• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Aftermarket-owe wydechy Giulia

epsonix

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Chyba brakuje nam dedykowanego tematu, bo jak dotychczas to koledzy pisali/wklejali linki itp w kilku różnych tematach I cieżko cokolwiek znaleźć, dlatego postanowiłem założyć nowy temat gdzie będziemy mogli wklejać informacje, linki do filmików/zdjęć, podawać ceny czy zakres modyfikacji.

Tak żeby coś zacząć bardzo skrótowo podsumuję co wiem. Obecnie dostępne są zestawy cat-back od Ragazzon-a, Remus-a, Supersprint-a I Madness, to z tych droższych rozwiązań. (typu 5k w gore)
Jest też polski MGMotorsport, o ile rozumiem to cały komplet (catback i inne koncowki) za ok 3tyś zł który fajnie brzmi, na forum chyba [MENTION=73786]Garraty[/MENTION] go ma i chwali sobie.

Wiem że w tym momencie Ulter zrobił sam tłumik końcowy i wysłał go właśnie do Włoch w celach homologacyjnych - dzisiaj gadałem z Ulterem telefonicznie. To tłumik bez końcówek, czyli wchodzi w oryginalne wyloty chromowane w zderzaku tak jak oryginalny. Słyszałem nagranie jakie zrobili serii i tego ich nowego wydechu. Jest duża poprawa (głośniej I bardziej basowo wg serii) ale oczywiście ponieważ jest to sam tłumik końcowy, nie jest to zbyt ekstremalne rozwiązanie. I min. dlatego nad nim się zastanawiam, bo auto ma służyć rodzinie, ma mieć pazura, ale też pozostać komfortowe na trasy. Dodatkowo pasuje mi to że są "na miejscu" kilka km odemnie mają swój główny warsztat montażowy. Ceny jeszcze nie ma ustalonej, będzie jak zakończą homologację. Standardowo nie ma potrzeby zakupu końcówek (no chyba że ktoś chce to można wywalić te ze zderzaka I założyć jakieś inne od Ultera) i po rozmowie z gościem z Ultera mniej więcej spodziewam się że cena katalogowa za wariant z kwasówki może być ok 1500zł (a może I mniej bo w końcu do Giulietty to po tyle sprzedają, a są tam 2 końcówki fi10cm).

jestem w kontakcie z Ulterem to jak bede mial dodatkowe informacje, zaraz wrzuce na forum

Ostatnia edycja:
Jest jeszcze coś takiego: https://shopeurocompulsion.net/coll...e-corsa-exhaust-system-alfa-romeo-giulia-2-0l

Przyznam, że temat także mnie interesuje, choć w moim przypadku konieczne będzie jeszcze dokupienie tylnego dyfuzora z dwoma otworami na rury wydechowe.
Chciałbym poprawić cichutki seryjny wydech na coś bardziej rasowego, co pozwoli na komfortową podróż (także autostradą) oraz nie będzie zwracało dużej uwagi swoją głośnością. Z takich tańszych opcji miło wspominam wydech z Abartha 500 (aż chce się posłuchać stojąc na światłach), ideałem jest Maserati (dla mnie to obecny top na równi z trochę wulgarnym AMG).

Mi najbardziej pasuje Ragazzon. BTW moim zdaniem powinien być seryjnie montowany w Giulii. To auto, z takim DNA nie ma prawa tak brzmieć stockowo (VELOCE)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Moim zdaniem MGMotorsport to na tą chwilę najlepsze rozwiązanie. Cena jest w sumie symboliczna w porównaniu do innych zachodnich marek a brzmienie ma rewelacyjne. Do tego widziałem montaż oraz wykonanie i mogę powiedzieć, że znają się na swoim fachu.

Moim zdaniem MGMotorsport to na tą chwilę najlepsze rozwiązanie. Cena jest w sumie symboliczna w porównaniu do innych zachodnich marek a brzmienie ma rewelacyjne. Do tego widziałem montaż oraz wykonanie i mogę powiedzieć, że znają się na swoim fachu.
Tyle że na ragazzon dostaniesz gwarancję od Alfy

Pytałem w zeszłym tygodniu w ASO, zmiana wydechu nie ma wpływu na gwarancję samochodu. Rozumiem, że jeżeli coś się stanie z tym zmienionym wydechem, np. zardzewieje... w ASO wymienią na nowy? :)

Teraz Ci tak mówią...jak coś poważnego padnie, to powiedza, że np. temperatura gazów w wydechu była inna niż w fabrycznym wydechu ... Itd itp. pozostanie sąd i biegli. Co nie zmienia faktu , że w czwartek oddaję stelvio u siebie w Łodzi do inochi Motorsport na założenie aktywnego wydechu

Teoria.
Poza tym kilka osób ma już wydechy bez rzekomej gwarancji i ASO potwierdziły, że taka ingerencja nie ma wpływu na utratę gwarancji mechanicznej. Również FCA Germany w 3 przypadkach potwierdziło to samo. Niestety FCA PL nie było stać nawet na odpowiedź mail'ową...

Z tego co mi wiadomo Mgmotorsport nie daje do wydechu żadnych papierów, produkują w Polsce więc stwierdzam - nie są wcale tani. Uzyskanie pełnej Europejskiej homologacji kosztuje grube pieniądze, produkcja we Włoszech to też zupełnie inne koszty. Inna sprawa, że końcowy tłumik bez końcówek to koszt około 2800zł (ragazzon). Czy Ulter i Mg pochwalili się wykresami z hamowani ?:) czy tylko im to "bucy" ? przy okazji jeśli macie w planach odwiedzić autem z wydechem od MG zachodnią granicę np. Niemcy, Austrię, Szwajcarię itp. to w najgorszym wypadku auto pojedzie na lawecie do ASO na montaż oryginalnego wydechu ? oni mają hopla na punkcie homologacji i ochrony środowiska, na wszystko musi być papier.

P.S. Wiecie wgl. że macie forumowe zniżki do ragazzon.pl ?

Z tego co mi wiadomo Mgmotorsport nie daje do wydechu żadnych papierów, produkują w Polsce więc stwierdzam - nie są wcale tani. Uzyskanie pełnej Europejskiej homologacji kosztuje grube pieniądze, produkcja we Włoszech to też zupełnie inne koszty. Inna sprawa, że końcowy tłumik bez końcówek to koszt około 2800zł (ragazzon). Czy Ulter i Mg pochwalili się wykresami z hamowani ?:) czy tylko im to "bucy" ? przy okazji jeśli macie w planach odwiedzić autem z wydechem od MG zachodnią granicę np. Niemcy, Austrię, Szwajcarię itp. to w najgorszym wypadku auto pojedzie na lawecie do ASO na montaż oryginalnego wydechu ? oni mają hopla na punkcie homologacji i ochrony środowiska, na wszystko musi być papier.

Jeśli MGM nie ma homologacji, to troche lipa. Na szczęście Ulter robi właśnie homologację - wczoraj mi powiedzieli że pierwszy tłumik został wysłany do Włoch do jakiejś firmy która robi badania I wystawi odpowiedni papier - nie wiedzą jednak kiedy to nastąpi - podejżewają że to kwestia paru tygodni. Rozumiem że wszystko będzie tip-top i nikt nigdzie się nie doczepi. Jeszcze nie wrzucają info na swoją stronę o tych tłumikach, ani ceny nie podają, bo tym dopiero zajmą się po homologacji (gdyby np okazało się że coś muszą minimalnie zmienić). Koszt Ultera będzie raczej połową Ragazzona.

Ragazzon też nie bardzo podaje wykresy z hamowni dla tłumika tylnego do 2.0, tak w ogólę wątpię żeby można było liczyć na jakiekolwiek przyrosty tylko przy zmianie tylnego tłumika, do tego raczej trzebaby zmieniać całość za katalizatorem, a to już się robi wydatek dobrze ponad 5k. Wtedy z resztą możnaby dłubnąć ECU bo wydech pozwoli na lepsze efekty końcowe, choc w autach na gwarancji to pewnie mało kto się zdecyduje.

Liczę na to, że Ulter da radę, że wydech będzie powiedzmy taki jaki powinien być stockowy w Veloce żeby było komfortowo ale zeby troche "bucył" z lekkim basem i ciut głośniej niż obecnie. Za kwotę którą się spodziewam zaoferują Ultera, to może być ciągle best value for money. Ci co chcą więcej to mogą zmieniać cały wydech I ładować choćby Ragazzona, płacąc za to jednak ok 3-4x tyle (bo jeszcze trzeba policzyć rurę środkową i jakieś złączki) - nie wiem jednak czy żona i małe dziecko w podróży będą podzielać przy tym drugim zadowolenie kierowcy ze zmiany tłumika.

