• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] 2.0T 200KM RWD - śnieg, góry, krew, pot i łzy...

daj spokój z tymi frazesami - nexen jest tak koreański jak dębica polska to raz a dwa- problem jest taki ze testy maja taka wiarygodność jak kurski i TVN i sasin razem wzięci. podstawowa rzecz -testy robione są na NOWYCH oponach a nie po 2 -3 sezonach gdzie w tym przypadku budżetówki są w dalekie ciemnej ...d.
nie porównuj proszę z jakimiś dostawczymi oponami czy innymi tego typu z przysłowiowej czapy- to jak hasło że mój szwagier zrobił 100 tyś na bieżnikowanych i jeszcze żyje. prosta sprawa - auto tej klasy potrzebuje dobrych markowych opon a nie guana to raz i dwa niestety styl jazdy na RWD jest inny niż na AWD.
Odpowiem tak:
porównania to mam spore od lat 70 do teraz bo miałem różne auta (od 2 cylindrów do V8) i mam ich trochę.
O co chodzi ze stylem jazdy RWD vs AWD bo nie bardzo rozumiem poza łatwiejszym ruszaniem pod górę i jazdę na śliskim.

Idąc dalej, kiedy wymienię trisrabilny przełącznik na ten z QV, to trzy normalne tryby będą działały do czasu odblokowania trybu Race?

W sensie dojadę do warsztatu? :D

Dojedziesz- normalne tryby działają bez zmian.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

... o wypadzie w Alpy, mogę sobie pomarzyć.....

Nie bój żaby. Podjedziesz podjedziesz. Na moich około 30 wyjazdów tylko raz kierowca musiał w autobusie założyć łańcuchy. Pod hotele/na parkingi podjeżdżają z taką samą skutecznością leciwe bolidy typu Astra I jak i dużo droższe, nowsze i lepsze 4x4. Jeżeli droga jest nieprzejezdna to ją zamykają do czasu odśnieżenia i/lub odlodzenia. Na własnej skórze nie raz to przerabiałem czekając kilka godzin na otwarcie drogi.

"
Ja tu na trzech samochodach mam tylko All season opony ale legalne na zimę. Więcej nie potrzeba.

To jest bardzo dobra koncepcja :) I jaka wygodna.

daj spokój z tymi frazesami - nexen jest tak koreański jak dębica polska to raz a dwa- problem jest taki ze testy maja taka wiarygodność jak kurski i TVN i sasin razem wzięci. podstawowa rzecz -testy robione są na NOWYCH oponach a nie po 2 -3 sezonach gdzie w tym przypadku budżetówki są w dalekie ciemnej ...d.
nie porównuj proszę z jakimiś dostawczymi oponami czy innymi tego typu z przysłowiowej czapy- to jak hasło że mój szwagier zrobił 100 tyś na bieżnikowanych i jeszcze żyje. prosta sprawa - auto tej klasy potrzebuje dobrych markowych opon a nie guana to raz i dwa niestety styl jazdy na RWD jest inny niż na AWD.

Jeżeli testy są mało wiarygodne to czym się sugerować? Może najlepiej opiniami sprzedawców? Poza tym jeżdżąc dostawczakiem najszybciej docenisz dobre opony i odróżnisz od kiepskich.

Montaż jest banalny - już nie pamiętam czy tu na forum czy na YT jest tutorial krok po kroku. Zdejmujesz osłonę lewarka, podważasz panel środkowy a później po odpięciu przewodów 3 śróbki i wymieniasz przełącznik. Potem pozostaje włączenie trybu w MESie (MultiEcu Scan) - ja szukałem pierwotnie kogoś kto mi to zrobi po czym kupiłem w PM Factory interface ELM327 pod Alfe i zrobiłem to sam...

Przełącznik kupiłem na shopefi

Zbyszek, pobadałem trochę temat i chyba pójdę w Twoje ślady. Kupię interface i spróbuję aktywować przełącznik sam. Dzięki za rady!

Opony więcej niż 10% nie zmienią. Te Nexeny od średniej na śniegu nie odbiegają. Zresztą jak opony maja się wykazać jeśli samochód uniemożliwia ich pracę. Brak możliwości wyłączenia ESP/ ASR na żądanie jest tak piramidalną bzdurą że aż szkoda komentować. To chyba największy babol w tych autach. Tryb race już da bardzo dużo chociaż i tak bez łańcuchów polegniesz w miejscach gdzie FWD (o AWD nie wspominając) przejdzie.

Tryb race już da bardzo dużo chociaż i tak bez łańcuchów polegniesz w miejscach gdzie FWD (o AWD nie wspominając) przejdzie.

Ooo. A możesz uzasadnić dlaczego twoim zdaniem FWD poradzi sobie lepiej niż RWD?

FWD "ciągnie" samochód, RWD go "pcha". Dodatkowo rozkład mas w FWD jest mocno na przód, co dodatkowo pomaga.

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

O ile pierwsze zdanie raczej niewiele wnosi to masz oczywiście rację w drugim- silnik dociąża w FWD oś napędzaną ale korzyści z tego na śliskiej nawierzchni odczujemy raczej na płaskim terenie. Dlatego właśnie warto dociążać bagażnik w RWD...
Jednak na stromszym podjeździe podczas przyspieszania dzieje się coś zupełnie odwrotnego- przód jest całkowicie odciążany i FWD traci bardzo łatwo przyczepność. Spytałem o uzasadnienie, ponieważ moje osobiste doświadczenia są zupełnie odwrotne - jeździłem różnymi FWD i w górach miewałem problemy z podjazdem pod byle wzniesienie jak nie było posypane mimo "topowych" zimówek. Żadnym RWD nie miałem takich problemów...

Tak czy siak - łańcuchy w zimie w górach- musthave..

O ile pierwsze zdanie raczej niewiele wnosi to masz oczywiście rację w drugim- silnik dociąża w FWD oś napędzaną ale korzyści z tego na śliskiej nawierzchni odczujemy raczej na płaskim terenie. Dlatego właśnie warto dociążać bagażnik w RWD...
Jednak na stromszym podjeździe podczas przyspieszania dzieje się coś zupełnie odwrotnego- przód jest całkowicie odciążany i FWD traci bardzo łatwo przyczepność. Spytałem o uzasadnienie, ponieważ moje osobiste doświadczenia są zupełnie odwrotne - jeździłem różnymi FWD i w górach miewałem problemy z podjazdem pod byle wzniesienie jak nie było posypane mimo "topowych" zimówek. Żadnym RWD nie miałem takich problemów...

Tak czy siak - łańcuchy w zimie w górach- musthave..

Jeśli jest możliwość takiej jazdy to najlepiej poradzi sobie FWD jadąc na wstecznym.

Dojedziesz- normalne tryby działają bez zmian.

ze zmiana ecu dnar dzialaja kazdy taj samo po aktywacji(liniowy gaz + brak ogranicznika Nm dla A)tylko skrzynia roznie działa.mi to pasi choc niektorym nie.

Dobre opony i deaktywacja ESP to podstawa w takich warunkach. Świeże Nexeny z 7mm są zupełnie wystarczające. To co jest problemem, to odcinanie mocy przez ESP - gdyby opona drapała, to by auto jechało. Typowe na śniegu. Dlatego nie rozumiem producentów, którzy nie robią wyłącznika ESP.

Montuj przełącznik od Q HitTheRoadJack i będzie dobrze :)

Zeszłoroczna Panda nadal ma mechaniczny wyłącznik ASR, zresztą Panda w zimie "idzie" przez śnieg jak auto 4x4. Zastanawiałem się czy w przyszłości Giuliettę wymienić na Giulię RWD czy Q4 ale teraz nie mam wątpliwości.

Z tą Pandą to 100% prawdy. Mam poprzedni model Multijet. Ona zimą ma niesamowicie pewną trakcję. Nie wiem jak to jest zrobione. Idzie jak zła. Jakby dosłownie miała 4x4
Co do Giulii, to po wyjeździe na letnich oponach z garażu (żeby się umyły na świeżym śniegu, na mojej pustej uliczce), ledwo do garażu wróciłem.
Wystarczy trochę śniegu, letnie opony i delikatne nachylenie, i koła stoją w miejscu a przekaźniki pod deską tykają.

Z tą Pandą to 100% prawdy. Mam poprzedni model Multijet. Ona zimą ma niesamowicie pewną trakcję. Nie wiem jak to jest zrobione. Idzie jak zła. Jakby dosłownie miała 4x4
Co do Giulii, to po wyjeździe na letnich oponach z garażu (żeby się umyły na świeżym śniegu, na mojej pustej uliczce), ledwo do garażu wróciłem.
Wystarczy trochę śniegu, letnie opony i delikatne nachylenie, i koła stoją w miejscu a przekaźniki pod deską tykają.
To asmo jest w AWD- Giulie AWD ostatnio po umyciu na letnich kołach z Q i oponach pirelli p-zero wpychaliśmy do garażu- nie szło ruszyć i 4x4 można sobie było o kant 4 liter potłuc.

Mnie w lecie unieruchomiła jedna większa kałuża, opisałem to w wątku o mojej Belli. Zimą stoi w garażu, nawet opon nie zmieniam na zimowe.

Czyli w zimie jeździmy Pandami w lecie Alfami (ja tak robię ;)) [/url]

Zaczynam żałować, że zmieniłem opony na zimowe. Trzeba było i na drugi komplet felg założyć opony letnie ;)
Tak swoją drogą, to ciekaw jestem, jak zachowa się moje Stelvio, gdy spadnie jakiś większy śnieg. Mam nadzieję, że jest lepiej niż skrzyniowym Żukiem bez obciążenia ;) Ostatnio po opadach, solarka jechała za mną, straciłem przyczepność dwa razy ale bałem się sprawdzać, bo ruch na drodze.

Zaczynam żałować, że zmieniłem opony na zimowe. Trzeba było i na drugi komplet felg założyć opony letnie ;)
Tak swoją drogą, to ciekaw jestem, jak zachowa się moje Stelvio, gdy spadnie jakiś większy śnieg. Mam nadzieję, że jest lepiej niż skrzyniowym Żukiem bez obciążenia ;) Ostatnio po opadach, solarka jechała za mną, straciłem przyczepność dwa razy ale bałem się sprawdzać, bo ruch na drodze.
Jest ok, nie jest to co prawda Subaru ale trzyma się poprawnie. Na nieodśnieżonej S6 spokojnie utrzymywałem 100km/h. Musiałem jednak wyłączyć tempomat, przyspieszał zbyt dynamicznie i raz wpadłem w poślizg. Koła 20, opony Hankok.

Amortyzatory
Powrót