[159] 159-tka Łukasza.

Diody 3528 10 sztuk, ja kupowałem taśmę ledowa właśnie z tymi diodami tylko kup więcej bo często jak lutujesz to pękają diody.

w sprawie dwumasy i sprzęgła dzwoń do chłopaków z autosklep24 fajne z nich herbatniki :) napewno coś doradzą i dadzą jakiś rabacik

Wymieniałem w swojej 9 cały komplet na Valeo właśnie, po 1,5 roku wszystko jak należy, mogę tylko polecić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Auto zostało dzisiaj odebrane od lakiernika. Kolega zabezpieczył mi progi ponieważ z przodu były wypiaskowane i miały już rdzawy nalot. Został też zabezpieczony odprysk na dachu.

Fotki z mojego przygotowanie do lakierowania:

P1050510.jpg

P1050511.jpg

P1050512.jpg

A tutaj efekt końcowy. Tak sobie widać bo zdjęcie robione na szybko i auto trochę już przejechało.

P1050516.jpg

Mam do Was pytanie odnośnie lakieru. Po na woskowaniu auta ( zdjęcie poniżej) widać różnice w lakierze między błotnikami a drzwiami, moim zdaniem kolor jest dobrany ok ale inaczej jakby odbija światło. Podpowiedzcie mi,czy korekta lakieru tutaj pomoże?

P1050481.jpg

214 tys. km: Wymiana zacisku tylnego. ( Koszt 400pln)

Auto było na przeglądzie jednak ze względu na słaby hamulec tylny nie przeszedł go pomyślnie.... winowajcą okazał się wadliwy zacisk hamulca. Wybór padł na TRW. W najbliższym miesiącu regeneracja turbiny.

Zestaw do wymiany turbiny już skompletowany:). Auto jedzie na wymianę w czwartek.

turbina.jpeg

Przebieg 215500 km: wymiana turbosprężarki

Koszty:
Turbina ( używana po przebiegu 72 tys.) - 1000 pln
Oleje oraz filtry: 370 pln
Montaż: 350 pln

Ostatnia edycja:
W weekend w końcu pomalowałem strukturką uchwyty drzwi po były strasznie zniszczone. Efekt oceniam na 4. Jest na pewno lepiej niż było :)

image2.jpeg

image1.JPG

W niedzielę również zaliczyłem pierwszy spot z ekipą Alfa Romeo Baltic.
image4.jpeg

1.jpg

2.jpg

W sobotę dodatkowo czeka mnie wymiana tarcz i kloców na przód. Wpadnie zestaw od Brembo.

W weekend wymieniłem tarcze oraz klocki hamulcowe. Wpadły części od Brembo.

P1050527.jpg

Przed:
P1050528.jpg

Po:
P1050531.jpg

Przebieg 215900km - Wymiana tarcz i klocków hamulcowych.
Koszty:
Tarcze: 330 pln
Klocki: 250pln
Montaż:0

W końcu uszczelniłem klapę gaszącą. Już jest sucho:). Dodatkowo wymieniłem wadliwy panel sterowanie szybami.

Przed:

P1050537.jpg
Po:
image2.jpeg

Nowy panel:)

image1.jpeg

Dziś porobiłem kilka rzeczy w aucie. Pierwsza z nich to opony. Z racji tego,że za jakiś czas planuję kupić większe koła to wybór padł na Barum Bravuris 3HM.

P1050554.jpg

Wymieniony został również ogranicznik w drzwiach kierowcy oraz zniszczone wkłady i obudowy lusterek.

Tak było przed:

P1050553.jpg

P1050551.jpg

A tak już po:)

P1050557.jpg

P1050555.jpg

Fotki takie sobie bo ciągle padało.

Przebieg: 220116

Opony Barum Bravuris: 778 pln

Wymiana opon: 90pln

Obudowy lusterek:120pln

Wkłady lusterek: 79pln

Ogranicznik przednich drzwi: 119pln

Wymiana ww.: 0pln.

Witam po dłuższej nieobecności.
Ostatnio w temacie odgruzowywania Alfy trochę się podziało. Do regeneracji (Sprawne Biegi) trafiła skrzynia biegów,w której wymiany jak się okazało wymagały łożyska, przesuwka 1 i 2 biegu oraz mechanizm różnicowy. Dodatkowo przy demontażu skrzyni do wymiany nadawały się sprzęgło i prawy dolny wahacz,który został zakupiony od kolegi z forum (Jasio79). Naprawa droga ale różnica jest na prawdę wyczuwalna. Dodatkowo wymieniłem wszystkie ograniczniki drzwi. Już nie ma wstydu na parkingu:)

Skrzynia po demontażu:
Skrzynia.jpg

Dodatkowe graty:
IMG_0002.jpg

Przebieg 224950
Regeneracja skrzyni biegów:2500pln
Sprzęgło:840pln
Wahacz:400pln
Koszt naprawy ( w tym płyn do chłodnicy oraz hamulcowy):950pln
Olej silnikowy wraz z filtrem:195

Auto po zabiegu zostało umyte i nawoskowane. W najbliższym czasie planuję wysłać DPF do regeneracji, zająć się tylnym zawieszeniem.. a potem już estetyka:) Sorki za jakość zdjęć ale nie miałem aparatu pod ręką.
28.12.2018 przód.jpg

Załączniki

• 28.12.2018.jpg
    28.12.2018.jpg
    93.4 KB · Wyświetleń: 0
W tej cenie to kompleksowa regeneracja skrzyni?
Przypilnowałeś żeby potem wlali do niej 2.8 litra?

Tak opisałem ze łożyska,przesuwka oraz mechanizm różnicowy. Teraz mam jechać na wymianę oleju za 3 miesiące. Firma zaleca 3L.

Dobrze, że najpierw doprowadzasz Alfe do ładu pod względem mechanicznym a potem dopiero modzenie.. :)

No jaz chęcią bym coś pomodził a tak to stoję z tym w miejscu. Ale coś za coś... kupiło się taniej to trzeba trochę powkładać.

Amortyzatory
Powrót