Ze względu, że ostatnio nie mam czasu na zajmowanie się 166 nabyłem:
received_1036381159835055.jpg

Na szczęście 166 znosi to dzielnie :)
W przyszłym tygodniu chce ją oddać na uszczelnienie wycieku oleju od strony rozrządu więc GTV musi ją zastąpić :)

Ładna gtv'ka. A tak na marginesie to ostatnio sam przypadkiem nabyłem kolejną 166. Tym razem 2002 i w automacie. Zobacze jakie są różnice pomiedzy manualem i automatem.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Ze względu, że ostatnio nie mam czasu na zajmowanie się 166 nabyłem:
Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: received_1036381159835055.jpg Wyświetleń: 0 Rozmiar: 78.5 KB ID: 234546

Na szczęście 166 znosi to dzielnie

Zawsze marzyłem o GTV. Jak już będziesz wpadał to wleć GTV ;)

Dzisiaj jadąc do dwóch mechaników na oględziny wycieku i ustalenie terminu odstawienia, [notranslate]Alfa[/notranslate] postanowiła walnąć focha przed samym mechanikiem i zgubiła wszystkie biegi.
W ten oto sposób trafiła bez umawiania do mechanika.
Nie wiem czy nie chciała już czekać z wyciekiem czy też obraziła się, że pierwszy raz będzie ją naprawiał ktoś inny niż ja.

Niestety ze względu na obstawienie wszystkich stanowisk nie dało się rady wjechać na podnośnik sprawdzić czy coś widać.
Biegi zginęły podczas jazdy (myślałem, że po prostu wyskoczył mi bieg), linki sprawne poruszają dźwigniami wybieraka i wrzucają biegi jednak zero przeniesienia napędu na koła.
Wygląda to dla mnie jak coś z tarcza sprzęgłową, która nie przenosi momentu - sprzęgło pracuje normalnie. Komplet sprzęgła był wymieniany w marcu jakieś 2500km przejechane na nim.

Ktoś wie z czego licznik pobiera sygnał do prędkości samochodu?

Mechanik znalazł czas i wkulał 166 na warsztat.
Przyczyną utraty biegów jest pęknięta półoś prawa (część od skrzyni do przegubu wewnętrznego).
Jest to o tyle pocieszenie, że nie mam wyrzutów sumienia, że mogłem coś spartolić przy montażu skrzyni i sprzęgła w marcu.
Niestety nowa półoś niedostępna - ale już po raz kolejny pomógł QBA -półoś w drodze :)
Co do wycieku oleju to pierwsza diagnoza to uszczelniacze na wałkach rozrządu - niestety ze względu na zabryzganie całego rozrządu padła decyzja o wymianie całości łącznie z pompą wody (która też już wykazywała luzy) oraz od razu o wymianie uszczelniacza na wale no i całego układu napędu pomocniczego.

Czy na coś jeszcze muszę zwrócić uwagę jak już będę miał rozpięty rozrząd?

Niezłe jaja żeby półoś pękła :sarcastic:

W końcu dwa tygodnie temu odebrałem Alfę od mechanika.
Ogarnięta została podpora półosi przez którą najprawdopodobniej pękła półoś - tutaj podziękowania dla kolegi QBA za naprowadzenie gdzie szukać oraz kolegi Kynium

No i ogarnięte został wyciek oleju z silnika - niestety nie było tak prosto jak myślałem i nie były to tylko uszczelnienia wałków, ale ciekło pod głowicą z kanałów olejowych.
Głowice poszły do szlifowania i przyszły nowe uszczelki góry silnika - na razie wygląda, że jest ok.
Do tego wymiana całego rozrządu i paska jak i rolek paska napędu klimy, alternatora.
Jak podliczyłem koszty od zakupu to zdecydowanie przerosły już wartość samego zakupu :) - no ale nikt nie mówił że będzie łatwo.

Teraz jak trochę mi przejdzie, zabieram się za przednie zawieszenie, a następnie jak już ogarnę w miarę mechanikę zabiorę się za wygląd.
Przez ten czas jak 166 stała u mechanika dzielnie służyła mi, a raczej żonie GTV.
Tutaj razem jeszcze nie myte, ze względu na temperatury:
Alfy.jpg

Piękny widok. Gratuluję samozaparcia w dążeniu do satysfakcjonującego stanu :)

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Dzięki, mam nadziej, że pojeździ trochę zanim coś się znowu wysypie bo już miałem mały kryzys.

Dzięki, mam nadziej, że pojeździ trochę zanim coś się znowu wysypie bo już miałem mały kryzys.
Ale one fajnie wyglądają. Ładna ta Twoja szóstka. Nic mi nie mów o kryzysie. Zrobiłem remont silnika w aktualnej. Regeneracja głowic wszystkie uszczelnienia nowe. Nowy rozrząd i co... Pochodziła sobie 20 minut i... Przeskoczył pasek. Więc znów w godzinę silnik na dół i rozbieranie. Zawory powiedziały tłokom cześć a mi Papa. I jak tu się nie %@/&'%. I od nowa.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

To kto Ci tak rozrząd ustawił? Nie miła sytuacja....

To kto Ci tak rozrząd ustawił? Nie miła sytuacja....
Bardzo niemiła ale co mam począć? Sami ustawislismy i sami wiemy co poszło nie tak.

Kryzys przejdzie, jak parę razy poczujesz pod butem co potrafi ta twoja maszyna ;)
Qrde sz tęsknię za jego (moją166.) choć nie ukrywam że brakowało mi automat. Teraz. Mam taką jak chce ale pozwoliła mi przejechać jakieś 300.m

No i sonda regulacyjna od cylindrów 4-6 powiedziała papa :) - dwa tygodnie po odbiorze od mechanika.
Na szczęście to ta przednia więc wymiana lajtowa.

Czekam na ocieplenie i trochę czasu wolnego, muszę wymienić tylny podnośnik i zobaczyć do zamka drzwi prawych przednich bo nie rygluje drzwi, przez co centralny zrobił się bezużyteczny.

Taka mała rzecz, a cieszy (to dolne :) )
zmieniarka.jpg

Po podłączeniu zmieniarki, ani drgnęła - dopiero krótka lektura i przykręcenie jej na stałe ożywiło ją.

Amortyzatory
Powrót