• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Akumulator

Ciekawe, u mnie siedział w giulli fabrycznie sygnowany alfa romeo, dopiero na gwarancji wymienili na mopar. Starsze auto to jeszcze dawali 95ah

ten sygnowany alfa romeo to tez ..Varta- patrz mały napis z boku o ile go jeszcze masz.
dziś po ubiegłotygodniowym lądowaniu 24 h prądem około 4 a jazda testowa- 50 km ciągle ładowanie 14.4V.
pytanie czy to nie wina IBS-a?

Ostatnia edycja:
Z jednej strony to ja bym się cieszył ze jest porządne ładowanie, w starych samochodach altek dawał nonstop i nic nie wybuchalo w akumulatorach.
Natomiast jeżeli masz nonstop 14.4V to pytanie jaki pozion SoC/IBS pokazuje się na OBD. Wtedy można się zastanawiać "czy są w studni czy poszli do lasu".
Drugie pytanie to jaka jest zawartość bajtu 63 mówiąca o typie akumulatora? Bo te 105Ah to nie występowało na liscie typów do wprogramowania. Może jest coś nowego w tej materii o czym do tej pory nie było wiadomo?

wiesz ciężko powiedzieć -powiem tak auto miało szkodę w USA w marcu - kupiłem je w czerwcu do mnie trafiło pod k sierpnia i naprawione na początku października - nikt tego aku nie ładował- żadnych oznak nie daje - jedynie w święta podczas mega szybkiej jazdy autostradowej wywali ss niedostępny. auto w tej chwili mało jeździ bo tłukę Lancią żony - Szkota mi brudzić dwóch samochodów. W "sześciu króli wyciągnąłem aku i jak pisałem 24 h go ładowałem . bezpośrednio po po naładowaniu wahał się 14,1 - 14, 3 V. przez kolejne 9 dni stął nie tylkany wyjechałem wczoraj żadnych błedów wszystko ok tylo ciagle pcha 14.4 - według gniazdka zapalniczki ;-)

To że go ładowałeś 24h to nie znaczy że się naładował, szczegolnie że dość marnym prądem jak na taką pojemność. To że trzymał 14 z hakiem to też nic nie znaczy, bo zużyte aku potrafi trzymać napięcie ale być miękkie, tzn siadać pod obciążeniem.
Jak nie odczytasz czymś poziomu SoC/IBS to nic się nie dowiesz skąd te stale 14.3. No i wypadałoby to następnie poobserwować w czasie jazdy i przez parę dni jak się zmienia.

muszę podpiąć MEs-a i zobaczyć jakie są wartości.

kupiłem ostatnio CS free, z wbudowanej baterii laduje kolo 50 min, teoretycznie ladowanie 15 min starczy na rozruch auta. Ładowanie 50 min podbija soc o 3% przy temp kolo 0.
ja blackout nigdy nie mialem, jedynie przez to ze jezdze raz - dwa razy w tyg i auto stoi na dworzu potrafi mi soc zleciec ponizej 50-55% co powoduje brak grzania tylej szyby :/. tego cteka mozesz wspomoc albo powerbankiem z PD 65 w na wyjsciu lub takimi kablami(USB-C CHARGE CABLE CLAMPS CTEK 40-465) i dodatkowym akumulatorem np LiFePO4 jezeli masz daleko do noszenia, 20Ah wydluza czas ladowania do okolo 5 godz
Dzięki za info!
A zwróciłeś może uwagę jakie napięcie maks jest pod koniec ładowania? Bezpieczne dla elektroniki w aucie?

Ostatnia edycja:
dołożę swoje; .... przy wiekszych mrozach -10 i mniej (niestety na wyjezdzie na Slowacje na narty ) zaczeły sie problemy: najpierw nie dzialao ogrzewanie szyby i lusterek, pozniej przestaly sie otwierac .......po kilku kolejnych dniach CheckEngine na desce i choinka lampek i wpadał w tryb serwisowy . Reset i ok ale na 1 dzien.N a aku mam zamontowany czujnik pokazujacy stan naladowania, ładowanie bierzące, napiecie, temp itd (apka na tel + BT ). Rano stan naladowania ok 33/35%. Ladowowanie prostownikiem pomagalo na 2-3 dni. Kody na obudowie aku pokazaly date prod marzec 2021. Czyli zanim zostal zamontowany poleżał sobie 2 lata na polce w magazynie, Wymieniłem na 95Ah 850A P+ AGM Start-Stop VARTA Dynamic A5 ..... wszystko mineło jak reką odjął :-). Amen

czy u Was pokrywają się odczyty z IBS z tym co daje multimetr miernik energii na klemach?

