• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[75] 75 ex Nurburgring

W turbo akurat mam długą skrzynię z 3.0. Dorwałem skrzynię biegów z przełożeniem z twin sparka ;-) Jak się zbiorę w sobie, jutro zacznę przekładkę
A to ciekawe :D Dopiero teraz zobaczyłem, że prócz 1.8T jeszcze TS miał szperę...
Idąc tym tropem w swoich turbo i 3.0 nie powinieneś mieć szpery chyba, że ktoś je tam wsadził?

A to ciekawe :D Dopiero teraz zobaczyłem, że prócz 1.8T jeszcze TS miał szperę...
Idąc tym tropem w swoich turbo i 3.0 nie powinieneś mieć szpery chyba, że ktoś je tam wsadził?

??? :P

W 75 szperę miały: 2.0 twin spark, 1.8 turbo, 2.5 v6 (chyba) i 3.0 także. Nie rozumiem co napisałeś :P

A tu moje zdziwienie, bo według tego co gdzieś szukałem po internetach tylko 1.8T i 2.0TS maiły szperę i można powiedzieć, że zaskoczony byłem, że do V'ek nie zostały wsadzone...
Moja niewiedza i bzdury w internecie :P

A to "klekotanie" skrzyni występuje tylko na wolnych obrotach?

Nie tylko. Po zagrzaniu oleju w skrzyni się nasila, a każdy bieg 'gra' inaczej - piątka wyje jak sprężarka mechaniczna :P

No żeś panie dukatami sypnął pod maskę :) Wszystko ładnie podpasowało, czy trzeba było się siłować? - ponoć takie partie się zdarzały. Ten klekot to pewnie łożysko sprzęgła, jeszcze nie słyszałem w Polsce transaxla, który nie klekotałby przy tylnej osi na jałowych. Z moim wałem efekt jest stereo nawet, brzmi jakby wszystkie panewy w silniku się obróciły ;)

No żeś panie dukatami sypnął pod maskę :) Wszystko ładnie podpasowało, czy trzeba było się siłować? - ponoć takie partie się zdarzały. Ten klekot to pewnie łożysko sprzęgła, jeszcze nie słyszałem w Polsce transaxla, który nie klekotałby przy tylnej osi na jałowych. Z moim wałem efekt jest stereo nawet, brzmi jakby wszystkie panewy w silniku się obróciły ;)

Oczywiście, że pasowało gównianie :P spawy wokół rur jak od za grubej elektrody, rury wychodzące z flansz pod takim kątem, że śrub nie szło włożyć - trzeba było przerobić na szpilki, a i tak dostęp żeby to dobrze skręcić dosyć słaby. Włosi nie nadają się do takich rzeczy ;-)

No dobra ale błyszczy się ładnie :D I trochę horspałersów i niutów powinno wpaść. Jakoś sterowanie ogarniesz teraz? To jest QV więc na motronie powinna być? To jakaś świna czy stand alone?

No dobra ale błyszczy się ładnie :D I trochę horspałersów i niutów powinno wpaść. Jakoś sterowanie ogarniesz teraz? To jest QV więc na motronie powinna być? To jakaś świna czy stand alone?

Jetronic. Kilka stron wcześniej wykres z hamowni ;P Planuję wrzucić EMU, ale nie wiem kiedy będę miał na to czas. Jest sporo rzeczy do ogarnięcia, na przyszły sezon może coś zdążę zrobić ;-)

Heh u mnie też klekocze ale tylko na jałowym, zwalałem to na wywalone poduszki pod skrzynią ale odgłos jest identyczny...

Heh u mnie też klekocze ale tylko na jałowym, zwalałem to na wywalone poduszki pod skrzynią ale odgłos jest identyczny...

No to masz diagnoze za free - Pietereq wszystko napisał :>

Dziś stara skrzynia zrzucona, 'nową' zostało uzbroić w zaciski i resztę osprzętu, a później przepłukać i zalać olejem ;-) Oby to był koniec historii pt. 'skrzynia biegów i jej defekty' :D Zadziwiające jest to, że olej w starej skrzyni wymieniany przed wakacjami podczas 'rewizji' wygląda jak brązowe gluty po wielkim przebiegu... Sporo syfu musiało tam siedzieć :P Jutro test drive (jak wróci z pracy tata-pomocnik konieczny przy odpowietrzaniu układów) :>

Nie wiem do końca co się dzieje - któreś łożyska się poddały. Sprawna skrzynia z krótszym przełożeniem głównym, lepszymi synchronizatorami i szperą już czeka na montaż ;-)

Mi to brzmi jak lozysko oporowe... Przy wysprzegledniu tez bije?

Sent from my iPhone

I jak skrzynia? Wszystko OK?

Przejechałem może z 500 metrów i musiałem zbierać się do Krakowa. Przeplukalem zgodnie z sugestią skrzynie przed zalaniem docelowym olejem i słusznie, bo wyleciał czarny szlam :-D wlalem castrola 75w140 - generalnie skrzynoa działa fajnie i cicho, tylko 3 i 5 bieg trochę gwizdza. Może sezon prześmigam :D

Ostatnia edycja:

uprzedzam - po 10 sekundzie szkoda czasu na oglądanie, przy takim wietrze ciężko cokolwiek nagrać ;P

Amortyzatory
Powrót