• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Akcje serwisowe.

Byłem dzisiaj w ASO, pojawił się dla mnie pierwszy update od kupna auta (ostatnio było sprawdzane pod koniec grudnia) - update dla centralki anten (TPMS/dostęp bezkluczykowy):
Pokaż załącznik 254633
co to poprawia nie mam pojęcia, pojeżdżę i zobaczę czy coś się zmieniło, w razie czego dam znać.
już wiem od czego był ten update - brak możliwości przeprogramowania kluczyków w autach wyprodukowanych 1.1.2018 do 13.12.2018:
https://aftersales.fiat.com/elearn/main_content.aspx?markID=2&markName=alfaromeo&modelID=952000000&modelName=620+-+Giulia&valID=952000002&validityName=2.0+T4+MAir&DocumentType=Service+newsy&DocumentTypeActive=service-news&DocumentTypeId=1&languageId=9&languageNavId=9&regionId=2&nodeID=952926026

- - - Updated - - -

"68P Koła ze stopów lekkich R18" - 5-ramienne (opony: 225/45/18 lub 225/45/18 przód i 255/40/18 tył) 3.600,00 PLN"

Płatna była, nie wiem co zrobią, póki co nie oddzwaniają. Znając ich to się im zejdzie chwilę.
Pokaż załącznik 254401
coś takiego mi wpadło odnośnie wymiany właśnie felg/opon na tyle:

dotyczy niby 334 aut, wg załączonego dokumentu xls, na polski rynek wyszło jedno auto z problemem:
3123 - Poland 620 - Alfa Giulia 620-ER2 - 2.0 Gme T4 200hp Atx Rwd K7606400 ZAREAEBN8K7606400 5EQ 5EQ+142 156119556 255/35R19 92W AR Stk Rete Pirelli Pirelli PZero E

ale to nie jest Twoja felga

- - - Updated - - -

a tak w ogóle to polecam każdemu przejżeć sobie kampanie, service newsy i builetyny TESEO, wklejam link dla Giulii:
https://aftersales.fiat.com/elearn/model.aspx?markID=2&markName=alfaromeo&modelID=952000000&modelName=620%20-%20Giulia&valID=952000002&validityName=2.0%20T4%20MAir&languageId=9&languageNavId=9&regionId=2&anchor=#validity

Chyba miałeś szczęście, że trafiłeś na jakiś błąd. Wszystkie linki wymagają logowania. To jest strona dla dealera, miałem kiedyś do niej dostęp, jak pracowałem w FAP.

no wlasnie, teraz chce logowania, przynajmniej z kompa pracowego. byla niedziela, po polnocy, moze jakies updaty robili, cos namotali i udalo sie przypadkiem wejsc. w sumie to googlowalem za platnym dostepem do ePera/eLearna, kliknalem na link w googlach a tu rewelka wszystko dostepne. domyslalem sie jednak ze moga predzej czy pozniej zablokowac dostep (tak jak np do plikow updatow firmwarow radia) wiec na wszelki wypadek z eLearna kilka spraw wydrukowalem sobie do pdf-a (np juz wiem jak ominac SGW gdybym potrzebowal jakies proxi zrobic czy zmienic ustawienia).

Że też tacy mądrzy ludzie nie mieszkają bliżej mnie... Ehhh.

no wlasnie, teraz chce logowania, przynajmniej z kompa pracowego. byla niedziela, po polnocy, moze jakies updaty robili, cos namotali i udalo sie przypadkiem wejsc. w sumie to googlowalem za platnym dostepem do ePera/eLearna, kliknalem na link w googlach a tu rewelka wszystko dostepne. domyslalem sie jednak ze moga predzej czy pozniej zablokowac dostep (tak jak np do plikow updatow firmwarow radia) wiec na wszelki wypadek z eLearna kilka spraw wydrukowalem sobie do pdf-a (np juz wiem jak ominac SGW gdybym potrzebowal jakies proxi zrobic czy zmienic ustawienia).

Chyba jednak miałeś szczęście. W serwisie powiedzieli mi że oprócz loginu i hasła musi być zarejestrowany komputer (adres IP). Czy to prawda - życie zweryfikuje.

znów wchodzę bez problemu - googlnąłem jeszcze raz, fraza "eLearn FCA", pierwszy link działa, wyskakuje strona po włosku z fiatem 500x, wystarczy sobie zmienić język/markę/model:
Pokaż załącznik 254795Pokaż załącznik 254796eLearn3.jpg

milego sania - drukujcie w PDFy z jakimis sensownymi nazwami plikow. sam sie zabieram za zasysanie nie wiadomo co i kiedy sie przyda

aha, z prawej strony na górze, jak już wejdziecie w model macie do wyboru z listy rozwijanej inne rzeczy niz instalacja elektryczna, sa builetyny TESEO, kampanie itp.

Ostatnia edycja:
Chyba lepiej wrzucić na forum konkretnego linka, żeby nie szukać po goglach:
Link ogólny bez marki, modelu i języka: https://aftersales.fiat.com/elearn/...valID=334000000&prodID=99&markid=1&aTicket=MI
Link do Alfa Romeo Giulia po polsku: https://aftersales.fiat.com/elearn/...9&languageNavId=9&regionId=2&anchor=#validity
Link do Alfa Romeo Stelvio po polsku: https://aftersales.fiat.com/elearn/...9&languageNavId=9&regionId=2&anchor=#validity
Nie bangla
112.jpg

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Pierwszy link bangla. Reszta nie. Trzeba się przełączyć na inny samochód.

Chyba lepiej wrzucić na forum konkretnego linka, żeby nie szukać po goglach:
Link ogólny bez marki, modelu i języka: https://aftersales.fiat.com/elearn/...valID=334000000&prodID=99&markid=1&aTicket=MI
Link do Alfa Romeo Giulia po polsku: https://aftersales.fiat.com/elearn/...Id=9&languageNavId=9®ionId=2&anchor=#validity
Link do Alfa Romeo Stelvio po polsku: https://aftersales.fiat.com/elearn/...Id=9&languageNavId=9®ionId=2&anchor=#validity

u mnie dzialaja wszystkie linki. ciekawe od czego to zalezy? w kazdym razie jestem busy, przeklikanie przez dzialy, wydruk do pdf i zmiana nazwy pliku, jest troche roboty, ale chyba warto

u mnie dzialaja wszystkie linki. ciekawe od czego to zalezy? w kazdym razie jestem busy, przeklikanie przez dzialy, wydruk do pdf i zmiana nazwy pliku, jest troche roboty, ale chyba warto
Na jakiej przeglądarce Ci idzie? U mnie na safari i internet explorer dochodzi do "wybierz model" i stoi :(
pozdr

Po wejściu przez ELearn FCA wchodzę dalej, i w zasadzie nigdzie mi nie odmówiło dostępu. Na razie tak sobie skaczę po omacku i badam teren. Ale trzeba powiedzieć, że coś działa. Być może nie podziała za długo ale na razie jest.

Ostatnia edycja:
u mnie dzialaja wszystkie linki. ciekawe od czego to zalezy?

Sprawdziłem na innym komputerze. Po użyciu pierwszego linka, działa również drugi i trzeci, a bez użycia pierwszego nie.
Prawdopodobnie ten pierwszy zapisuje jakieś Cookie na komputerze, które musi tam być, żeby nie wymagało logowania.

Na jakiej przeglądarce Ci idzie? U mnie na safari i internet explorer dochodzi do "wybierz model" i stoi :(
pozdr

firefox na win 10. mam cala Giulie 2.0, teraz cos musze possac ze Stelvio (chodzi mi o otwieranie bucikiem bagaznika, moze by to kiedys dolozyl?)

aha, dalem znac kumplowi, bo kupil wlasnie Fiata Freemont 2.0, tam np opis ECU jest wybrakowany po polsku - wlasciwie tylko tytul, schemat i tabelka, po przelaczeniu na angielski jest wszystko - tak mowie na wszelki wypadek, gdyby cos w wersjach np 2.9 czy 2.2 brakowalo, albo ktos chcial sobie pociagnac cos do innego auta fca.

Ostatnia edycja:
Sprawdziłem na innym komputerze. Po użyciu pierwszego linka, działa również drugi i trzeci, a bez użycia pierwszego nie.
Prawdopodobnie ten pierwszy zapisuje jakieś Cookie na komputerze, które musi tam być, żeby nie wymagało logowania.
Wrócę do chaty to sprawdzę na prywatnym kompie.

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

U mnie łądnie wszystko działa, tylko niezły bajzel mają w akcjach serwisowych dla stelvio - zwróćcie uwagę... Wybieram 2.0T, a widzę komplet akcji, w tym dla ropniaków i Q

jak bedziecie drukowac do pdf opisy z instalacji to sprawdzajcie pdfy - niektore drukuja sie uciete na 1 stronie, nie udalo mi sie tego inaczej obejsc niz drukowac do customowej strony 297x1800mm zeby calosc miescila sie na 1 stronie pdfa.

kolejna sprawa z dzialu e10xx schematow ( masy zasilania can), po polsku nie ma, can jest po angielsku (jak przelaczycie jezyk) a zasilania znalazlem po wlosku, a i tak brakuje wielu artykulow z tej czesci. pamuetam jak gosc w aso tez nie widzial (szukalismy po polsku i angielsku tylko)

Daję znać. Od ostatniej wizyty w ASO 2 tyg temu, pojawiły się dla mojego auta 2 nowe aktualizację, dla Body Computera i dla zestawu wskaźników (wcześniej była od modułu anten - chodizło o jakieś problemy przy ewentualnym wprogramowywaniu nowych kluczyków).
Tu foto:
20190221_085233_.jpg
Co ważnego zmieniają/poprawiają te dzisiejsze nie mam pojecia, tak ciut inaczej wygląda wyświetlacz pomiędzy zegarami - np na trip A/B zamiast 'avg' teraz jest 'average', przy słuchaniu muzy se Spotify przez AA na głównym ekranie obok tytułu pokazuje się też ikonka USB.

Niestety sama wizyta niewiele wniosła do tego z czym przyjechałem. Ani w Witech2 nie było ustawienia dla rozjaśnienia obrazu z kamery cofania (w MES jest, po zmianie radia mocno się przyciemniło), ani nie było dla przywrócenia strzałek nawigacyjnych na wyświetlaczu licznika dla nawigowania z Google Maps (po zmianie radia zniknęły), ani nic nie znaleźli jeśli chodzi o wyłączenie odjeżdżania fotela kierowcy po otwarciu drzewi. Wszystkie tematy trafiają zatem do TESEO (odjeżdżanie fotela juz raportowałem w Maju 2018, z tego co wiem nie tylko ja).

Przy okazji grzebania po kompach w poszukiwaniu co się da zmienić, zmieniliśmy kraj dla auta na Polskę - była ustawiona Portugalia (wiem że nie tylko ja z aut z polskiej dystrybucji tak mam, chyba kolega [MENTION=57123]moosiak[/MENTION]" też tak ma (wiem od kolegi [MENTION=79678]kozak[/MENTION] bo on grzebał u niego w kompie). Znów, nie mam pojęcia co to zmienia albo nic, ale jakiś tam cień szansy jest że może no algorytm ładowania /sterowania alternatorem ciut może się zmienić (zimny kraj zamiast ciepły) więc kazałem diagnoście to przeprogramować.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót