2.4 136 zamula

powiem jak to wyglada u mnie, poniewaz ze spadkiem mocy w zakresie 2000 obr i powyzej walcze juz od jakiegos czasu,
przeplywomierz nowy oryginal, egr zalspiony (co wg fachowca nic nie daje, tylko blad na kompie wywala - cos z recyrkualcja spalin), przewody szczelne, mimo tego jest duży świst turbo,

ostatnio z elektromechanikiem podpielismy kompa i kazal mi jezdzic obserwował wskazania - i wszylo takie cos - turbina ma przeładowanie co to znaczy nie wiem (może kotś mi wytłumaczy) , zawiesza się czasami - ciśnienie jest za wyoskie o 0,5 bara z tego co pamietam, jego diagnoza - turbine należy niezwłocznie wyjąć i wyczyścic wtedy wszystkie probelmy z mocą zginą, koszt u mnie w Białymstoku - demontaż i montaż - 300 zl, czyszczenie 200 zł :cray:

Zawór recyrkulacji spalin - przez niego część gazów wylotowych trafia do kolektora dolotowego.

...
turbina ma przeładowanie co to znaczy nie wiem (może kotś mi wytłumaczy) , zawiesza się czasami - ciśnienie jest za wyoskie o 0,5 bara z tego co pamietam, jego diagnoza - turbine należy niezwłocznie wyjąć i wyczyścic wtedy wszystkie probelmy z mocą zginą, koszt u mnie w Białymstoku - demontaż i montaż - 300 zl, czyszczenie 200 zł :cray:
Tu znajdziesz odpowiedź co zrobić
http://www.forum.alfaholicy.org/147...r_control_system_failure_co_z_tym_zrobic.html
A z tym wyjmowaniem turbiny to jest to ostateczność gdyby okazało się że masz zapieczone kierownice.

Zawór recyrkulacji spalin - przez niego część gazów wylotowych trafia do kolektora dolotowego.
Dziekuje za odpowiedz. Kolejne moje pytanie- gdzie bo zlokalizowac, jak sprawdzić w jakim jest stanie i czym skutkuje jego zabrudzenie.

Maksymalne ciśnienie doładowania dochodzi do 2,2bara chyba za dużo?

Panowie wytłumaczccie mi jedną rzecz. Na temat zaslepiania EGR jest mnóstwo tematów, ale nie mogę znależdz jednoznacznej odpowiedzi. W jaki sposób zaślepienie tego miejsca ma pozytywnie wpłynąć na prace silnika

ehhh... przyjacielu zaślepiając EGR odcinasz z "obiegu" spaliny, zasadą działania EGR-u jest cofnięcie części spalin do korektora ssącego i ponowne ich "spalenie"(przy czym zmniejsza sie emisja spalin), odcinając EGR odcinasz spaliny tym samym do korektora ssąceko a później do komory spalania dostaje sie samo czyste powietrze nie powietrze + spaliny tylko powietrze. Tak inaczej to tłumacząc to jest tak jak mniej więcej ze sportowcem który biegnie: sportowiec który biegnie i ma fajke (papierosa mam na myśli :D ) w gębie i sportowiec bez fajki, który wygra ?? jasne ze ten bez fajki ponieważ oddycha czystszym powietrzem. No prościej nie umie tego wytłumaczyć jak nie zrozumiale to sorry :D

Ostatnia edycja:
ehhh... przyjacielu zaślepiając EGR odcinasz z "obiegu" spaliny, zasadą działania EGR-u jest cofnięcie części spalin do korektora ssącego i ponowne ich "spalenie"(przy czym zmniejsza sie emisja spalin), odcinając EGR odcinasz spaliny tym samym do korektora ssąceko a później do komory spalania dostaje sie samo czyste powietrze nie powietrze + spaliny tylko powietrze. Tak inaczej to tłumacząc to jest tak jak mniej więcej ze sportowcem który biegnie: sportowiec który biegnie i ma fajke (papierosa mam na myśli :D ) w gębie i sportowiec bez fajki, który wygra ?? jasne ze ten bez fajki ponieważ oddycha czystszym powietrzem. No prościej nie umie tego wytłumaczyć jak nie zrozumiale to sorry :D
Ok rozumiem.Ale co z przca komputera nie pokazuje się bład. I co ze spalaniem, silnik dostaje więcej powietrz więc moze być większy pobór paliwa- (ale z drugiej strony paliwo jest efektywniej spalane). Co z trwaloscia ukladow silnika nic się nie psuje. I na koniec - czy faktycznie jest odczowalna moc auta.

Wczoraj dostałem kabel vag kkl więc odświeżam temat.
Nie miałem zbyt wiele czasu, więc dużo nie zrobiłem.

Błędy:
P0101 - Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - sygnał poza zakresem/wydajność*
P0404 - Układ recyrkulacji spalin - sygnał poza zakresem/wydajność*

Wykresy:
Sterałem się porównywać wartości zadane do mierzonych i zaobserwowałem dwie anomalie:
1. "Air mass measured" nie przypomina "target air mass"
2. "Target overboost press." leży na zero, a "Overboost press. measured" rysuje ładne góry ;)

Jakieś wnioski? Powiedzie jakie wykresy mam zrobić i w jakich warunkach?
Kolego to że zmieniłeś przepływomierz o niczym nie świadczy - jeśli masz powracający błąd P0101 to dalej z nim jest coś nie tak, albo masz gdzies nieszczelność w dolocie i silnik bierze lewe powietrze.
błąd P0404 w twoim silniku oznacza pewnie spalenie zaworka elektromagnetycznego sterującego EGRem.
Dodatkowo możesz mieć zapieczone kierownice w turbinie - porusza ci się siłownik

Założyłem dzisiaj starą przepływke a nową oddałem do reklamacji (zamiennik). Ta stara jest całkiem zwalona co widać na wykresach poniżej więc auto jest zamulone, ale co ciekawe znikną efekt dławienia się przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu. Wnioskuje, że zamiennik przepływomierza, który oddałem do reklamacji podczas gwałtownego przyśpieszania mierzył wartość przepływu wykraczającą poza zakres normy, przez co ECU odcinał go i zamulał się.
Nie wiem czy jest to zrozumiałe bo trochę zamieszałem, wyjaśni się jak kupie rzepływke Boscha.

a tutaj wykresy poprzedniej przepływki:

Co ciekawe po założeniu starego, uszkodzonego przepływomierza wywala tylko błąd P0101, a P0404 znikną.

Witam, podpinam się pod temat zamulania. U mnie w 2.4 140KM CF3, przy nieco ponad 2500obr. przy raptownym dodaniu gazu silnik przestaje ciągnąć tak dobrze, wrażenie jakby go coś blokowało (dalej ciągnie płynnie ale powyżej 2500obr. jest ewidentny spadek osiągów). Mogę się jedynie domyślać że sterownik może "odcinać" turbo. Sprawdziłem czujnik ciśnienia na kolektorze, zawór sterujący turbo oraz zawór od kierownic. Wszystko działa, zastanawiam się czy przepływomierz może mieć taki wpływa i będzie dawał takie objawy.

PS. Egr ostatnio wymieniany tak więc powinien być sprawny. A i jeszcze mam wrażenie że nie zawsze występuje takie przyduszenie. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

pozdrawiam
R

Witam, podpinam się pod temat zamulania. U mnie w 2.4 140KM CF3, przy nieco ponad 2500obr. przy raptownym dodaniu gazu silnik przestaje ciągnąć tak dobrze, wrażenie jakby go coś blokowało (dalej ciągnie płynnie ale powyżej 2500obr. jest ewidentny spadek osiągów).....

Kolego masz coś nie tak ze zmienną geometrią turbiny, więc albo samo sterowanie (zaworek, wężyki, siłownik) albo najzwyczajniej zapieczone kierownice

przepływki nie wymieniałem nigdy, przynajmniej ja osobiście tego nie robiłem w tym aucie. A co do reszty podzespołów to zaworek działa i był wyczyszczony, wężyki też są ok a kierownice raczej pracują normalnie bo po odpięci zaworu z membraną mozna je ruszać bez najmniejszych oporów.

Amortyzatory
Powrót