• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[164] Kilka problemów

Ale kiedy masz to wycie? Jak przy kręceniu kierownicą to coś z płynem może byc. Może nie wymieniany, a jak niezależnie od kręcenia kierownicą to szlak wie- może pompa wody? Za mało detali przekazałeś i za dużo spekulacji.

[164] Kilka pytań.

Kupiłem własnie 164 3.0 89r. I kilka pytań:

1. Do silnika wchodzi 7 litrów oleju?? Wczesniejszy właściciel lał do silnika dobry mineralny, widziałem w instrukcji że jest dopuszczalny więc postanowiłęm także nalać dobrego minerala, czy todobry pomysł??

2. Brak podświetlenia zegarów i nie działający prędkościomierz. Jakieś sugestie??

3. Żle wchodzą biegi, dostałem z autem jakąs tulejkę gumową którą trzeba wymienić. Czy to jakiś kłopot czy jest łatwy dostęp?? Jak się do tego zabrać od dołu czy od góry??

4. Czy hydraulika sprzęgła jest kosztowan??Bo dziwnie pedał działa i chyba bede musiał zrobić.

5. Jaki koszt kupna halogenu bo jeden zbity??

qdlacz007 napisał:
Do silnika wchodzi 7 litrów oleju?? Wczesniejszy właściciel lał do silnika dobry mineralny, widziałem w instrukcji że jest dopuszczalny więc postanowiłęm także nalać dobrego minerala, czy todobry pomysł??

tak

qdlacz007 napisał:
Brak podświetlenia zegarów i nie działający prędkościomierz. Jakieś sugestie??

Przekaźnik nie łączy pod deską rodzielczą- gdzieś w pobliżu kolumny kierowniczej taki szary-powinien byc. Co do prędkościomierza- impulsator

qdlacz007 napisał:
Żle wchodzą biegi, dostałem z autem jakąs tulejkę gumową którą trzeba wymienić. Czy to jakiś kłopot czy jest łatwy dostęp?? Jak się do tego zabrać od dołu czy od góry??

Zawieszenie zespołu napędowego do roboty, i trzeba to zrobic, bo mechanizm różnicowy zejdzie do piekła. Co do tulejki- jakiej- pewnie chodzi tej od łapy silnika- jak stoisz przed zderzakiem, na lewo od kolektora dolotowego. Zobacz jak to wygląda.

qdlacz007 napisał:
Czy hydraulika sprzęgła jest kosztowan??Bo dziwnie pedał działa i chyba bede musiał zrobić.

Ciężko? U mnie w poprzedniej Alfie chodziło ciężko, ale niczym nie pluło.

qdlacz007 napisał:
Jaki koszt kupna halogenu bo jeden zbity??

Jak dobrze pamiętam 280zł

EDIT- sprawdz czy diody oświetlające deskę są sprawne.

Jesli chodzi o ciężko chodzace sprzęgło to ja już poradziłem sobie z tym problemem.
Od pompy sprzęgła idzie przewód do tłumika drgań umieszczonego koło wysprzęglika(mała okragła puszka). Z tego tłumika do wysprzęglika też idzie przewód(krótki). U mnie tez przewód tak spuchł w środku, że ciężko było przez niego dmuchnąć powietrze. Nie miałem takiego przewodu aktualnie, wiec odłaczyłem tłumik od wysprzęglika i połączyłem pompę bezpośrednio z wysprzęglikiem. Sprzegło chodzi teraz miękko.

Skrzynia była wymieniana. Podobno jakas tulejka : na łaczeniu drążek<<>>skrzynia. Może źle się wyraziłem , biegi wchodzą dobrze tylko nie dokładnie, czasem cięzko pocelować:D czy ten rocznik ma silnik 12V czy 24V??

Rocznik 1989 to 3.0 V6 12V. Zawory regulowane na plytki i śrubę, napinacz paska rozrządu - hydrauliczny

Właśnie odnośnie tego napinacza. Jak sprawdzić jego stan??Co wymienia się w rozrządzie i jaki to koszt??

Jak jest mokry to do wymiany. Zazwyczaj przy każdej wymianie paska wymienia się też ten napinacz.

Mamy podobny silnik, jeszcze kwestia czy twój ma katalizator- 06412, czy go nie ma -06410. Silniki podobne, bo u Ciebie jak mniemam są 3 paski klinowe, a u mnie jeden wielorowkowy+jeden do pompy wspomagania. No i ja mam napinacz mechaniczny. No i osłony na zawory też się różnią, na głowicy B.

Rocznik 89 to jeszcze stare przyciski między fotelami i inna konsola nieco. No i masa własna tych Alf jest dośc niska. Ja miałem z roku 93 to ważyła na sucho 1190kg dokładnie, a tą co mam teraz(automat) już 1500kg.

Jaki orientacyjny koszt takiego rozrzadu?? Odnośnie prędkościomierza : gdzie jest podpięty?? na skrzyni są dwa gniazda ja mam wtyczkę tylko w jednym(tym bliżej chłodnicy), co powinno być w drugim??

Orientacyjnie- pasek coś koło 80 zł, napinacz hydrauliczny pewnie coś pod 6 paczek dojdzie. Myślę, że więcej wymieniac nie trzeba. Chyba, że pompa hałasuje wody to i ona dojdzie w koszta. Przy okazji bym się zabrał za paski klinowe, ale to to za sztuke może do 15zł dojdzie.

A tu masz manual mechanicznej skrzyni

A tu 12 zaworowca

Temat napinacza hydraulicznego był wielokrotnie poruszany na forum ,wiec napewno znjadziesz o nim coś. Dodam tylko, że jest on niedostępny. Sama rolka napinacza to też towar mocno deficytowy. Szukalem ostatnio z Lukaszem A. do jego 155 i nie znaleźliśmy. Podpasowaliśmy po paru przeróbkach od Opla Frontery

Jeżeli napinacz jest sprawny a przynajmniej wygląda na sprawny niema sęsu go wymieniać?? Czy lampy z soczewkami bez problemu podejda do mojej budy??

Lampy z soczewkami raczej podejdą, bo sposób ich montażu jest taki sam, no może się różni ramię które trzyma plastik z błotnikiem. Ale druciarstwo będzie musiało byc Twoją pasją, bo kable już raczej nie podejdą. No i spryskiwacze reflektorów musisz też miec.

Majkel napisał:
Dodam tylko, że jest on niedostępny. Sama rolka napinacza to też towar mocno deficytowy. Szukalem ostatnio z Lukaszem A. do jego 155 i nie znaleźliśmy.
Moge miec ten napinacz (nowy) i wiele innych ciezko juz dostępnych cześci jak bedziesz chciał kupic daj znac :wink:

Ciężko dokopać się do tej tulejki?? Bo Z biegami mam masakrę a poprzedni wąłścicel mowiłe że to wina tej tulejki, mam juz tulejkę tylkow ymienić :d tylko niewiem czy zabierac się do tego od dołu czy od góry??

Który dokładnie przekaźnik odpowiada za podświetlenie zegarów??

Jak wahają się ceny przegubów zewnętrznych??

tylko niewiem czy zabierac się do tego od dołu czy od góry??

Jak masz dostęp z kanału to możesz popatrzec jak z dostępem do tej tulejki. Ja bym próbował od góry

Co do przekaźników- ten od deski jest bliżej tunela środkowego- w poprzedniej Alfie miałem nad pedałami, tylko u mnie mogły byc jakieś przeróbki. W tablicy zaprezentowanej przez Ciebie raczej tegoż przekaźnika nie ma.

Problem numer jeden!!!!!!!!!!! TERMOSTAT, część nie do dostania, jakie rady?? od innych 3-litrówek nieda się dobrać ?? MOże jakiś sposób na reanimacje??Może ma ktoś taki uzywany ale sprawny??

idz do aso, tam za termostat zapłaciłem 144 zł i byl na drugi dzien, w inter carsie 180 zł i czekanie min 2 tygodnie. powodzenia

TERMOSTAT, część nie do dostania, jakie rady?? od innych 3-litrówek nieda się dobrać ?? MOże jakiś sposób na reanimacje??Może ma ktoś taki uzywany ale sprawny??

Dziwne, biorąc pod uwagę nawet różnice między 06412 sprzed i po 93 to nie sądzę, żeby w termostatach były jakieś różnice. I w zasadzie pierwsze słyszę, żeby problem z termostatami był.

W aso powiedzieli mi że częsć juz jest niedostępna.W każdym sklepie tosamo ,że nieda się dostać;/

Na poto poniżej jest napinacz z 3.0 V6 12V czy były tylko takie czy jeszcze jakieś inne ?? ten nie wygląda na hydrauliczny.

Amortyzatory
Powrót