[159] Alfa 159 2.0jtdm by Rolen

Set up, czyli kilka fotek po przyciemnianiu szyb :) Dodatkowo dla Tunio zdjęcia jak jest zrobiony drugi wydech :)
pozdr. i zapraszam do komentowania :)2013-08-24 17.53.46.jpg2013-08-24 17.53.54.jpg2013-08-24 17.56.07.jpgDSCN3011.jpgDSCN3012.jpgDSCN3013.jpg

Wywaliłeś kompletnie końcowe puszki ?
Sam ten wydech dziargałeś czy u kogoś ?
Jak dźwięk ?

Tak, puszki sa wywalone. Ogólnie calosc robil mi znajomy tlumikarz. Dzwiek sie zmienia jak sie uklad wydechowy nagrzeje, troche mu to zajmuje, zazwyczaj tylko po jezdzie na autostradzie. Robi sie taki przyjemny pomruk, mam wrazenie ze taka cicha wersja boxera z subaru :)

jak w temacie 2,0jtdm:)

No tak :), to jak dźwięk się poprawił super. Mógłbyś jakiś filmik zarzucić ?
Miałeś już przegląd ?

Jak tylko bede mial mozliwosc to wrzuce jakis filmik, musze poczekac az sie nagrzeje, ale od razu pisze ze na prawde fajnie brzmi :)
Ale poki co wrzucam filmik z dzisiejszej przejazdzki na autostradzie-obwodnicy Krakowa. Gdybyscie spotkali tego Pana to prosze go pozdrowic srodkowym palcem: http://www.youtube.com/watch?v=sPNeW-Q_USo

Wiesz ,pan niby zajechal Ci droge,ale przeprosil,a to ,ze Ty miales swiatlami to mnie tez by wk,,,,a jak Ci sie tak spieszylo to na prawy i cisnac.
I suma sumarum pan Cie przytrzymal za te swiatelka i co Ci to dalo?
A jesli wymowka prawego pasa bedzie ,ze to niezgodne z przepisami ,to napisz z jaka predkoscia jechaliscie.

dobre-"przeprosił" i co to kurna jest to "niby" ,czarne jest czarne a nie niby czarne.Tak ciężko jest rozpoznać w lusterku czy ktoś jedzie szybciej od ciebie i o ile szybciej?Mnie też wkwia takie wciskanie sie komuś pod koła.Jeżeli chodzi o prawą stronę na takiej jezdni to może sie zdziwisz ale w PL to nie jest zabronione,tylko kumaci ludzie z prawej nie wyprzedzaja,tyle

Ogólnie bylo, tak ze jechalem z predkoscia ok 120-130 km/h po czym Pan majac do tira ok 300m stwierdzil ze zmieni pas i bedzie sie dalej 'toczyl'. Piszac lagodnie, delikatnie mnie zdenerwowal :)

a ja z innej beczki, co to za kamerka? dosyc dobra jakosc nagrania.

Bardzo fajny preferujesz styl jazdy,agresywny i napastliwy.Mruganie swiatlami i nie zachowywanie odstepu...Jestes idealnym sprawca,jak bedzie chcial Cie ktos zlapac -na tyl.Na bank nie wyhamujesz.:cool:
W Alfie przodu brak,a ktos bedzie zarobiony

Jeżeli chodzi o prawą stronę na takiej jezdni to może sie zdziwisz ale w PL to nie jest zabronione,tylko kumaci ludzie z prawej nie wyprzedzaja,tyle
Gwoli ścisłości można prawym pasem wyprzedać, ale tylko w mieście. To był nie był teren zabudowany, więc nie można było. Ja sporo jeżdżę i wiele takich sytuacji widuję. Pomyśl sobie w ten sposób, że po prostu ta Astra więcej nie pojedzie. A tym mruganiem światłami na niego, to myślisz, że szybciej zjedzie? Specjalnie tak wolno jechał, jakbyś normalnie czekał aż zjedzie na prawy pas, to zapewne szybciej by zjechał.

To wlasnie pisalem,ze suma sumarum Rolen gorzej na tym wyszedl bo gosc celowo Go stopowal:)

Może i gorzej na tym wyszedłem, jednak nienawidzę zajeżdżania. Pamiątka w internecie zostanie :)
Bardzo fajny preferujesz styl jazdy,agresywny i napastliwy.Mruganie swiatlami i nie zachowywanie odstepu...Jestes idealnym sprawca,jak bedzie chcial Cie ktos zlapac -na tyl.Na bank nie wyhamujesz.:cool:

Czasami lubię docisnąć Alfe, ale akurat tamtego dnia jechałem nie za szybko, ba 120 na autostradzie. Agresywny, napastliwy? niekoniecznie. Właścicielowi astry dostało się nie tylko ode mnie, reszta filmiku ładnie pokazuje co kierowca tira o nim myśli.

Każdemu zdarzy się wymusić pierwszeństwo, ale Panowie i Panie, jak już tak się zrobi to cisnę, żeby odrobić swoją winę, a nie jade jak pierdoła lewym. Może nie widać na filmiku, ale cała kolumna samochodów przed astrą dawno pojechała dalej, jeszcze zanim zaczął mnie specjalnie hamować

- - - Updated - - -

Trzeba skończyć temat filmiku. Może teraz wypowiecie się o przyciemnieniu? :)

Gwoli ścisłości można prawym pasem wyprzedać, ale tylko w mieście. To był nie był teren zabudowany, więc nie można było.

Niestety nie masz racji. Z prawej można wyprzedzać na autostradzie, bo to droga która składa się z dwóch jezdni dwupasmowych, jednokierunkowych...

Czy można wyprzedzać inny samochód z prawej strony?

Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:
  • na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
  • na jezdni jednokierunkowej,
  • na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Należy podkreślić, że kierowca przed wykonaniem tego manewru obowiązany jest w upewnić się szczególności czy:
  • ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu,
  • kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania,
  • kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
Natomiast zabronione jest wyprzedzanie z prawej strony pojazdu silnikowego, jadącego po jezdni:
  • przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia,
  • na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi,
  • na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika, który sygnalizuje zamiar skręcania w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

Wiele osób nurtuje pytanie - czy dopuszczalne jest wyprzedzanie na autostradzie z prawej strony?

Ustawa prawo o ruchu drogowym w art. 2 pkt 3 w definicji autostrady (droga dwujezdniowa), nie precyzuje wprost poszczególnych jezdni jako jednokierunkowe, jednak art. 4 ust. 6 pkt a ustawy o drogach publicznych z 21.03.1985 Dz.U. nr 71 poz. 838, definiuje autostradę jako drogę, która powinna być wyposażona przynajmniej w dwie rozdzielone jezdnie jednokierunkowe. Z analizy literalnej wynika, że dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku autostrady z wyznaczonymi pasami ruchu. Biorąc jednak pod uwagę bezpieczeństwo własne i innych użytkowników autostrady wykonując taki manewr przy dopuszczalnej prędkości 130 km/h, należy rozważyć, czy warto stwarzać takie zagrożenie.
ze strony V10.pl

Ostatnia edycja:
Podpowiedzcie mi prosze co zrobić, mam strasznie porysowany dach (już po zakupie zauważyłem). Myślałem żeby kupić okleine na allegro i samodzielnie to wykonać. Co o tym myslicie? Jaki kolor? Myślałem o czarnym macie lub ciemnym carbonie..

Co do wymuszania pierwszeństwa to w Krakowie to raczej norma (nie obrażając tych co tego nie robią).
Przykład taki, że jadę sobie dwa dni po kupnie auta autostradą, lecę od Łagiewnik do Skawiny, wjeżdżam na autostradę ponieważ chciałem sprawdzić mniej więcej ile wyciągnie i lecę sobie już lewym pasem ok 130km/h a z prawego pasa jakieś 50m przede mną wdupcza się stara zardzewiała astra F i jedzie sobie spokojnie tak 90-95km/h i za chiny nie zjedzie na prawy. Tiry ją nawet wyprzedzały prawym pasem i nic, ta dalej lewym bo chyba uznał że lewy lepsze, dopiero po ok 1,5km zjechała na prawy akurat jak się zbliżałem do zjazdu na skawine, ale ponad 180 było ;) Ogólnie też jeżdżąc po mieście można zauważyć same wymuszenia, a idealnym przykładem jest wjeżdżanie tuż po koła z pasa włączającego się do ruchu zamiast stanąć i poczekać jeżeli nie ma możliwości wjazdu

Co do Alfy to bardzo ładna, jednak widziałbym tu ciut większe i bardziej eleganckie felgi
Co do wydechu, to do tego prawego masz zrobione jakieś uchwyty czy trzymie się tylko na tym spawie do głównej rury ?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót