• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] 2.0 Benzyna Alfa Rosso

Nie mógł dostać QV bo takich nie ma wiec dostał Q!!!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ok to przy ostatniej jeździe przyjrzałem się spalaniu. Normalnie tego nie robię :D

Alfa Giulia 2.0 Benzyna Automat przebieg ok 3000 km. Samochód pusty, zatankowany do pełna z jedną osobą 75kg :P Temperatura ok 4C silnik rozgrzany, dość silny wiatr.

Przejazd przez centrum warszawy bez korków, ruch mały pechowe czerwone światła :) Tryb N, jazda spokojna zgodnie z przepisami. Odcinek 12,5 km, średnia prędkość 28km/h spalanie 10.7l/100km.

Przejazd poza centrum warszawy. Odcinek 16.6km, średnia prędkość 108km/h, spalanie 7.8l/100km

Wiem, że to dość krótkie odcinki i próba jest za mała ale opisuję co wyszło. Z pewnością nie jest to ekonomiczny silnik ale z drugiej strony to dość dynamiczne 200KM. Komputer faktycznie pokazuje maksimum 15l/100km chyba żeby nie niepokoić użytkownika :)

Czuję, że przy prędkościach autostradowych to będzie ok 9l/100km a w mieście w korkach ok 12l/100km. Następny test już zrobię w swojej :D

Mój 163 konny klekot jak pałuję na autostradzie pali 8. jak jadę 120 to pali 5.7-5.-8

W zeszłym tygodniu miałem ciekawą sytuację. Silnik się zachłysnął i auto przeszło w tryb serwisowy. Byłem obok serwisu to podjechałem od razu. Podłączyli komputer i po chwili było ok.

Okazało się, że jak tankowałem przy późnej rezerwie to prawdopodobnie zassało trochę powietrza do baku. Jak trafiło do silnika to komputer od razu nie potrzebnie spanikował. To jest jakiś bug w oprogramowaniu i poprawiają to od ręki.

Taaa, powietrze w baku, "panie jakie to paliwa teraz marne stąd te błędy" itd. Skąd ja to znam... aha - z Polmozbytu-ASO Alfa Romeo ;)

Oby nie, ale lekkie deja vu się pojawia :) - co ja się najeźdeziłem z wywalanym błędem na gwarancji a to była spi..a sonda lambda i podmieniona do tego, ot ASO Alfa Romeo . A co się najeździli z 2.0JTSami i EOBD błędem, - od kasowania do kasowania, bo wtyczka sondy za blisko kolektora, później dopiero zmienili.
Uroki wozów z początków produkcji. Oby tylko tyle się działo !

Przejechane 4500km:
1. Średnie spalanie - 10.2 l / 100
2. Dziwnie domyka się bagażnik, trzeba zdecydowanie nacisnąć żeby go zamknąć.
3. Fabryczna nawigacja przegrała z google maps;)
4. Porównywałem pełną skórę z Volvo brata i jakość naprawdę jest na plus dla Alfy.
5. Brak akcesoryjnych dywaników gumowych to jakaś masakra w krajach gdzie jest normalna zima.

Co do statystyk spalania to na jakim trybie jazdy głównie się poruszasz? Sprawdzałeś tryb A, czy rzeczywiście Alfa jest w tym trybie mniej łasa na paliwo?

Z tego co mi wskazuje np. Giulietta to tryb N jest najbardziej ekonomiczny. Tryb A to nie tryb eko jakby się mogło wydawać.

W Giuli najmniej pali A w teorii. Jeżdzę w tym trybie w korku, bo najmniej szarpie przy ruszaniu. W D we wszystkich innych sytuacjach. Spalanie praktycznie jest bez zmian, tzn. zmiany są na poziomie +- 0.5 litra.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

fakt Tryb A do korków jest idealny ze względu na "płynność" :)

Oczami kierowniczki:)

IMG_2572.jpg

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Amortyzatory
Powrót