[155] Alfa 155 V6 by Piotr

A po co zdejmować koło pasowe do wymiany paska?

Trzeba zdjąć koło pasowe do wymiany paska.

Tak mi się zdaje że ma prawy gwint bo koło pasowe jest na klinie więc nie ma potrzeby lewego gwintu

W przypadku silników jtd, ts/jts koła pasowe także są na klinie. Lewy gwint jest bardziej narażony na odkręcenie ponieważ odkręcamy w przeciwną stronę pracy silnika stąd bardzo duży moment dokręcenia śruby na wale.

W przypadku silników jtd, ts/jts koła pasowe także są na klinie. Lewy gwint jest bardziej narażony na odkręcenie ponieważ odkręcamy w przeciwną stronę pracy silnika stąd bardzo duży moment dokręcenia śruby na wale.

śruba odkręcona bez dużego pneumata się nie obeszło jest normalny prawy gwint,QBA wydaje mi się że przy lewym gwincie odkręcamy zgodnie z kierunkiem pracy silnika :)

No Kuba nie żartuj Pasek mozna wymienic bez ściagani koła pasowego na 100% w V612v. Sam wymieniałem

Dodano po 3 minutes:

Kuba my wiemy w którą strone się odkręca śruby:D

Ostatnia edycja:
może za dużo TS-ów miałem. Ale specjalnie pisałem do Rafała, bo on tych V6 troche przerobil :P

Dzisiaj zdjąłem miskę olejową i lekko się przeraziłem jak zobaczyłem smok olejowy ,po odkręceniu korbowodów okazało się że panewki i wał są w niezłym stanie tylko na krzywce pierwszego cylindra jak zobaczyłem wgłębienie od kanału olejowego jak by ktoś zajechał gumówką to się przeraziłem . rozebrałem parę silników ale czegoś takiego nigdy nie spotkałem ,panewka w stanie bdb,a wgłębienie na wale prawie na 1mm co ciekawe wszystkie panewki na pozostałych korbach mają otwory olejowe na 1 ma tylko jedna.Więc doszedłem do wniosku" że ten typ tak ma".Panowie potwierdżcie moją teorie :)

Załączniki

• WP_20150220_001.jpg
    WP_20150220_001.jpg
    71.7 KB · Wyświetleń: 102
  • WP_20150220_002.jpg
    WP_20150220_002.jpg
    51.6 KB · Wyświetleń: 104
  • WP_20150220_003.jpg
    WP_20150220_003.jpg
    75.6 KB · Wyświetleń: 105
Od razu napisz jakiego oleju używasz ... to dużo powie.

Dzisiaj zdjąłem miskę olejową i lekko się przeraziłem jak zobaczyłem smok olejowy ,po odkręceniu korbowodów okazało się że panewki i wał są w niezłym stanie tylko na krzywce pierwszego cylindra jak zobaczyłem wgłębienie od kanału olejowego jak by ktoś zajechał gumówką to się przeraziłem . rozebrałem parę silników ale czegoś takiego nigdy nie spotkałem ,panewka w stanie bdb,a wgłębienie na wale prawie na 1mm co ciekawe wszystkie panewki na pozostałych korbach mają otwory olejowe na 1 ma tylko jedna.Więc doszedłem do wniosku" że ten typ tak ma".Panowie potwierdżcie moją teorie
Tak to naciecie na pierwszym czopie jest jak najbardziej na miejscu i tak powinno być

Ostatnia edycja:
Od razu napisz jakiego oleju używasz ... to dużo powie.

Na jakim oleju wcześniej śmigała to nie wiem ,ostatnio stała jakieś 1,5 roku nie jeżdzona , ja od kupna zrobiłem jakieś 500 km,ale olej chyba był w miarę niezły bo wnętrze bloku i głowice są czyściutkie bez nalotu ,zastanawia tylko ta maż na smoku,chyba to efekt wilgoci i niedogrzania silnika

Z tą mazią możesz mieć rację. Ja w swojej V6 musiałem zdjąć miskę, ale takiej niespodzianki na smoku nie było. Silnik czyściutki był i do panewek nie zaglądałem , bo nie było po co:)

zawieszenia gotowe do montażu :) ,może ktoś się orientuje gdzie można kupić niklowane opaski zaciskowe do rurek dolotowych powietrza

Załączniki

• 100_3924.jpg
    100_3924.jpg
    93.5 KB · Wyświetleń: 101
Andrzej, czytaj uważnie - belkę, a nie sanki :) Poza tym silnik wisi przecież na podłużnicach więc tak dużo znowu na łeb by nie spadło.

no chyba że Marcin pyta o tylna belkę, tam tez nie jest mało do odkręcania żeby uwolnić belkę z auta nie tylko 4 śruby:D

Amortyzatory
Powrót