2.4 136 zamula

Nie jestem specem, ale z tego co wyczytałem to co 60tyś. km ma prawo się zepsuć/zabrudzić. Jak byś wymieniał to kup Bosch, a nie tak jak ja jakąś podróbke, a póżniej zbędne problemy.

zrobiłem test, odpiąłem przepływkę i efekt ten sam, nie ma rożnicy czy odpięta czy też podłaczona przy ok 2500obr silnik sie zadlawia. Jakieś pomysły?

no to jak nie ma różnicy to chyba z przepływką coś nie tak

POzdrawiam KULI

zrobiłem test, odpiąłem przepływkę i efekt ten sam, nie ma rożnicy czy odpięta czy też podłaczona przy ok 2500obr silnik sie zadlawia. Jakieś pomysły?

Ja tylk powtórzę:
Kolego masz coś nie tak ze zmienną geometrią turbiny, więc albo samo sterowanie (zaworek, wężyki, siłownik) albo najzwyczajniej zapieczone kierownice

Kierownice po odpięciu siłownika moga chodzic lekko, ale samo sterowanie może szwankować, a w szczególności zaworek elektromagnetyczny (jesli go masz, bo nie piszesz jaki silnik)

założyłem bosha, problem znikł. trzeba było tak odrazu...

bo we wszystkich AR156 2,4 JTD 136CV CF2 jest , tylko sterowana nadciśnieniem w turbosprężarce (ecu nie ma władzy nad tym, sterowanie full mechaniczne) , dopiero w nowszych 140CV CF3 jest sterowana przez centralkę wtrysku - elektrozaworem VGT

marianny 2,4 JTD 130CV miewały turba bez geo

Pomocy!!! Świeci marchewka!!!

W mojej alfie 156 2,4jtd która kupiłem 2 tygodnie temu dzieje sie coś niedobrego... Mianowicie wyprzedzałem ostatnio i kiedy na trzecim biegu doszedłem do około 3,5K obr. zaświeciła sie marchewka i auto straciło moc, nie zgasła ani nie szarpneła tylko poprostu przestała przyspieszać nie mam pojecia co sie stało ale tera marchewka zapala sie odrazu po odpaleniu albo jak przekrocze ok 3k obr. Czy to ma zwiazek z mrozem bo ostatnio jest między -10 a -25st? BARDZO PROSZE O POMOC

W mojej alfie 156 2,4jtd która kupiłem 2 tygodnie temu dzieje sie coś niedobrego... Mianowicie wyprzedzałem ostatnio i kiedy na trzecim biegu doszedłem do około 3,5K obr. zaświeciła sie marchewka i auto straciło moc, nie zgasła ani nie szarpneła tylko poprostu przestała przyspieszać nie mam pojecia co sie stało ale tera marchewka zapala sie odrazu po odpaleniu albo jak przekrocze ok 3k obr. Czy to ma zwiazek z mrozem bo ostatnio jest między -10 a -25st? BARDZO PROSZE O POMOC

niewłaściwe ciśnienie doładowania ,
możliwy problem z zacinającymi się kierownicami spalin w turbinie \ uszkodzony wężyk sterujący geometrią \ problem z gruszką sterującą geometrią \ problem z czujnikiem MAP (najmniej prawdopodobny)

najlepiej podłącz pod komp diagnostyczny i odczytaj błędy z pamięci

Dzięki Sedici!!!

A może powiesz mi ile kosztuje podłączenie pod kompa i czy mogę te usterki naprawić w własnym zakresie czyli u siebie w garażu???

---------- Post dodany o godzinie 16:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:54 ----------

Czy można jeździć z tym problemem, czy bezzwłocznie udać się do naprawy??

A może powiesz mi ile kosztuje podłączenie pod kompa i czy mogę te usterki naprawić w własnym zakresie czyli u siebie w garażu???

---------- Post dodany o godzinie 16:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:54 ----------

Witam, też miałem poblem z zacinającą się zmienną geometrię i sam wyczyściłem turbinką na podstawie tego opisu co prawda z pasata ale jest praktycznie identycznie
http://www.vw-passat.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=266&Itemid=9

powiem tak : jeśli masz laptopa ,kup na allegro niebieski kabel VAG KKL (ok 50pln) i sam sobie zdiagnozuj problem programem FiatECUScan
http://www.forum.alfaholicy.org/147...ogram_diagnostyczny_tylko_do_obslugi_jtd.html

koszt podpięcia pod Examiner w aso Fiat to koszt ok 100pln ;

jesli chodzi o naprawę we własnym zakresie to zależy co jest uszkodzone , sprawdź czy sztanga przy turbosprężarce się rusza;
najlepiej jak najszybciej podpiąć pod komp diagnostyczny i odczytać błędy

jesli chodzi o naprawę we własnym zakresie to zależy co jest uszkodzone , sprawdź czy sztanga przy turbosprężarce się rusza;
najlepiej jak najszybciej podpiąć pod komp diagnostyczny i odczytać błędy

W jego przypadku sztanga na jałowym przy przegazowywaniu nie będzie się ruszała przynajmniej u mnie tak było a chyba ma ten sam silniczek. U mnie tylko był błąd P0235 i utrata mocy przy 3,5obr/min a po czyszczeniu błąd już nie powraca i utraty mocy brak.

do siłownika sztangi należy podać ciśnienie rzędu 0,68 bar i zaobserwować pracę sztangi

najpierw diagnoza , sprawdzenie wężyka ciśnieniowego , stanu siłownika , a na końcu czyszczenie turbo

do siłownika sztangi należy podać ciśnienie rzędu 0,68 bar i zaobserwować pracę sztangi

najpierw diagnoza , sprawdzenie wężyka ciśnieniowego , stanu siłownika , a na końcu czyszczenie turbo

Przy takim ciśnieniu siłownik niewiele się rusza przynajmniej u mnie. Żeby zrobił właściwy ruch musiałem podac większe ciśnienie.

Na allegro nie moge znaleźć twego kabla... Są tylko do seata, audi itp. a do fiata czy alfy nie moge namierzyć:/ Możecie podesłać linka? Z góry dzieki! Wracając do problemu to wczoraj było tylko -1 na termometrze i jak sie alfa rozgrzała to marchewka zgasła ale problem jeszcze czasem się pojawia z tym zamulaniem, nie rozumiem tego auta...:) A powiecie mi jeszcze czy z tym problemem można spokojnie używać auta i nic mu nie grozi, czy musze to najpierw naprawić??? Czekam na odpowiedź i dzięki za Pomoc!!!!

Przy takim ciśnieniu siłownik niewiele się rusza przynajmniej u mnie. Żeby zrobił właściwy ruch musiałem podac większe ciśnienie.

bo miałeś przytarte kierownice

---------- Post dodany o godzinie 15:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:04 ----------

Na allegro nie moge znaleźć twego kabla... Są tylko do seata, audi itp. a do fiata czy alfy nie moge namierzyć:/ Możecie podesłać linka? Z góry dzieki! Wracając do problemu to wczoraj było tylko -1 na termometrze i jak sie alfa rozgrzała to marchewka zgasła ale problem jeszcze czasem się pojawia z tym zamulaniem, nie rozumiem tego auta...:) A powiecie mi jeszcze czy z tym problemem można spokojnie używać auta i nic mu nie grozi, czy musze to najpierw naprawić??? Czekam na odpowiedź i dzięki za Pomoc!!!!

dobrze widziałeś , ten kabel z założenia jest do grupy VW , ale do aut koncernu Fiata także doskonale pasuje i bez problemu zrobisz nim diagnostykę silnika (wspomnianym programem FiatECUScan)
tak ma ten kabel się nazywać , przykładowe aukcje :

http://www.allegro.pl/item904616206_vag_kkl_obd2_obdii_usb_pl_gw_kurier_24h_obd_2_com.html

http://www.allegro.pl/item904834980_niebieski_vag_usb_kkl_line_we_wtyku_obd2_promocja.html

autem możesz jeździć , tylko bez szaleństw ;) i jak najszybciej zrób diagnostykę i wg tego coś wymyślimy - bo teraz to są nasze przypuszczenia ;
po to właśnie jest naszpikowany czujnikami aby w razie anomalii o tym zasygnalizować , a w razie potrzeby ma taką strategię aby 'bronić silnik' , np. jeżeli jest za duże doładowanie powietrza , centralka wtrysku w ramach 'obrony' ogranicza czas wtrysku paliwa - i ty to odczuwasz jako zamulanie

Dzieki koledzy za pomoc i znowu potrzebuje pomocy... Znalazłem w necie jedną instalke programu FiatECUScan ale ona chyba jest uszkodzona bo nie chce sie zainstalować:/ Jak byście mogli to podeślijcie jakiegoś linka.. Kabelek już zamówiłem na allegro:)

Amortyzatory
Powrót