• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Akumulator

Ciekawe, u mnie siedział w giulli fabrycznie sygnowany alfa romeo, dopiero na gwarancji wymienili na mopar. Starsze auto to jeszcze dawali 95ah

ten sygnowany alfa romeo to tez ..Varta- patrz mały napis z boku o ile go jeszcze masz.
dziś po ubiegłotygodniowym lądowaniu 24 h prądem około 4 a jazda testowa- 50 km ciągle ładowanie 14.4V.
pytanie czy to nie wina IBS-a?

Ostatnia edycja:
Z jednej strony to ja bym się cieszył ze jest porządne ładowanie, w starych samochodach altek dawał nonstop i nic nie wybuchalo w akumulatorach.
Natomiast jeżeli masz nonstop 14.4V to pytanie jaki pozion SoC/IBS pokazuje się na OBD. Wtedy można się zastanawiać "czy są w studni czy poszli do lasu".
Drugie pytanie to jaka jest zawartość bajtu 63 mówiąca o typie akumulatora? Bo te 105Ah to nie występowało na liscie typów do wprogramowania. Może jest coś nowego w tej materii o czym do tej pory nie było wiadomo?

wiesz ciężko powiedzieć -powiem tak auto miało szkodę w USA w marcu - kupiłem je w czerwcu do mnie trafiło pod k sierpnia i naprawione na początku października - nikt tego aku nie ładował- żadnych oznak nie daje - jedynie w święta podczas mega szybkiej jazdy autostradowej wywali ss niedostępny. auto w tej chwili mało jeździ bo tłukę Lancią żony - Szkota mi brudzić dwóch samochodów. W "sześciu króli wyciągnąłem aku i jak pisałem 24 h go ładowałem . bezpośrednio po po naładowaniu wahał się 14,1 - 14, 3 V. przez kolejne 9 dni stął nie tylkany wyjechałem wczoraj żadnych błedów wszystko ok tylo ciagle pcha 14.4 - według gniazdka zapalniczki ;-)

To że go ładowałeś 24h to nie znaczy że się naładował, szczegolnie że dość marnym prądem jak na taką pojemność. To że trzymał 14 z hakiem to też nic nie znaczy, bo zużyte aku potrafi trzymać napięcie ale być miękkie, tzn siadać pod obciążeniem.
Jak nie odczytasz czymś poziomu SoC/IBS to nic się nie dowiesz skąd te stale 14.3. No i wypadałoby to następnie poobserwować w czasie jazdy i przez parę dni jak się zmienia.

muszę podpiąć MEs-a i zobaczyć jakie są wartości.

kupiłem ostatnio CS free, z wbudowanej baterii laduje kolo 50 min, teoretycznie ladowanie 15 min starczy na rozruch auta. Ładowanie 50 min podbija soc o 3% przy temp kolo 0.
ja blackout nigdy nie mialem, jedynie przez to ze jezdze raz - dwa razy w tyg i auto stoi na dworzu potrafi mi soc zleciec ponizej 50-55% co powoduje brak grzania tylej szyby :/. tego cteka mozesz wspomoc albo powerbankiem z PD 65 w na wyjsciu lub takimi kablami(USB-C CHARGE CABLE CLAMPS CTEK 40-465) i dodatkowym akumulatorem np LiFePO4 jezeli masz daleko do noszenia, 20Ah wydluza czas ladowania do okolo 5 godz
Dzięki za info!
A zwróciłeś może uwagę jakie napięcie maks jest pod koniec ładowania? Bezpieczne dla elektroniki w aucie?

Ostatnia edycja:
dołożę swoje; .... przy wiekszych mrozach -10 i mniej (niestety na wyjezdzie na Slowacje na narty ) zaczeły sie problemy: najpierw nie dzialao ogrzewanie szyby i lusterek, pozniej przestaly sie otwierac .......po kilku kolejnych dniach CheckEngine na desce i choinka lampek i wpadał w tryb serwisowy . Reset i ok ale na 1 dzien.N a aku mam zamontowany czujnik pokazujacy stan naladowania, ładowanie bierzące, napiecie, temp itd (apka na tel + BT ). Rano stan naladowania ok 33/35%. Ladowowanie prostownikiem pomagalo na 2-3 dni. Kody na obudowie aku pokazaly date prod marzec 2021. Czyli zanim zostal zamontowany poleżał sobie 2 lata na polce w magazynie, Wymieniłem na 95Ah 850A P+ AGM Start-Stop VARTA Dynamic A5 ..... wszystko mineło jak reką odjął :-). Amen

Amortyzatory
Powrót