Polska homologacja nic Ci nie da i też nie jest potrzebna za bardzo w kraju. Poza tym w Szwajcarii, Niemczech i Austrii robią akcje z pomiarem głośności. Więc jeśli przekroczy normę to żaden papierek nie pomoże... Homologacja (w Niemczech tzw ABE) jest wymagana przy badaniu technicznym. Bez niego można zapomnieć o przejściu przez TUV.
Auta z polskim przeglądem nie muszą mieć homologacji na wydech o ile nie jest on za głośny. Zresztą u nas wiele zamienników nie ma homologacji i dopóki nie są za głośne to nikt się nie czepia.

Ostatnia edycja:
MG jest świetną i profesjonalną firmę. Jakość wykonania jest lepsza od ragazzona (miałem porównanie). Chlopaki robia wydechu dla calej wloskiej rodziny plus np dla Sonika podczas rajdu. Z wydechu jestem bardzo ale to bardzo zadowolony. Jeśli chodzi o oficjalne potwierdzenie to dostałem je poprzez dilera od FCA Polska z którym wymienili kilka maili i telefonów:). Do tego wydech nie jest jakiś przesadnie głośny także nie sądzę że akcje z homologacja moze mieć miejsce. Ile razy wam coś takiego sprawdzali? Jeździłem w większości krajów europejskich z glosniejszymi wydechami i nigdy nie miałem problemów.

Powinni zatrudnić profesjonalnego informatyka, ponieważ to wstyd, aby od kilku dni nie działała firmowa strona www.

MG jest świetną i profesjonalną firmę. Jakość wykonania jest lepsza od ragazzona (miałem porównanie).

potwierdzam, i dodam tylko ze takze od supersprinta.
robilem u nich pelny uklad do Q4 od downpipe.

W

potwierdzam, i dodam tylko ze takze od supersprinta.
robilem u nich pelny uklad do Q4 od downpipe.

W
co mi z tego jak bez homologacji ukl wydechowego, zamiast czuc sie zrelaksowanym jadac np na urlop w alpy bede sie denerwowal czy austriaccy,niemieccy badz szwajcarscy policjanci nie zatrzymaja mi auta.ciekawe skad na jakims zadupiu w sobotni wieczor mialbym na szybko zorganizowac auto zastepcze gdyby niebpozwolili by mi dalrj jechac. a co z uziemionym samochodem, zamiast smigac po stokach dogadywalbym z jakims warsztatem wymiane tlumika na legalny pewnie po jakiejs stawce premium?brzmi jak niezly urlop...dzieki ale nie interesuje mnie to

co mi z tego jak bez homologacji ukl wydechowego, zamiast czuc sie zrelaksowanym jadac np na urlop w alpy bede sie denerwowal czy austriaccy,niemieccy badz szwajcarscy policjanci nie zatrzymaja mi auta.ciekawe skad na jakims zadupiu w sobotni wieczor mialbym na szybko zorganizowac auto zastepcze gdyby niebpozwolili by mi dalrj jechac. a co z uziemionym samochodem, zamiast smigac po stokach dogadywalbym z jakims warsztatem wymiane tlumika na legalny pewnie po jakiejs stawce premium?brzmi jak niezly urlop...dzieki ale nie interesuje mnie to

a czy ja Cie namawiam albo wrecz zmuszam do kupienia tego wydechu ?
to pytanie retoryczne...

W

Epsonix, ty byś chciał zjeść ciastko i mieć ciastko. Jeżeli będzie głośny (czyli powyżej norm określonych w przepisach, łącznie ze sposobem pomiaru), to żadna homologacja czy inny kwit nie pomoże. A jak będzie w normie to nikt nigdzie się nie przyczepi. Zawsze Policjant czy też inna uprawniona służba może zatrzymać pojazd do kontroli, nawet w ramach jakiejś akcji i sprawdzać parametry - czy auto truje czy nie, czy nie przekracza norm hałasu i czy nie jest niebezpieczne w inny sposób (np. wystające poza obrys elementy tłumika). Jeżeli to będziesz miał w porządku, nikt cię nie zaczepi, ba, nawet może na ciebie nie spojrzy. A mam wrażenie, że chciałbyś być tak głośny, żeby wszyscy się oglądali, no może poza Policją. Słuchając wszystkich tych wydechów doszedłem do wniosku, że i tak są cichsze od standardowego AMG.

