• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Aktualizacja firmware Nav Connect

Mistrze, mam możliwość kupienia ori nawigacji do 159, natomiast sprzedawca po pierwsze mówi, że kod "jest na radiu", a po drugie nie ma karty do nawigacji? Tzn że w przypadku pierwszego jak rozłączę akumulator to zostanę bez radia? A w przypadku drugiego potrzeba coś jeszcze dokupić? Jakiś moduł, kartę czy coś takiego ?? Prosze o pilną odpowiedź, z góry dzięki :)

Które navi? Kod na radiu nigdy nie jest podawany fabrycznie. Musi być na karcie kodów. Jeśli to Navi po FL to wygenerowanie/usunięcie kodu kosztuje około 300-450 zł... W ASO 280 zł ale tylko jeśli navi jest z tego pojazdu.

Ja mam pytanie, mam fabryczne BOSE, equalizer i laundness wyszarzone i nie da sie kliknąć. Czy da sie to jakoś obejść zeby te opcje były dostępne? FW najnowszy wgrany.

Pozdrawiam

Damian

Które navi? Kod na radiu nigdy nie jest podawany fabrycznie. Musi być na karcie kodów. Jeśli to Navi po FL to wygenerowanie/usunięcie kodu kosztuje około 300-450 zł... W ASO 280 zł ale tylko jeśli navi jest z tego pojazdu.

Nie musi. Ja mam np kod do odblokowania radia na takiej białej metce. Nie ma karty takiej jak do kluczyka z napisem 'Radio codice'.

Natomiast na boku radia jest jego nr seryjny który może posłużyć do wygenerowania tego kodu. W wielu punktach w internetach oferują podanie kodu do odbiorników w fiatach itp. Nie wiem czy ktoś do alf też to robi. W tym podforum nie widać takiego tematu.

Z innej beczki, czy ktoś wie co trzeba wpisać by odblokować opcję 'automatycznego powtarzania ostatniego pinu' ?

No to panowie jak jest w końcu, dziś po 14.00 mam jechać zobaczyć Navi z poliftowej 159. Ma ktoś zdjęcie jak takie navi wygląda z tyłu?

I czy do takiej navi potrzeba jeszcze wymieniać antenę dachową? PS AR 159 mam przedliftową

Jak chcesz ja mam do sprzedania aktualnie działa i ma się dobrze jest w moim aucie możemy sprawdzić czy będzie działać

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Jak chcesz ja mam do sprzedania aktualnie działa i ma się dobrze jest w moim aucie możemy sprawdzić czy będzie działać

Ale pewnie masz przedliftowe? Mnie własnie interesuje poliftowe, ale jak przeglądam allegro to są oferty sprzedaży anteny z kablami więc przypuszczam, że będzie potrzebna dodatkowa modyfikacja ... Skąd jestes?

Anteny nie musisz przerabiać wystarczy najprostsza gps kupisz w każdym sklepie z cb-radio montujesz ją gdzie chcesz ja umieściłem w klapie za tapicerka tak by blacha nie zaklucala sygnalu. Ja w swojej 159 wymieniłem całą antenę na sirio triflex. W tej sirio nie ma gps zato jest anteną 3w1 tj cb, fm, gsm . Moje radio jest przed lift i z tego co wiem to poliftowej nie założysz przynajmniej jeden już taki był na forum poległ lub się poddał

.... Jestem z Łodzi

A no to widzisz dużo ciekawego się dowiedziałem. Czyli navi poliftowej nie da rady wsadzić do konsoli przedliftowej to jedno. Druga sprawa faktycznie na allegro są anteny gps do Alfy nawet po ok 40zł, pewnie wystarczy ją wpiąć i umieścić gdzieś, gdzie będzie miała odpowiednio silny sygnał.
Szkoda, bo zależało mi na mp3 i możliwości puszczania dziecku filmów, bo mam zwykłe radio przedliftowe bez mp3...

Ale pewnie masz przedliftowe? Mnie własnie interesuje poliftowe, ale jak przeglądam allegro to są oferty sprzedaży anteny z kablami więc przypuszczam, że będzie potrzebna dodatkowa modyfikacja ... Skąd jestes?
A co masz na myśli mówiąc 'poliftowa' ?
taka:
410.jpg

czy taka:
411.jpg

Jeśli ta druga, to odpuść. Nie ma opcji podpięcia jej z autem które nie miało jej fabrycznie - sprawdzałem taką opcję przez ASO.

A co masz na myśli mówiąc 'poliftowa' ?
taka:
410.jpg

czy taka:
411.jpg

Jeśli ta druga, to odpuść. Nie ma opcji podpięcia jej z autem które nie miało jej fabrycznie - sprawdzałem taką opcję przez ASO.

Tak, na myśli mam dokładnie tą drugą, czyli poliftową. No to w takim razie odpuszczam, a na przyszłość pozostaje albo ori navi przedliftowe albo coś typu GMS

Dokładnie tak a za ile była ta poliftowa

Ja do swojej dorzucam sprawną zmieniarke org

A no to widzisz dużo ciekawego się dowiedziałem. Czyli navi poliftowej nie da rady wsadzić do konsoli przedliftowej to jedno. Druga sprawa faktycznie na allegro są anteny gps do Alfy nawet po ok 40zł, pewnie wystarczy ją wpiąć i umieścić gdzieś, gdzie będzie miała odpowiednio silny sygnał.
Szkoda, bo zależało mi na mp3 i możliwości puszczania dziecku filmów, bo mam zwykłe radio przedliftowe bez mp3...

no i jeszcze trzeba przerobić podłaczenie na złącze fakra , a poza tym że instantnav (czyli ta jak nazywasz poliftowa) gra gorzej niż CN+
słuchałem osobiście u kumpla który ją ma fabrycznie i jest tam cały zestaw bose, gra ładnie czyściutko z tym bose ale basu bardzo brak

No coś w tym jest, kumpel ma stacje multi+ori Bose w 159 i moim zdaniem gra to tak samo jak nie gorzej w porównaniu do moich normalnych głośników+ori zwykłe radio bez mp3. Może dobrze, że temat dołożenia nawi poliftowego do 159 przedlifotwej został poruszony, bo przynajmniej jak ktoś się na to natknie to sie nie wpakuje w kłopoty :)

Witam, mam podobny co MR_Kain problem przy próbie update'u z 10.3 do 12.3

Gdy wyłączam radio za pomocą (19), nie wyłącza się tylko przechodzi w stan uśpienia. Przy próbie włączenia, zawsze uruchamiane jest w sekcji, która była aktywna przed wyłączeniem. Dłuższe przytrzymanie (19) resetuje radio, pojawia się logo alfa, jestem w stanie wprowadzić kod, obserwuję dwukrotne mrygnięcie przycisków, ale po tym nawigacja uruchamia się normalnie.

Dodam, że płytę CD-R nagrywałem najniższą z możliwych prędkości (x1).

Witam. Powiodło się? Mam ten sam problem...'

Udało się...start/stop zapłonem i poszło, w trakcie logo alfa kod i jest ok.

Ostatnia edycja:
Witam
Koledzy jestem świeżo po aktualizacji softu do 12.3 i muszę powiedzieć że trochę miałem z tym problemów.
Wyjaśnię, że przy aktualizacji musiałem nagrać soft na płytce CD Verbatim bo na wszelkich innych moja navi nie mogła się zaktualizować. Tutaj podziękowania dla kolegi z forum marqo !!!! Wielkie dzięki za info i płytki, które właśnie doszły.
Po drugie prędkość nagrania musi być jak najniższa i po trzecie polecam aby przed tą operacją zakupić sobie coś i wyczyścić napęd CD.
No i uwaga dla potomnych. Jeśli kierujecie się tą instrukcją z forum, to ten kod należy wpisywać nie jak wyświetli się Flesher tylko jak po raz drugi włączany radio to jak pojawi się już to okrągłe logo ALFY i wtedy powoli ale bez przerw należy ten kod wstukać i wszystko działa dalej samo.
Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia przy aktualizacjach no i w razie "w" służę pomocą.

a mam inne pytanie wgrałem nowy soft do navi jak teraz załączyć zakładkę aby było widać radio i parametry spalania i trasy na 1 oknie
w starej naciskałem audio i main i było ok a tu nie wiem jak to włączyć da się?

Niestety nie

Amortyzatory
Powrót