[166] Alfa 166 3.0 V6 CF3 - krzyzie

krzyzie

Użytkownik
Auto
Alfa Giulia 2,0 280KM MY21
Witam.
W czwartek 24.11 wszedłem w posiadanie chyba najbardziej pożądanej przeze mnie od zawsze Alfy 166 z silnikiem V6 Busso CF3 - no może marzy mi się jeszcze 75 z turbo :).
Auto kupiłem dość spontanicznie bo przeglądając ogłoszenia, pomyślałem a cóż może uda się sprzedać swoją 156 i kupić w to miejsce coś o czym zawsze marzyłem.
156 sprzedałem niespodziewanie szybko bo w piątek 18 została wystawiona a w niedzielę już była sprzedana.
Autem będzie jeździła w większości żona, trochę była nieprzekonana ale teraz już mówi że nie zamieniła by się z powrotem ;)
Poniżej zdjęcia Alfy 166 jeszcze z ogłoszenia:

silnik.jpg

przód.jpg

tył.jpg

Alfik wymaga trochę dopieszczenia w środku, mechanicznie wygląda sprawnie ;) chociaż dopiero poznaje tego potwora.
Kupowałem ją świadomie ze świecącą poduszką i nie działającym systemem ASR/ABS.
Poduszki na razie udało się opanować - rozebrałem plastiki przy kierownicy poprawiłem wtyczki i udało się skasować błąd.
Co do czujnika ASR okazało się że wywalał błąd czujnika skrętu - na moje szczęście wystarczyło go skalibrować ;) - takie naprawy to ja lubię.

Z pozostałych spraw które muszę ogarnąć to:
- nie działa centralny z pilota, działa tylko z kluczyka - najprawdopodobniej problem w zamku drzwi kierowcy no i uszkodzony zamek drzwi pasażera.
- walczę obecnie z telefonem w ICS - chyba uszkodzone wtyczka anteny lub gniazdo w ICS
- do wymiany obudowa kluczyka - niestety dostępny tylko jeden kluczyk ;(, na szczęście jest karta kodowa
- nie działa podnoszenie tylnej części siedzenia - silniczek słychać ale fotel ani drgnie
- strzelające ograniczniki - muszę znaleźć chwilę i rozebrać to
- nie działa podnośnik prawej szyby
- uszkodzona pompka sprysków na szybę

No i po połączeniu z ICS pokazuje nieprawidłowy kod ISO i zrywa po połączeniu po kilku sekundach połączenie.

I pewnie wiele innych pierdółek, którymi w wolnych chwilach będę się zajmował i jak znajdę czas opisywał.
pozdrawiam

Ładna, to forumowa?
Nie dziwię się żonie, 156 i 166 dzieli przepaść :)

Piękna! :)
166 i ten silnik idealnie do siebie pasują :)

Szerokości!

Szczerze to przy kupowaniu po zobaczeniu środka troszkę mi entuzjazm opadł - szczególnie w porównaniu do mojej wcześniejszej 156.
Ale po przejechaniu się nie było już żadnych wątpliwości - a co do środka to mam nadzieję że powoli się wyprowadzi do stanu bliskiemu ideału.

A gdzie więcej fot??? Pokazuj środek :) gratuluję nabytku i oby się sprawowała. Końcówkę wydechu popraw bo pieje :sarcastic:

Piękności :)
Dopieszczaj przedlifta, bo warto :)
W takiej konfiguracji to już rarytas!

Oryginał :D a jak CIę nie stać to będzie twardy orzech do zgryzienia. Po pierwsze żeby to brzmiało, po drugie żeby wyglądało. WIęc szukasz i błądzisz :) fajnie brzmi i wygląda kwasówka tomaza ale cena powala :sarcastic: i niedawno fajnie zrobił viader. Handlowa puszka z kwasówki bo bardzo małej wysokości i na prawdę nieźle wygląda. O dźwięku nic nie wiadomo bo to diesel :)

Cześć.
Czy macie kontrolkę włączonych świateł mijania? U mnie świeci się tylko kontrolka świateł pozycyjnych.
Druga sprawa czy faktycznie jest jak w instrukcji że tempomat można włączyć tylko na 4,5 lub 6 biegu?
Próbowałem na 3 ale nie działał - niestety wyższych nie sprawdzałem - no i może źle go załączam - pokrętło na On i po tym przekręcam pokrętło na "+" zero reakcji.

- - - Updated - - -

Podziel się bo czasu mało na szukanie ;)

Cześć.
Czy macie kontrolkę włączonych świateł mijania? U mnie świeci się tylko kontrolka świateł pozycyjnych.
Druga sprawa czy faktycznie jest jak w instrukcji że tempomat można włączyć tylko na 4,5 lub 6 biegu?
Próbowałem na 3 ale nie działał - niestety wyższych nie sprawdzałem - no i może źle go załączam - pokrętło na On i po tym przekręcam pokrętło na "+" zero reakcji.

- - - Updated - - -

Podziel się bo czasu mało na szukanie ;)

Noga z gazu ofc.

Czyli jaka jest procedura? Bo mnie się załączał (nie trzymał prędkości co prawda, ale chociaż kontrolka się świeciła). A teraz wszystko zdechło.

U mnie kontrolka też się zaświeca ale nie załącza się fizycznie tempomat - nie trzyma prędkości. Muszę posprawdzać czy przełączniki działają i jak z czujnikami hamulca i sprzęgła.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót