• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

2 x Podwójny wydech w 166?

Jak sie wezmiesz do tego z głową to nie ma żadnego zagrożenia. Musisz tylko wziąc pod uwage to co jest już w aucie, czyli ewentualne przewody paliwowe/gazowe/elektryczne w pobliżu tego miejsca. Mi sie widzą takie 2 końcówki, nie krzykliwe, pasujące kształtem, okrągłe jeśli pojedyncze odpadają bo nie pasują wizualnie do auta takich rozmiarów czy kubatury.
http://allegro.pl/tlumik-sportowy-owal-plaski-opaska-bass-bmcar-i2886910011.html
Oczywiście chodzi mi o kształt, bo wielkość jest już rzeczą względną, należy dopasować do wycięcia żeby ani za mała ani za duża końcówka nie była ;) na razie nie wiem jak długo bede jeździł 166 ale pyknąłbym sobie coś takiego. problem w tym że po przesiadce z lekkich i mocnych autek mam dość wyjących tłumików :)

- - - Updated - - -

Poprosiłem znajomego o mały eksperyment ;) Końcówka może troszke nie taka ale jako taki obraz jest ;) Dla mnie bomba, tylko że bardziej schowane do zderzaka i jednorodnego kształtu.

100_2690.jpg

142.jpg

taka była ekscytacja a teraz cisza jak makiem zasiał

W grę wchodzi tylko wydech zaprezentowany przez kolege Emek . Trwaja rozmowy z ludźmi zajmujacymi sie robieniem wydechów pod zamówienie , zobaczymy co z tego wyjdzie i za ile :D

Otrzymalem odpowiedź od MG Motors , otóż same tłumiki to koszt 3 tyś zł , zrobienie całe układu wydechowego z 2 podwójnymi wydechami to koszt 5 tys zł :). Co sądzicie ?

Hahahahahahahahaahahahahahahahahah

Tyle Ci powiem.

Potrzebujesz porządnego spawacza, dwa tłumiki, troche wieszaków i prętów no i najlepiej kolanek do wydechów (taka fajna rura kolankowa, tniesz ile potrzebujesz).

Policz sam ile Cie to wyniesie :)

Nie sztuką jest zwiesić byle puchę tylko żeby to brzmiało jak fabryka. A z tym mają problem nawet zastępując oryginalne pojedyncze więc sprawa nie jest aż tak oczywista choć pięc patoli to faktycznie szyderczo dużo :) ogólnie temat podwójnego wydechu mi się podoba. Jako jedyna nie fabryczna przeróbka. Jednak perspektywa utraty fabrycznego dźwięku skutecznie mnie od eksperymentów odwleka.

Hahahahahahahahaahahahahahahahahah

Tyle Ci powiem.

Potrzebujesz porządnego spawacza, dwa tłumiki, troche wieszaków i prętów no i najlepiej kolanek do wydechów (taka fajna rura kolankowa, tniesz ile potrzebujesz).

Policz sam ile Cie to wyniesie :)
to sobie policz sranka kolanka rurki v-bandy tłumiki pret lib płaskownik na wieszaka to juz 2tysie pekną jak nic ,teraz jak robic to juz od kolektorów w tył wiec niezrobi ci tego w godzine zaden spawacz ,pozatym dolicz drut gaz no i amortyzacje ze spawarke .akurat 5 to toche przesada ale 4 to normalna cena za podwójny wydech z kwasa takie oto moje zdanie
zapomniałem jeszcze o flanszach które tez kosztują

Jakie 2tys ludzie!! Co wy wszystko w ASO kupujecie czy u dziesiątego pośrednika z kolei?

W 3.0 macie zupełnie inny dźwiek samego silnika, przy TB nie ma szału że tak powiem ;)

W 3.0 macie zupełnie inny dźwiek samego silnika, przy TB nie ma szału że tak powiem
Racja. Też byłem w szoku po przesiadce. Wolnossak brzmi lepiej

Ale za 2 tys to maestro przesadziłeś.... Gówno za to zrobisz. To nie golf....

ceny sa niestety wysokie ,dlatego kupilem oryginal Imasaf bo tez wczesnej myslalem o tej firmie

Racja. Też byłem w szoku po przesiadce. Wolnossak brzmi lepiej

Ale za 2 tys to maestro przesadziłeś.... Gówno za to zrobisz. To nie golf....

Wystarczy wiedzieć co bedzie 'brzmiało rasowo' a nie budziło wszystkich sąsiadów i ludzi z bocznych ulic i a przy tym wyglądało OK.

uścislijmy pewną rzecz :D wydech do 3,500 obrotów ma byc cichutki , a pwyżej ma sie drzeć (w granicach rozsądku oczywiscie) mnie akurat seria sie niepodoba ;/ wjeżdżając w tunel opuszczam szyby redukcja do dwójki gaz w podłoge i troche za cicho jest :(

Polecam wyciąć kata i środkowy i w to miejsce odpowiednia strumienica i tłumik środkowy przelotowy (dla zainteresowanych moge polecić naprawde dobre graty i niedrogie) a na końcu wydechu... SERIA. Gwarantuje, że dźwię będzie więcej niż zadowalający, i polecam do tego usunąć rezonator dolotu i fiterek powietrza zamienić na sportowy np. stożkowy sam będę tak robił w mojej 166 2.5 V6 znaczy stożek już jest i dźwięk już jest niesamowity a i wydech niedługo będzie gotowy :D

- - - Updated - - -

W 3.0 macie zupełnie inny dźwiek samego silnika, przy TB nie ma szału że tak powiem

zgadzam się i dodam, że np. między 2.5 i 3.2 też jest duża różnica w gangu.
W mojej 2.5 naprawdę słychać, że to V-ka nawet w serii a miałem tą przyjemność jechać 166 po FL 3.2 i oprócz tego , że oczywiście ma lepsze pie....cie to chodzi bardziej jak szlifierka

Wywalenie Kata nie wchodzi w grę. Czy inny tłumik środkowy ( przelotowy) i końcowy ( supersprint lub ragazzon) załatwia sprawę . Nie wywalę 5 koła na wydech , nie ma na to szans . ok 2 tyś zł mogę przeznaczyć na poprawienie tego co mam teraz. Jakieś rady Panowie :)?

jak chcesz zostawić kata to polecam Ci tą strumienice wstawić zamiast tłumika środkowego (strumienica Speeder szczelinowa lub naddźwiękowa) poczytaj sobie o nich
http://moto.allegro.pl/opatentowana-strumienica-naddzwiekowa-speeder-50mm-i2905082963.html
ja zawsze montowałem szczelinówke i była super. polepszy napewno wylot spalin i dźwięku tez trochę uwolni (choć naddźwiękowa z pewnością więcej przy zostawionym kacie) + zmień końcowy na jakiś dobrej marki. Raggazzon czy np. Supersprint mają raczej to do siebie, że tanie nie są. Ale zostawienie kata na pewno będzie skutecznie powstrzymywać kwestię dobrego brzmienia. taka moja opinia
i tak jak pisałem filterek powietrza możesz zmienić na stożek efekt gwarantowany, oczywiście jak wyrzucisz rezonator (to takie czarne nad standardowym filtrem)
ja mam wydech seria póki co tylko założony właśnie stożek i dźwięk jest rewelacyjny :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót