• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Aktualizacja firmware Nav Connect

Aktualizacja przebiegła pomyślnie, bez żadnych niespodzianek.

Po krótce:
1) zmiana wersji oprogramowania 11.4 -> 12.3
2) zmiana języka komunikatów głosowych włoski -> angielski
3) uruchomienie nawigacji z mapą Navteq RT3 Europa Wschodnia (w tym Polska) 2014/2015

Wszystkie zapisane wcześniej ustawienia w nawigacji pozostały bez zmian (stacje radiowe, ustawienia samochodu, godzina itp). Jakby ktoś potrzebował pomocy to śmiało pisać.

Kolego,a skąd masz tak nowe mapy i jakie są zmiany do map z 2013

Witam. Chcę nagrać mapy na CD programem Nero. Mam nagrać "CD z danymi" czy może "obraz dysku" ?

Długo się zastanawiałem i w końcu zaktualizowalem. Wszystko bez problemu. Parę minut i mam nowy fw.
Narazie same plusy:
- szybsze włączanie
- szybsze przełączanie stacji radiowych
- szybsze przełączanie utworów cd
- przy cd MP3 bardzo przydatna funkcja przeskoczenia do wybranego numeru utworu

Sent From Samsung Galaxy S5

Też się długo zastanawiałem i jednak spróbowałem i się udało nowy firmware śmiga i mapy 14-15 rt3 też :)

Potrzebuję pomocy.Pacjent connect nav (w zamian za fabryczne radio) soft stary 10.2 prawidłowo podłączony do zasilania,plus stały i plus po stacyjce i zosiowany bezproblemowo.Po włożeniu kluczyka za każdym razem navi woła master code.Po wpisaniu kodu wszystko hula jak należy:radio,cd,nawiguje.Po wyjęciu kluczyka i ponownym włożeniu znowu woła master code i mało tego wszystkie ustawienia typu głośność ,equalizer itd wyzerowane , trzeba od nowa ustawiać.
Ponad to próba wgrania softu 12.3 kończy się nie powodzeniem.
Bez problemu podejmuje próbę fleszowania , dochodzi przy fleszowaniu do trzeciej pozycji i wyskakuje "ERROR TFFS area"
i na tym się kończy.Po czym wszystko działa normalnie znowu do wyjęcia kluczyka ze stacyjki.
Może ktoś ma jakieś sugestie co robić dalej? czy to wina uszkodzonej pamięci FLASH na płycie głównej , czy tego co jest w niej zawarte?

Nagraj płytę - najmniejsza z możliwych prędkości. Wielokrotnie jest to wina "bałaganu" nagranej płyty.

Nagraj płytę - najmniejsza z możliwych prędkości. Wielokrotnie jest to wina "bałaganu" nagranej płyty.

ok spróbuje , ale wciąż zastanawia mnie co jest nie tak że navi na starym sofcie woła wielokrotnie kodu a tak nie powinno być

A fleszowanie kończy się takimi komunikatami :
FLASHER PROGRAM
NIT 3AX - Rel.3.1.
Checking files from input device ...................OK
Checking sofware compatibility ...................OK
Setting up TFFS area ...................................KO

Error 0x8c: Can't clean TFFS area

na jednym włoskich forum znalazłem że ktoś miał taki sam problem z fleszowaniem ale niestety nie mogę dokopać do odpowiedzi :(

Ostatnia edycja:
Witam,
w tym temacie na stronie 6 jest wzmianka o tym samym błędzie. Być może sam opis problemu i może rozwiązania jest gdzieś w pobliżu tej strony.

wracając do mojego problemu z flashowaniem cn+ okazało sie że najprawdopodobniej uwalona była w niej pamięć flash
pomocy szukałem u forumowicza iNTEL , który zna problem i mógł to naprawić ale ostatecznie nawigację zwróciłem sprzedawcy który jest uczciwy i nie robił żadnych problemów ze zwrotem
kupiłem zdrową nawigację CN+ sfashowałem i wszystko smiga jak należy

Wiem, że to temat odnośnie firmware, ale na pewno większość z posiadaczy ori navi może mi odpowiedzieć na parę szybkich pytań:
1. aktualnie brak navi, czy nową montuje na zasadzie plug&play? Potrzeba jakieś dodatkowe ramki albo antenę z nadajnikiem gps?
2. czym się różni, poza wyglądem, navi przed i po liftowa?
3. każda navi ma mp3? Jeśli nie to wgranie nowego softu pomoże?
4. mapy po zaktualizowaniu do najnowszych dają radę w porównaniu do "mapy google" zainstalowanych w smartfonach?

Z góry dzieki

2. Chyba największa różnica to ta, że po FL masz mapy na karcie pamięci i możesz w tym czasie korzystać z płyt z muzyką, a starej albo jedno albo drugie.
3. Tak, każda, aczkolwiek moja stara nie zawsze odczytuje wszystkie mp3, zwłaszcza te pod koniec płyty

2. Chyba największa różnica to ta, że po FL masz mapy na karcie pamięci i możesz w tym czasie korzystać z płyt z muzyką, a starej albo jedno albo drugie.
3. Tak, każda, aczkolwiek moja stara nie zawsze odczytuje wszystkie mp3, zwłaszcza te pod koniec płyty

Dzięki, czyli jeszcze proszę o odp. ws. punktów 1 i 4 :)

2. W starej jest slot na kartę SIM, nie widziałem takiej ze slotem na kartę pamięci. Mapy na CD.
4. Nawet najnowsze mapy i tak są nieaktualne. Poza tym poddaję w wątpliwość jakość nawigowania. A dużo jeżdżę.

Z tym prowadzeniem przez fabryczną nawigację, to czasami jest niezła jazda :D
Pewnego razu sobie ustawiłem miejsce docelowe i poprowadziła mnie drogą gruntową, z ciekawości pojechałem. Auto wyglądało po off-roadzie, a wystarczyło aby wytyczyła mi zjazd 300m dalej i jechałbym normalnym asfaltem.

Amortyzatory
Powrót