• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Aktualizacja firmware Nav Connect

Hej,
Jak możecie to prześlijcie mi linka do Setupa.
Mam wersję 12.3, ale żeby zmienić język potrzebuję płytkę.

Mam też zmieniarkę Blaupunkt w bagażniku, ale radio jej nie widzi. Co robić? Mieliście już takie problemy?

Co to znaczy, że nie widzi? Naciskasz "CDC" na wyświetlaczu i co się dzieje?

Zaczynam od włożenia płyt. Naciskam CD i pojawia się info NO CD.
Zmieniarka zasysa 1 płytę, ale nic więcej się nie dzieje, dalej NO CD.

Ps. Dzięki za linka

Nie naciskaj CD tylko CDC (CD Changer). Naciskając CD uruchamiasz napęd w radiu zamiast zmieniarkę. A napęd w radiu nie czyta chyba audio cd.

Hmmm, nie mam takiego przycisku.
Mam przycisk SRC, który zmienia źródła.
Mam radio z nawi, z dużym wyświetlaczem.

Jaki masz firmware? Jeśli najnowszy (12.3) po wejściu w AUDIO powinieneś mieć taki oto ekran:

Jak widzisz, między CD a 1 jest CDC. Tym uruchamiasz zmieniarkę

Załączniki

• snc00449.jpg
    snc00449.jpg
    154.9 KB · Wyświetleń: 579
U mnie niestety ten przycisk jest nieaktywny, nie mam go... :(
Jutro wydłubię radio z kokpitu, może jakieś kable się wyczepiły.

Witam,

Ja ma wersję 11.4 i jezyk francuski w navi. Poproszę na maila aktualizację na 12.3 oraz zmianę jezyka. Poproszę też o info skąd pobrac najnowsze mapy. Z góry dzięki: lukver4@wp.pl

Witam,

Ja ma wersję 11.4 i jezyk francuski w navi. Poproszę na maila aktualizację na 12.3 oraz zmianę jezyka. Poproszę też o info skąd pobrac najnowsze mapy. Z góry dzięki: lukver4@wp.pl
Kolego nie chcę używać brzydkich słów bo rozumiem że jesteś nowy, ale 5 postów wyżej..

Wszystko masz na chomiku marqo'a:
http://chomikuj.pl/marqo2008/AR+159

Hasło: alfa159

Co to znaczy, że nie widzi? Naciskasz "CDC" na wyświetlaczu i co się dzieje?

Ja ogarnąłem temat, zmieniarka działa...
Wyczepiła się kostka z tyłu radia.
Dzięki za pomoc.

Panowie prosze o pomoc.
Przewertowałem juz cały temat o aktualizacji navi jak i nowych map, wypróbowałem oba sposóby sprawdzenia softu i za cholere nie potrafie wejsc do dodatkowego menu aby sprawdzic jego wersje. Bardzo proszę o wytłumaczenie jak krowie na zakrecie co mam przycisnac i w jakiej kolejnosci. Zakładam ze mam soft 12.3 bo wygląda tak jak na powyższym zdjęciu od kolegi Nigdy ale wolałbym to sprawdzić organoleptycznie. I dla potwierdzenia soft 12.3 = werjsa map G2?

Panowie prosze o pomoc.
Przewertowałem juz cały temat o aktualizacji navi jak i nowych map, wypróbowałem oba sposóby sprawdzenia softu i za cholere nie potrafie wejsc do dodatkowego menu aby sprawdzic jego wersje. Bardzo proszę o wytłumaczenie jak krowie na zakrecie co mam przycisnac i w jakiej kolejnosci. Zakładam ze mam soft 12.3 bo wygląda tak jak na powyższym zdjęciu od kolegi Nigdy ale wolałbym to sprawdzić organoleptycznie. I dla potwierdzenia soft 12.3 = werjsa map G2?
Jeśli masz taki jak na zdjęciach, a auto masz z 2009r. to na 99% masz 12.3 i nie masz sobie czym zaprzątać głowy.
Mapy NIT G2 lub NAVTEQ, z moich doświadczeń różnice są iluzoryczne.

Czyli piszesz że jest szansa (1%) ze mam starszą wersję :D.

Czyli piszesz że jest szansa (1%) ze mam starszą wersję :D.

Nie mogę tego wykluczyć, może ktoś miał gdzieś na świecie fanaberię zrobienia sobie donwngrade'u w :D Chociaż to też nie, bo chyba tylko 12.3 miał tą niebieską oprawę. Nagraj sobie płytę z mapami które wymieniłem wyżej i sprawdź, czy będą działać. Jeśli tak, to wszystko jasne ;)
Jeśli tak Cię to męczy to za chwilę będę w Alfie to sprawdzę jak tam się włączało tą konsolę systemową

- - - Updated - - -

No więc tak...
W głównym menu wchodzisz w SETUP, dalej w SYSTEM (którymś z tych małych guzików), 3x pod rząd naciskasz SYSTEM i od razu prawą gałkę. Pojawi Ci się menu Service. Wchodzisz do niego, dajesz Next menu i masz pole SW Version. Tam będą jakieś liczby i literki, a Ciebie interesują trzy ostatnie XX.X, powinieneś mieć 12.3, czyli jakieś tam 1MFL04MO9412.3

Szczere dzięki. Jakiś agent w tym poscie wczesniej opisal przycisk system jako setup... Zgadza sie mam wersje 12.3 :-)

Aby sprawdzic jaką wersje softu ma navi:

- nacisnać trip
- nacisnać Setup (środkowy przycisk)
- nacisnać Connect (prawy przycisk)
- nacisnać 3x Connect
- nacisnać prawą gałkę

Pojawi sie dodatkowe podmenu "System"

Który to jest środkowy przycisk(setup) a connect naciskamy 4 razy?nie mozna było napisac connect 4x??

Amortyzatory
Powrót