A dlaczego ma powodować telepanie? Jeśli mi racjonalnie wyjaśnisz dlaczego ma telepać to jutro zrobię wszystkie testy o jakie zapytasz.
Chyba że chcesz sprowokować trzęsawke silnika na biegu poniżej obrotów biegu jałowego to logiczne że będzie skakać, jak w KAŻDYM samochodzie.
Właśnie chodzi o określenie tego punktu, w którym pojawi się trzęsawka.
każdy silnik powoduje powoduje drgania, przy swojej pracy, i nie chodzi tu o drgania całego silnika gdy położymy na nim rękę, a o nie jednostajny ruch obrotowy wału, w dieselach są one największe, dodająć ilość cylindrów nie ważne jaki silnik, sytuacja się poprawia, koło dwumasowe to dodatkowy tłumik drgań, jednomasa jest tylko koło zamachowe bez owego dodatkowego tłumika drgań.
Piszę dodatkowy bo pierwszy tłumik drgań to sprężyny w tarczy sprzegła.
Dodatkowo owe drania są największe na niskich obrotach, i dlatego chcąc cokolwiek porównać należy się na nich skupić, stąd pomysł na test o rozpędzeniu auta na wolnych obrotach, w 166 3.0 nie ma najmniejszych problemów.
Kolejna sprawa to to, że jak jeździmy autami, w aucie, które od początku ma jednomasą to możesz tego nie zauważyć, ja wsiadając do innego samochodu nie jestem nim w stanie jeździć jak 166, gdzie jak pisałem na początku, jeżeli samochód chociaż minimalnie się toczy ruszam z 2'ki, nie ma też najmniejszego problemu wrzucić 2, czy 3 przy 500obr/m i dodać gazu i pojechać bez telepawki (sytuacja nie wymagająca szybkiego przyśpieszenia, np. tocząc sie w korku).