SOC na IBS mam 50-70% nawet po ładowaniu z gniazdka nie wbija więcej niż 70-75% (ładowanie i tak wpycha malo energi i szybko przechodzi do trybu storage w przypadku vitctrona, a w przypadku ctek tak samo)

w mygiulia podczas jazdy mam ładowanie 14.2 -14.4 az miernika bm6 a wcześnej bm2 ładowanie 14.5-14.7
na postoju my giulia na zaplonie 11.8V a bm6 12,2 multimetr 12.2X
teraz przy 0 stopni bm6 na "uspionym" po nocy aucie pokazuje 12.45 wiec wg mnie naładowane akku, a IBS daje soc na poziomie 53%

problemów z odpalaniem nigdy nie mialem, jedynie drażni odłączanie grzania tylnej szyby

w takim wypadku do wymiany IBS czy to i tak nic nie zmieni?

SoC to nie tylko napięcie. Akumulator może mieć wysokie napięcie ale być miękki, tzn siadać pod obciążeniem. Wiec 12.45 to jeszcze nie wszystko żeby powiedzieć że aku jest ok.
Co do ładowarki, ja nie używam żadnych inteligentnych wymysłów a po ładowaniu 24h mam IBS między 90 a 100%, ostatnio 99. Akumulator 5-letni po kilku zgonach podczas doświadczeń audio.
Konkluzja: pewnie aku jest do bani jak to w Alfach bywa, albo ładowarka też nie rewelacja. Tak na marginesie ile A mają te Twoje ładowarki i ile czasu średnio trwa ładowanie zanim się wyłączy?
IBS to sporadycznie się tu słyszy żeby komuś padł.

akumulator jest z czerwca 2025, banner agm - jest sprawny, varta z auta zreszta tez, po ładowaniu jej w domu ma wg testerów 100% soc i SOH, testy obciążeniowe tez obydwa przechodzą, rezystancje obydwa maja małą.
ładowarki to victron ip65 blue 15A a druga to ctek cs free (testowany i z gniazdka i z tej fabrycznej varty jako źrodła energii). po około 1-2h przechodzą w tryb storage gdzie victron daje napięcie 13,2 a ctek 13,5v.

dziwi mnie tylko to ze w mygiulia / MES raportowane napięcie jest niższe niż faktyczne i moze to wplywa tez na SOC raportowany

No teraz więcej informacji dałeś :-).
MES często się słyszało, że pokazuje około 0.2V mniej, to raczej typowe. Kwestia czy myGiulia czyta po obd napięcie w bcm czy w ibs, w MES masz dwie opcje odczytu (przy czym w jednej na postoju u mnie mes pokazuje 19V!).Jeżeli bcm to to może być przyczyną spadek napięcia na długosci przewodów.
Sprawdzę później u siebie jak jest z tym dokładnie.
SoC aktualizuje się w Alfie do kilkunastu godzin i kilku odpaleń. Nie jestem pewien czy SoC nie bierze bardziej pod uwagę siadania napiecia podczas obciążenia (np rozrusznikiem) niż sam poziom napięcia wyjściowego. Pewnie nikt nie wie.

Więc może i rzeczywiście IBS u Ciebie szwankuje. Ale pewności brak...

dane z MES
Battery voltage11,8 V
IBS Battery charge status53 %/
Battery voltage from IBS18,998 V
Battery current from IBS32767 A
Battery temperature from IBS215 °C
External temperature1,0 °C
mygiulia bierze z pola Battery voltage czyli z bcm, w ogóle te dane z IBS są złe ale to podobno norma, u mnie napięcie BCM vs klemy różnią się o 0,4v ale może to tez normalne.

kleme ibs mam już tej nowej generacji

Nowy moduł IBS poliftowy przesyla dane w zmienionym protokole i Mes pokazuje bzdury odnosnie V i A. Nikt go chyba jeszcze nie rozgryzl. AlfaObd też nie. Stary IBS był czytelny. U mnie tak samo jak pokazujesz tylko ten spadek sprawdzę. Może spadek a może taka kalibracja miernika w bcm.

Amortyzatory
Powrót