[166] Mapy do nawigacji

• Autor wątku Autor wątku kmito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jest ktoś może z Brzegu lub Opola bo potrzebuję oryginalną mapkę navi do g3 do alfy romeo 166 bo nie mogę ustawić daty ani godzinki proszę o jakieś info. :D

tomek166 napisał:
jest ktoś może z Brzegu lub Opola bo potrzebuję oryginalną mapkę navi do g3 do alfy romeo 166 bo nie mogę ustawić daty ani godzinki proszę o jakieś info. :D
Centralna Europa na pewna działa na G3. Osobiście sprawdzone.

ale żeby gps zaciągnął godzinę i datę nie potrzeba płyty

u mojego ojca w jego alfie z 2002 nie ma plyt a mimo to navi działa ... pokazuje aktualną pozycję N i E i godzina jest pobierana z satelity ...

a jak nie to po wyłączeniu navi czyli po odpięciu jej od systemu w bagażniku uruchomi się opcja godziny z RDSa lub manualnego wprowadzenia chyba

niestety u mnie nie działa a mam Belle z 2002 roku. Próbowałem już tą płtke co piszesz ale nic z tego wczytuje wczytuje i nic. Powturzę tylko czy ktoś z oryginałem jest w pobliżu Brzegu

tomek166 napisał:
niestety u mnie nie działa a mam Belle z 2002 roku. Próbowałem już tą płtke co piszesz ale nic z tego wczytuje wczytuje i nic. Powturzę tylko czy ktoś z oryginałem jest w pobliżu Brzegu
Czasami tak bywa.
Jeżeli miałeś resetowany ICS bez płytki to musi wgrać od nowa cały soft plus mapę.
Wypal płytkę na najlepszym nośniku i z najmniejszą prędkością.
Po czym włóż ją do czytnika i zapomnij.
Któregoś dnia ukaże Ci się właściwa godzina. :wink:
Pozdrawiam

Witam, dzis sporo myslałem o tej mapie polski i przypomniał mi sie txt mr. Clarkson'a .." realy, how hard can it be !? "
nie wiem czy to co wymyśliłem ma szanse działać ale pomysł moze do czegos pokierowac inne osoby.

Większosc nas ma płyty z np. mapą Niemiec. Co gdyby jakis dobry fachur wzioł tą płyte zgrał ją na kompa jakimś dobrym programem np. CdClon, puźniej obraz płyty czytaj mapy otwozył jakimś edytorem obrazów, wywalił mape niemiec a pozostawił pliki sterujące pracą navi i ten cały jarmark co się łączy z ICS zeby poprostu płyta kontakotwała ze światem, na miejsce starej zbędnej mapy wrzucić dobrą mape polski typu tomtom i wypalic na czyms o dobrej jakosci. Mysle ze dla kogos kto ma o tym pojęcie nie bylo by to duzy problem.

Kmito spróbuję ale powiem szczerze zależy mi na czasie bo 29.07 śmigam nad morze fajnie by było z nawigacją.
Ale czy nie ma nikogo z orginalną płytką z navi G3 w okolicy Brzegu Opolskiego

Pozdrawiam czy ktoś nie ma przypadkiem map do AR 147 2001r orginalna fabryczna. Dziekuję za pomoc.

Witam wszystkich miłośników nawigacji 166. Mam pytanie (zapewne skazane na pozytywną odpowiedź...): Czy Navteq nie przewidział, że ktoś może podróżować, skądinąd piękną i komfortową AR166 przez całą EUR i czy w związku z tym na każdej granicy muszę zmieniać płytę, jadąc np. do Belgii?

przecież jest plyta cala europa zachodnia

A więc jest światełko w tunelu... A czy skądś taką EUR ZACH w komplecie można zdobyć oryginalną dla wersji NAV G3?

blackalfa166 napisał:
przecież jest plyta cala europa zachodnia
To znaczy na każdej płycię są główne drogi Europy Zachodniej ale o płycie żeby była szczegółowa cała Europa Zachodnia to nie słyszałem.
Alfomovil napisał:
A więc jest światełko w tunelu... A czy skądś taką EUR ZACH w komplecie można ściągnąć/zdobyć/ukraść dla wersji NAV G3?
Światełko w tunelu to już zgasło.
NIe dawno w oficjalnego sprzedawcy Navteq w Polsce mozna było kupić orginalne płyty z mapami.
Teraz do 166 nie ma już nic.
Proszę:
http://www.navishop24.pl/
Alfomovil napisał:
Czy Navteq nie przewidział, że ktoś może podróżować, skądinąd piękną i komfortową AR166 przez całą EUR i czy w związku z tym na każdej granicy muszę zmieniać płytę, jadąc np. do Belgii?
A czego się spodziewasz od systemu, który powstał w połowie lat 90-tych?
Do tego opartego o czytnik CD.
Cała Europa to w tej chwili jakieś 3GB.
Ściągnij sobie jedną płytkę, żeby Ci się czas aktualizował i tyle.
A potem udajesz się do Biedronki z portfelem zawierającym trzy stówy, kupujesz Navia lub Akira, małe przeprogramowanie i w drogę. :wink:
Pozdrawiam

kmito napisał:
na każdej płycię są główne drogi Europy Zachodniej ale o płycie żeby była szczegółowa cała Europa Zachodnia to nie słyszałem
a nigdy tego nie analizowałem wiem tylko że i ja i ojciec mamy różne płytki różnie opisane tytułami ale nie korzystałem z nich nigdy ... płytki sobie leżą i robią dobre wrażenie :-)

ale dzięki kmito - dobrze wiedzieć co się ma ... :-)

Cóż, że Navteq G3 to prehistoria w dziedzinie nawigacji, to wiem - wystarczy rzut oka na obrazowanie mapy. Auto Mapa 5 w porównaniu to kilka epok naprzód. Ale przyklejony na szybie PDA, jakoś mi burzy feng-shui mojej 166. Summa summarum, temat zamknięty. Chcąc mieć szczegółową mapę każdego kraju na dłuższej trasie europejskiej, trzeba żonglować płytami na granicach, w przeciwnym razie muszą wystarczyć MRE. Dziękuję wszystkim za wkład w dyskusję. Pozdrawam

Kupiłem Alfę 166 2,4JTD 2000r. Full Opcja, razem z orginalnymi płytkami włoskimi do nawigacji ale cóż mam problem bo wkładając płytkę do napędu na panelu ICS wyskakuje error cd co robić . pomózcie

otik1973 napisał:
Kupiłem Alfę 166 2,4JTD 2000r. Full Opcja, razem z orginalnymi płytkami włoskimi do nawigacji ale cóż mam problem bo wkładając płytkę do napędu na panelu ICS wyskakuje error cd co robić . pomózcie
Kilka postów wyżej kolega tomek166 miał podobny problem.
Jeżeli nic nie pomoże to możesz mieć uszkodzony czytniki ewentualnie brudny laser.

wyciągnij i rozkręć czyktnik navi i przeczyść lekko laser i powinno hulać jak nie jest zepsute. Powodzenia.

Pozdrowienia. Ponawiam pytanie czy może ktoś z 166 ma lub widział gdzie jest dostępna mapka Polski do 147. Posiadam 2004 rok ale to jest bardzo słabe pokrycie naszego kraju.

Amortyzatory
Powrót