[159] Alfa 159 2.0jtdm by Rolen

Rolen

Nowy
Auto
AR 159 SW
Witajcie,
po trzymiesięcznym poszukiwaniu trafiłem na taką oto 159-kę :) Z początku poszukiwałem jakiegoś opla, ale wystarczył pierwszy kontakt z autem żeby zrozumieć, że to jest właśnie to. W powiedzeniu, że kto raz spojrzy od razu się zakocha coś jest :)
Trochę o samochodzie:
Alfa pochodzi z Włoch. Rok produkcji 2009. Silnik 2.0 jtdm 170KM, to było moje marzenie. Po przesiadce z benzyny 1.6 jest kolosalna różnica. W zasadzie nie ma co porównywać. Myślałem o chiptuningu, jednak rozum mój jeszcze nie do końca stracony od rzuconego uroku. Pojeżdżę pojeżdżę i dopiero :) nie wszystko od razu.

W poprzednim samochodzie miałem zawieszenie delikatnie obniżone jednak jazda po Krakowie dała trochę w kość. Autko nie zostało zakupione w tym celu, mimo że jeszcze lepiej by wyglądało.

Na chwilę obecną wymieniłem żarówki na żarniki z przetwornicami. Od razu dla ludzi, którzy piszą, że jak spotkają takiego na drodze to nawet nie będą hamować tylko stłuczka, piszę, że ustawienie świateł jest na najniższym poziomie. Po mieście w zasadzie więcej nie potrzeba, z reguły jest tak jasno, że nawet można się zapomnieć.

W zeszłym tygodniu również założyłem nowe końcówki wydechu. Tłumika końcowego nie ma, nie jest głośniej. A wrażenie wizualne robi ogromne. Te oryginalne fi55 nie pasowało mi za bardzo...teraz jest 90 i to po obu stronach! :)

Oceńcie sami drodzy Alfaholicy:

Załączniki

• Obraz 001.jpg
    Obraz 001.jpg
    292.8 KB · Wyświetleń: 417
  • Obraz 008.jpg
    Obraz 008.jpg
    344.6 KB · Wyświetleń: 497
  • Obraz 013.jpg
    Obraz 013.jpg
    356.2 KB · Wyświetleń: 439
  • Obraz 023.jpg
    Obraz 023.jpg
    250.5 KB · Wyświetleń: 529
  • DSCN2961.jpg
    DSCN2961.jpg
    77.4 KB · Wyświetleń: 448
  • DSCN2962.jpg
    DSCN2962.jpg
    80.6 KB · Wyświetleń: 480
  • DSCN2963.jpg
    DSCN2963.jpg
    74.3 KB · Wyświetleń: 435
  • DSCN2964.jpg
    DSCN2964.jpg
    75 KB · Wyświetleń: 370
  • DSCN2970.jpg
    DSCN2970.jpg
    73.7 KB · Wyświetleń: 552
  • DSCN2972.jpg
    DSCN2972.jpg
    69.2 KB · Wyświetleń: 418
Ślinka cieknie...ŁADNA!

Chiptuning jak najbardziej warto.Ja wybrałem tę jednostkę,właśnie dla jej potencjału.

Powiedz robiłeś ten podwójny wydech,czy już tak kupiłes? Wiesz coś o nim więcej ?

Chiptuning jak najbardziej warto.Ja wybrałem tę jednostkę,właśnie dla jej potencjału.

Powiedz robiłeś ten podwójny wydech,czy już tak kupiłes? Wiesz coś o nim więcej ?​

Tak, robiłem. Kupiłem końcówki na aledrogo. Rure miałem tylko z jednej strony. Puszka wywalona, zamiast tego sama rura i końcówka. Z prawej strony dospawane do wydechu, nie prymitywna zmiana, że kopci się tylko z jednego :)

Co myślicie o felgach stalowych 16" oplowskie strukturalne na zimę? 5x110, et 39, otwór 65

Ostatnia edycja:
widzę ,że autko od Tomka KRK :)

Tak, robiłem. Kupiłem końcówki na aledrogo. Rure miałem tylko z jednej strony. Puszka wywalona, zamiast tego sama rura i końcówka. Z prawej strony dospawane do wydechu, nie prymitywna zmiana, że kopci się tylko z jednego

Nawet ci to wyszło całkiem całkiem.

Ubolewam,że ulter nie ma dedykowanego podwójnego wydechu do 2.0

Co do 16": lepiej 17" natomiast jesli 16 to na gumie o profilu 60 inaczej jest naprawdę nisko.

Nawet ci to wyszło całkiem całkiem.

Ubolewam,że ulter nie ma dedykowanego podwójnego wydechu do 2.0

Co do 16": lepiej 17" natomiast jesli 16 to na gumie o profilu 60 inaczej jest naprawdę nisko.

Myślisz żeby tylko gumy kupić i jeździć na tych alusach w zimie, czy lepiej zainwestować w kolejnym komplet?

lada, lada :) Te koncowki wyszly Tobie na prawde dobrze!
Szerokosci! ;)

Dokładnie 45,choć 50 też możesz założyć. Uwierz,że na 18 jest nie wiele mniej komfortowo niż na 16.

Miałem w poprzednim samochodzie 16' ale właśnie na prof. 45 i nie było zbyt komfortowo, ale tragedii też nie było :) chyyba jednak zostanę przy 17'', chociaż oferty alu mile widziane. Na pewno rozważę wszystkie możliwe propozycję, a czasu mam na to jeszcze dłuugo :)

Tylko Ci się wydaje że masz dużo czasu, zobaczysz jak szybko zleci ;)
Co do porównania Rybaka, to chyba jednak jest różnica 16" vs 18" ;)

No i kolejny set up, a mianowicie przyciemnianie szyb :) za niedługo wrzucę kilka fotek :)

Również znalazłem chwilę czasu i naprawiłem popsutą manetkę od kierunkowskazów. Przez jakiś czas nie mogłem wejść do MENU. Jak się okazało, Włosi stwierdzili, że jak przy włączonym kierunku lewym kabelki w manetce nie są naprężone to w prawym też nie będą, a tu lipa. Jak by się nie dało ich zrobić o 1cm dłuższych :D Ogólnie trochę było z tym zabawy, ale wszystko polutowane i chodzi lepiej niż fabryka dała :D

Ostatnia edycja:
No no, ładna sztuka. Też kupowałem u Tomka :). Ja jeździłem przez zimę na 17 i było ok, ale na 18 się nie zdecyduję :(

Ja rowniez mialem takie podejscie,balem sie 18 jak cholera,ale naprawde niepotrzebnie,naprawde roznica niewielka w komforcie a w wygladzie,chyba nie trzeba tego tlumaczyc:)

Ja latam ba 225/40/18 i zalozone eibachy pro-kity i powiem wam,ze drastycznej roznicy w komforcie nie ma a auto lepiej klei sie o poprawie prowadzenia nie wspomne.

Amortyzatory
Powrót