Oba samochody są po lifcie?
Zgadza się, ale fakt jest taki, że ten drugi wykres jest z mojego, "chorego" egzemplarza.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Zgadza się, ale fakt jest taki, że ten drugi wykres jest z mojego, "chorego" egzemplarza.
Nie.Oba samochody są po lifcie?
Nie wyciągaj z jednego pomiaru zbyt daleko idących wniosków. To co pisałem wcześniej o trzech trybach pracy ładowania rekuperacyjnego dotyczy akumulatora w stanie równowagi (naładowanego do 75% - w stanie w którym działa start-stop). Algorytm działania systemu ładowania jest złożony - uwzględnia szereg czynników takich jak stopień naładowania akumulatora, temperaturę otoczenia, temperaturę silnika itd. Czasem przechodzi do trybu rekalibracji w celu określenia pojemności akumulatora np. po wymianie akumulatora lub po długim postoju. Jeżeli twój akumulator wykazuje napięcie początkowe tylko 12 V to znaczy że jest dość głęboko rozładowany i układ ładowania może działać w jakimś trybie awaryjnym.Właśnie przed chwilą empirycznie sprawdziłem jak to u mnie wygląda. Samochód stał 5 dni i na aku 12 V. Po odpaleniu równe 14 V. Silnik popracował około 5 minut, wyłączam, robię pomiar i aku ma 12,7 V. I teraz jak ma się pomiar do rekuperacji? Niby nie powinien ładować na biegu jałowym a ładuje, dodam że auto z połowy roku 2016.
Nie wyciągaj z jednego pomiaru zbyt daleko idących wniosków. To co pisałem wcześniej o trzech trybach pracy ładowania rekuperacyjnego dotyczy akumulatora w stanie równowagi (naładowanego do 75% - w stanie w którym działa start-stop). Algorytm działania systemu ładowania jest złożony - uwzględnia szereg czynników takich jak stopień naładowania akumulatora, temperaturę otoczenia, temperaturę silnika itd. Czasem przechodzi do trybu rekalibracji w celu określenia pojemności akumulatora np. po wymianie akumulatora lub po długim postoju. Jeżeli twój akumulator wykazuje napięcie początkowe tylko 12 V to znaczy że jest dość głęboko rozładowany i układ ładowania może działać w jakimś trybie awaryjnym.
A dlaczego by miało, podłączą się przez gniazdo zapalniczki i tyle, chodzi jedynie o to by sterownik miał zasilanie.2) Pani stwierdziła, że przy wymianie akumulatora, samochód będzie cały czas na "podtrzymaniu", gdyż tych nowych samochodów nie można całkowicie pozbawiać prądku bo komputer może się zakodować... jak myślicie -> czy takie podtrzymanie nie zaszkodzi Julce?
Niestety nie w Julce
Możesz wyjaśnić, co masz na myśli ?![]()