166 3.0 Jednomasa i sprzeglo z gta?!

Drefo

Nowy
Auto
166 3.0 Zender
Czesc,

W niemczech chodza legendy ze da sie zamontowac do naszych 166 jednomase zamiast dwumasy. Ciekawi mnie ile w tym prawdy i jal to wszystko wyglada? Dlaczrco pytam? Poniewaz kupilem nowa dwumase za grubo ponad 2000 ktora po roku doslowanie rozpadla sie na dwie czesci... Teraz mam uzywke.
Slyszalem ze da sie wsadzic jednomase z 3.0 i komplet sprzegla z 3.2 gta? Mam 3.0 z 6 biegowa skrzynia biegow. Na forum znalazlem tylko to: http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_gtv_spider/90895-3_0_v6_kolo_jednomasowe_-2.html
Ale nie jest to jednoznaczne dla mnie.

Przede wszystkim nie wiem co za shit kupiłeś bo dwumas w V6 jest wieczny. Ja wiem że czasami pada bo te auta już są wieczne :) ale jednak to niewielki odsetek. Sam zmieniałem sprzęgło i dwumas był perfekcyjnym stanie. Mniejsza z tym. Może jakiś łepek katował Twoje auto albo sam nie umiesz biegów zmieniać :edziahaha: (pół żartem). Ale jak już Ci padło to nie trzeba słuchać faszystów tylko czytać forum bo nawet tu ktoś pamiętam wkładał jednomas i jak mnie pamięć nie myli (a może) to było to kolo ze 156 2,5V6. Tak więc żadna filozofia. Tylko poszukaj i poczytaj. Może ktoś będzie pamiętał dokładnie kto i co wsadził.

Marek kto jak kto ale Ty powinienes wiedziec ze nic nie jest wieczne... Takie texty to wala turki co sprzedaja bmw 320 R6 co ma na***ane 300.000 zeby "uspokoic" klienta :sarcastic: bo przeciez to jest maszyna 6 cylindrow to jest wieczna :sarcastic: Mniejsza z tym.
Mi sie wydaje ze poprostu kupilem regenerowana dwumase ktora byla wystawiona jako nowa. Handlarz tez juz przestal istniec wiec kto wie co on za przekrety robil. Szkoda ze mnie trafilo bo to nie malo kasy kosztowalo. Obecnie dwumasa ktora mam wydaje sie byc spoko. Tak o przezornie pytam, bo drugi raz nowej nie bede kupowal ;)

Ostatnia edycja:
Parę lat temu był wątek z kołem ze 156 2.5v6. Pasowało jak dobrze pamiętam. Marek ma rację i jest na forum tu wieki. Też jak pamiętam miał V6 TB.

Wysłane z mojego LEX720 przy użyciu Tapatalka

Z dawnej rozmowy z QBĄ wynikało że każda dwumasa jest przeznaczona pod konkretny motor tzn. do 2.5 jest tylko do 2.5 do 3.0 jest do 3.0 itd sam mam 2.5 do którego to motoru była jedno masowe koło w 156 i tylko do tego motoru da się włożyć . Koła są wyważane pod konkretną masę wału .

Jak miałeś jednomasowe? Każda 166 ma dwumase. Nawet TS

Też myślę, że koło jest doważeniem silnika (mogę się mylić Alfą i Omegą nie jestem), ale gdzieś kiedyś mi się o uszy obiło, albo chodziło o koło pasowe ? Ni mum pojęcia.

Kolo dwumasowe w 3.0 to piękna sprawa, inaczej niż w dieslach, gdzie trzeba je wymieniać na nowe.
Ciekawe czy podobała by Ci się jazda bez niego.

--
Pozdr.
Hubert

Ponoć nie ma różnicy w ekspoloatacji. Też powtarzam co tu pisali kiedyś po zmianie na jednomasę.

A tak. W 156 tak, dlatego właśnie pisałem że się przekłada do 166.

no to chyba tylko dla 2.5 , nie wiem czy dla motoru 3.2 jest jedno masowe koło zamachowe w 156, bo 3.0 nie było w 156 w ogóle

3.2 w 156,147 i GT jest jedno masowe koło. I nie widzę/czuję żadnych negatywnych zjawisk w porównaniu do innych aut. Jeździ, rusza, zmienia biegi normalnie. Skrzynie i bloki silnika są identyczne (wolnossące V6-ręczna skrzynia) więc do środka można pchać różne kombinacje.

3.2 w 156,147 i GT jest jedno masowe koło. I nie widzę/czuję żadnych negatywnych zjawisk w porównaniu do innych aut. Jeździ, rusza, zmienia biegi normalnie. Skrzynie i bloki silnika są identyczne (wolnossące V6-ręczna skrzynia) więc do środka można pchać różne kombinacje.

To ciekawe, powiedz mi czy nie zatelepie autem jak praktycznie stojąc w miejscu, acz minimalnie tocząc się do przodu ruszysz z dwójki?

Ostatnia edycja:
Powtarzam, auto jeździ normalnie jak tysiące 156-tek, GTA i GT z vałką.

Sam jechalem gt 3.2 i bylo tak samo komfortowo jak w mojej 166. Ale fakt faktem inaczej mi sie nia ruszalo nie wiem jak to opisac ale w 166 lepiej tak bardziej gladko. Wiadomo ze 166 to limuzyna i wlosi moim zdaniem slusznie wpakowali w nia 2mase. Ludzi co kupywali 166 jako nowe auto to raczej te 500€ za nowa 2mase nie bolalo :D ale np. taki ja trzeci raz bym nie chcial kupywac 2masy...

Dwumasa w benzynie jest stosowana tylko i wyłącznie dla poprawienia komfortu. Co i tak jest jak slavol napisał mocno dyskusyjne.
Derefo nie porównuj prowadzenia/ruszania dwóch różnych aut bo nawet jadąc dwoma teoretycznie tymi samymi 166 będzie inaczej się ruszać i puszczać sprzęgło. To żadne porównanie.

Amortyzatory
Powrót