Alfa 159 w wersji TI - opinie

no właśnie
same debile jeżdżo na 16, 17 , 18 ,19 , 20
205/60/15 i bydzie gut

Przeczytaj jeszcze raz powoli, dokładnie, ze zrozumieniem o jakich rozmiarach felg była mowa i edytuj post bo nie wyszło śmiesznie, a niestety durnie.

dla ciebie durnie
dla mnie co innego jest durne
każdy mierzy swoją miarą
...
szkoda czasu na dyskusję z twierdzeniem że 19" to wiadome problemy z kręgosłupem i do tego wszelakiej maści inne dolegliwości
bo nikt nie wspomniał o oponie a jedynie o rozmiarze felgi - a przecież nie tylko to ma wpływ na drgania itp o których pisaliście

Ja robie około 15 K km/rok głównie po mieście. Jezdze na 17" bo takie auto kupiłem. Optymalne rozwiązanie jak dla mnie to 17" na zimę i oryginalne felgi 19" od Ti na lato. Auto ogólnie jest niskie - niszczę osłonę pod silnikiem.

19 przenosi więcej drgań na fotel, mniej wiecej o połowę. Czytalem takie wyliczenia.
Podaj link na poparcie tych słów. Chętnie poczytam, bo powinno być tam zawarte wiele współczynników.

Gdyby projektanci takich felg zobaczyli polskie drogi, nie powstały by wcale. Przecież polska pod względem stanu dróg to jakiś dowcip.
Możesz napisać po jakich krajach jeszcze jeździłeś, nie przejeżdżałeś autostradą tylko jeździłeś po zwykłych drogach?

bo nikt nie wspomniał o oponie a jedynie o rozmiarze felgi - a przecież nie tylko to ma wpływ na drgania itp o których pisaliście
No właśnie bardzo dobra uwaga, a co powiecie jeśli ktoś ma oponke run flat 16 to czemu ona odpowiada.

Możesz napisać po jakich krajach jeszcze jeździłeś, nie przejeżdżałeś autostradą tylko jeździłeś po zwykłych drogach?

Szwajcaria, tam jazda na 19 jest ciężkim tematem. Co chwilę trzeba coś omijać, wjazd do garażu podziemnego jest koszmarem W polsce po prostu sobie nie wyobrażam jazdy na takich felach.

Ostatnia edycja:
Podaj link na poparcie tych słów. Chętnie poczytam, bo powinno być tam zawarte wiele współczynników.

a.

czytam w ogóle dużo, odmiennie od 2/3 Polaków co niczego nie czytają. żadnego linka nie podam, bo była prasa motoryzacyjna a nie portal i w Hiszpanii, jak pamiętam. Jak sobie przypomne, przytoczę nazwę pisma, to było z rok albo więcej temu.

poza tym istnieje coś takiego jak logika i wiedza z fizyki. Guma o mniejszym profilu przy tym samym nacisku masy, jak sie ma zachować, jesli od dołu napotyka na nierówne elementy, z którymi styczność przenosi drgania??? I jak sie zachowa koło z gumą o mniejszym profilu, gdy najedzie na studzienke sciekową? Kiedy szybciej odkształci się felga, czy jak jedzie (po tej samej trasie) na grubszej czy cieńszej gumie?
I tak dalej.

Mam pytanie do Kolegów, którzy mówią, że jazda na 19 to pewne problemy z kręgosłupem. Jeździliście kiedyś tramwajem ? Wydaje mi się, że jazda nim bardziej zniszczy mi kręgosłup niż 18 czy 19 calowa felga.

Mam pytanie do Kolegów, którzy mówią, że jazda na 19 to pewne problemy z kręgosłupem. Jeździliście kiedyś tramwajem ? Wydaje mi się, że jazda nim bardziej zniszczy mi kręgosłup niż 18 czy 19 calowa felga.

Nie nie jeździłem i obym nie musiał. Póki co stać mnie na normalne środki transportu. Pozdrawiam.

Widać że Ty nie jeździłeś skoro wypisujesz takie absurdalne rzeczy !

ile czasu spędzasz w tramwaju a ile w aucie:))? czy tramwajem dojedziesz z Pleszewaa do Kórnika:)?
absurdalne zestawienie. Panowie, 19 cali wygląda czadowo na pewno, trzeba się pokazać laskom na szosie... Ja to rozumiem. Ale 19 cali to opona na autostrady i tory wyścigowe, na trasy szybkiego ruchu a nie na ruch miejski, szczególnie w Polsce, gdzie mamy dziury, kostkę, łaty asfaltowe, garby, torowiska, wysokie krawężniki i inne jajca. Rozwalacie auto, felgi i własne zdrowie.

u mnie dojazd do roboty = 95% trasa dwujezdniowa i ex
po mieście turlam sporadycznie raczej
to mogę mieć te 19 ???
proszę

kup se, laski gaciuchy przez głowę zdejmą a ty sie poczujesz jak panisko.

Witam,
przymierzam sie do zmiany mojej 156tki na 159tke 2,4jtdm w wersji TI.
Czy moglibyscie podzielic sie swoimi opiniami na temat tej wersji..
Czy na tym sztywniejszym zawieszeniu i 19 calowym kole da rade poruszac sie po naszych polskich drogach?

Jak widzisz ta felga jest kontrowersyjna w każdym jej calu i poprostu nieodzowna w tym modelu. Ti bez tej felgi już nie Ti, ktoś ostatnio kupił białą SW bez niej i większość wypowiedziała się że coś brak. Ale wybór należy do Ciebie - ja polecam.
Pozdrawiam i życze udanych zakupów.

Ostatnia edycja:
Pod koniec produkcji TI miała też fabryczne 18" turbiny (nie tylko promieniste 19").

Wyboru opcji przez nabywcę. Pod koniec (2011) były 3, sam pakiet był od 2007, a po drodze był "lifting" 159 w 2009.

Było więc: aluminium szczotkowane srebrne i grafitowe oraz karbon

Ostatnia edycja:
A od jakiego dokładnie miesiąca ten lifting w 2009? Jaka najważniejsza zmiana w środku którą można wyłapać aby samochód był już poliftingowy?

Amortyzatory
Powrót