A czytałeś co ja pisałem?
Chyba nie...
Oni nie są w stanie i nie muszą sprawdzać żadnej homologacji. Jeśli zatrzyma Cię zwykły patrol to policjant nie wchodzi pod auto, żeby szukać oznaczeń na wydechu:), tylko albo wyjmują decybelomierz albo wzywają auto techniczne i robią pomiar. Ty nie masz obowiązku mieć żadnych papierów.
Nie ma co tworzyć kolejnych "urban legend" tylko trzeba do tego podejść zdroworozsądkowo.

a czy ja Cie namawiam albo wrecz zmuszam do kupienia tego wydechu ?
to pytanie retoryczne...
nie, w ogóle tak nie pomyślałem, chodziło mi o to że jak dla mnie wydech musi przejść pewnie przez ewentualną kontrolę. zrozumiałem (może błędnie?) że wydech od MGM takiej nie przejdzie

Epsonix, ty byś chciał zjeść ciastko i mieć ciastko. Jeżeli będzie głośny (czyli powyżej norm określonych w przepisach, łącznie ze sposobem pomiaru), to żadna homologacja czy inny kwit nie pomoże. A jak będzie w normie to nikt nigdzie się nie przyczepi. Zawsze Policjant czy też inna uprawniona służba może zatrzymać pojazd do kontroli, nawet w ramach jakiejś akcji i sprawdzać parametry - czy auto truje czy nie, czy nie przekracza norm hałasu i czy nie jest niebezpieczne w inny sposób (np. wystające poza obrys elementy tłumika). Jeżeli to będziesz miał w porządku, nikt cię nie zaczepi, ba, nawet może na ciebie nie spojrzy. A mam wrażenie, że chciałbyś być tak głośny, żeby wszyscy się oglądali, no może poza Policją. Słuchając wszystkich tych wydechów doszedłem do wniosku, że i tak są cichsze od standardowego AMG.

wiemy że wydech seryjny z Giulii jest w miarę cichy, czyli musi być ileś tam dB zapasu że można zrobić wydech głośniejszy, który mieści się w normie jak I ma przyjemniejszy dźwięk od seryjnego. w taki sposób zjadam ciastko I mam ciastko :)

nie, nie chcę być głośny I zwracać na siebie uwagi w ogóle, chcę mieć komfortowy samochód rodzinny, tylko z lekkim pazurem, troche fajniejszym dźwiękiem, dlatego póki co (teoretycznie) rozważam bardziej zmianę samego tylnego tłumika, choćby na Ultera. Nie chcę mieć po prostu drugiego TBi w którym przy normalnie puszczonej muzyce nie słyszę nawet silnika I sprzęgłem operjuję bardziej na wyczucie zamiast również na słuch.

A czytałeś co ja pisałem?
Chyba nie...
Oni nie są w stanie i nie muszą sprawdzać żadnej homologacji. Jeśli zatrzyma Cię zwykły patrol to policjant nie wchodzi pod auto, żeby szukać oznaczeń na wydechu:), tylko albo wyjmują decybelomierz albo wzywają auto techniczne i robią pomiar. Ty nie masz obowiązku mieć żadnych papierów.
Nie ma co tworzyć kolejnych "urban legend" tylko trzeba do tego podejść zdroworozsądkowo.

szlag, przy edycji strona się wysypała I zjadło część twojego postu I całą moją odpowiedź. jeszcze raz odpiszę.

Założyłem, może błędnie, że homologacja musi być. Nikt po prostu nie protestował jak ktoś wyżej o tym napisał. Inna sprawa że w motorze mam zmieniony tłumik na LeoVince Evo2 I on ma wyraźnine nabitą homologację, jest też naklejka na ramę z numerem.

No więc niech będzie, wystarczy że przejdzie kontrolę. Tylko czy ten MGMotorsport ją przejdzie? Z tego co wiem to nie podają żadnych wartości mierzonych wg normy wg jakiej mierzy się poziom głośności. Ja wiem że ma być mniej niż 93dB dla samochodów benzynowych, mierzone w pewnien określony sposób (podłoże, odległość, obroty itp). Sam sobie tego nie sprawdzę bo nie mam odpowiedniego miernika, dlatego oczekiwałbym że producent mi to zagwarantuje.

Jeśli chodzi o inne firmy tłumikowe, to jeśli mają homologację, to jest to dla mnie dowód że przez kontrolę przejdę, a z MGMotorsport nie mam tej pewności skoro nie ma homologacji.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót