[155] Alfa 155 V6 by Piotr

niestety jeszcze nie miałem czasu się za nią zabrać miałem inne autka do zrobienia i nie mogłem blokować garażu ale myślę że pod koniec miesiąca prace ruszą pełną parą ,puki co cieszę się z jazdy ,a tak przy okazji czy dysponuje ktoś danymi serwisowymi silnika chodzi mi o momenty dokręcania śrub głowicy ,korbowodów itp.
Wszystkie dane techniczne tego silnika sa w dziale 155 jest podwieszony temat http://www.forum.alfaholicy.org/145_146_155/111-manual_do_155_a.html

Nareszcie wziąłem się za remont zaczynam od tyłu na początek wymiana prawego błotnika i zlikwidowanie zgniłej blachy,następny krok zdemontowanie tylnego zawieszenia i kompletna regeneracja belki hamulców itp. poza rdzą pod błotnikiem reszta wygląda zaskakująco dobrze progi i podłoga zdrowe.W planach do wymiany wydech zastanawiam się nad nierdzewką ale nie wiem jakie będą koszta .

Załączniki

• 100_3907.jpg
    100_3907.jpg
    94.1 KB · Wyświetleń: 148
  • 100_3908.jpg
    100_3908.jpg
    106.7 KB · Wyświetleń: 154
  • 100_3909.jpg
    100_3909.jpg
    61.3 KB · Wyświetleń: 144
  • 100_3910.jpg
    100_3910.jpg
    127.2 KB · Wyświetleń: 147
Eeee nie jest źle, przy takim aucie warto porobić w końcu to V6

podłużnice zdrowe z przodu jak i z tyłu ,tylko jak to bywa w 155 lewe przednie nadkole przy podłużnicy do zrobienia ale tragedii nie ma

Lewy błotnik wyglada dość dobrze :) Może ktoś go robił wcześniej :)

:) , dobra robota :)

a tak na marginesie , hmmm nie potrzeba CI nowych uchwytów do mocowania zderzaka ( tych plastikowych ? )
Dorabiałem do swojej , to mogę Cii dorobić :P jak potrzebujesz

A tak na uboczu , powiem ze w mojej była chyba większa tragedia z tyłu , i tak jak u Ciebie ( druga strona dobra ) ale i tak warto zrobić aby nie było jazdy za rok

a tak na marginesie , hmmm nie potrzeba CI nowych uchwytów do mocowania zderzaka ( tych plastikowych ? )
Dorabiałem do swojej , to mogę Cii dorobić :P jak potrzebujesz

Mnie potrzeba tych metalowych mocowań zderzaka.Co są pionowo przed kołami i mocują zderzak od dołu.

Dalsza rozbiórka Alfy trwa silnik i zawieszenie jest już zdemontowane ,przed wyjęciem zmierzyłem ciśnienie sprężania niestety na zimnym silniku (wcześniej zdemontowałem zbiornik :) chyba nie jest zle waha się od 10,5 do 12 bar przy założeniu że w nowym powinno być 12,5 ,więc chyba ograniczę się tylko do wymiany panewek i uszczelnienia silnika o kwestii estetycznej nie wspomnę .Dziaru jedno mocowanie zderzaka bym potrzebował ,poza tym mam na pewno do wymiany przewody klimy i chłodnice.

Załączniki

• 100_3916.jpg
    100_3916.jpg
    91.6 KB · Wyświetleń: 92
  • 100_3917.jpg
    100_3917.jpg
    95.6 KB · Wyświetleń: 90
  • 100_3919.jpg
    100_3919.jpg
    76.5 KB · Wyświetleń: 98
Fajnie wyglada komora silnika bez niego:D

Jak bedziesz miał problem to daj znać, chętnie pomogę robiłem to już w swoich dwa razy

Też mam w planach zrobienie podobnej rzeczy.Ale na razie jest za zimno i brak weny.
Marcin,zmieniałeś w swojej pompę?

od tempry kupisz te mocowania 50zł sztuka ,

Amortyzatory
Powrót