[159] 159-tka Łukasza.

ŁukaszKG

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159. 1.9 JTD.
Witam Wszystkich,
Półtora roku czekałem aby w końcu się tutaj zapisać:). Po bezawaryjnym użytkowaniu Laguny dwójki przyszedł czas na zakup upragnionej Alfy.Znalazłem egzemplarz z polskiego rynku. Auto miało jakieś kolizje w przeszłości ale ogólny stan na diagnostyce nie wzbudzał większych zastrzeżeń. Auto pochodzi z 2007r. Zostało zarejestrowane w grudniu 2007. Przebieg podczas zakupu to 210tys. Silnik to 1.9 JTD 150 KM. W najbliższym czasie planuje zabezpieczyć progi gdyż przy przednich kołach zszedł lakier wraz z podkładem i będzie trzeba to jakoś prysnąć aby nie wdała się rdza. Rzeczy,które planuje na pszyszłość:

-Wyrzucenie DPF i podniesienie mocy,
-Zaciski czterotłoczkowe,
-Pakiet zewnętrzny TI,
-Kierownica i gałka zmiany biegów TI,
-Polepszenie audio, w tym wygłuszenie drzwi.
-Wymiana wszystkich ograniczników drzwi, gdyż aktualne strzelają jak na wojnie,
-Podwójny wydech,
-Sprężyny od wersji TI
-Lakierowanie zderzaka i być może korekta lakieru.

Planowałem również wymianę foteli oraz podsufitki na wersję TI ale w tej kolorystyce wnętrza moim zdaniem traci to sens.

Załączniki

• gallery pages.pdf
    gallery pages.pdf
    1.6 MB · Wyświetleń: 16
  • gallery pages (1).pdf
    gallery pages (1).pdf
    1.5 MB · Wyświetleń: 12
  • P1050481.jpg
    P1050481.jpg
    96.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P1050482.jpg
    P1050482.jpg
    91.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1050483.jpg
    P1050483.jpg
    91.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P1050484.jpg
    P1050484.jpg
    81.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P1050485.jpg
    P1050485.jpg
    89.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1050486.jpg
    P1050486.jpg
    89 KB · Wyświetleń: 0
  • P1050487.jpg
    P1050487.jpg
    63.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1050488.jpg
    P1050488.jpg
    74.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P1050489.jpg
    P1050489.jpg
    75.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P1050490.jpg
    P1050490.jpg
    50.6 KB · Wyświetleń: 0
Ładna, a będzie tylko ładniejsza :) I grube mody się szykują. Nie taniej było kupić od razu Ti? Pytanie retoryczne ;)

Nie,żona by mnie zabiła jakbym miał taką kasę wydać na samochód. A tak powoli będę sobie modził. Póki nie przemaluje jej na biało to nie zauważy żadnych zmian:D

Haha przeważnie właśnie żony nie rozumieją naszych pasji :P

Planowałem również wymianę foteli oraz podsufitki na wersję TI ale w tej kolorystyce wnętrza moim zdaniem traci to sens.

Czarne fotele przy jasnych dywanach faktycznie nie bardzo, ale podsufitka to może być ciekawy pomysł - oczywiście z słupkami i będzie wnętrze w czerni od linii schowka w górę.

Nie myślałeś o dołożeniu tempomatu? Chyba można to w miarę łatwo ogarnąć jeśli masz wtyczkę.

Tempomat to nie tylko ekspresówki. W normalnej trasie też nieźle się sprawdza.
Jak masz pedał gazu pod nogą to korci, żeby korzystać. Tempomat uspokaja jazdę.

Jak jeżdżę citroenem rodziców to tempomat włączam nawet jak mam 400 metrów do ronda xd bardzo fajny wynalazek- warto go mieć.

Może macie rację. Nie jeździłem z tempomatem to się nie będę wypowiadał. Aczkolwiek aktualnie nie jest to ujęte w moich planach budżetowych. W zeszły piątek w aucie wymieniłem już górny wahacz,który pukał jak oszalały. Część kupiłem od naszego forumowego kolegi Jasio79. Mam nadzieję,że trochę wytrzyma:)

Załączniki

• Wahacz.jpg
    Wahacz.jpg
    55 KB · Wyświetleń: 0
Rili? Ile obrotów masz na 4 biegu przy 60? Bo u nas jest jakieś 1600 to juz da radę spoko jechać (proszę bez komciow nt. dwumasy).

J7 2016

Chłopaki pytanko mam. Przy gaszeniu auta silnik strasznie szarpie. Oznaka ,że kończy się dwumas? Nie słychać żadnych stuków i drgań podczas pracy silnika. Zjawisko występuje tylko podczas gaszenia.

A wciskasz sprzęgło podczas gaszenia ? Gdzieś wyczytałem, że tak powinno się robić dla zwiększenia żywotności dwumasy.

Z tym różnie bywa. Ale muszę sprawdzić tą informację i zacząć się do tego stosować. Teraz pytanie brzmi czy ta dwumasa już nadaje się do wymiany czy ew. wina leży po stronie jakieś poduchy.

Ja miałem stuk przy radzeniu dopóki nie wywalilem nieszczelnych klap. Stuki przy opalaniu w moim przypadku zniknęły po wymianie rozrusznika na mocniejszy. Więc dwumasa może być w pelni sprawna i wcale nie musi być winowajca.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót