• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Diesel czy benzyna

@Anderson - nie zamierzam z Toba dyskutować. Zajrzyj jedynie do postu nr1 ....

Ostatnia edycja:
Podziel się Kolego co wybrałeś, bo nie wiem czy pomagamy czy nie?

Pomagacie, pomagacie:) Tak jak sądziłem, znaleźli się zwolennicy obu rozwiązań. Osobiście najprawdopodobniej postawię na 1.8MPI, ale bez LPG. Za 30tys. można dostać całkiem fajne wyposażenie i rocznik. Wiem, że takich egzemplarzy nie jest wiele i trzeba chwilę poszukać i może poczekać, ale mam czas. Nie tyle jednak, aby dozbierać 20 tys. na TBI :rolleyes: Niedługo mój wysłużony klekot nie będzie za wiele wart. Jeśli chodzi o osiągi i tak będą o ponad 30% lepsze niż mam teraz. Póki co jestem na takim poziomie swojej 'kariery', że w miarę bezstresowa eksploatacja znaczy dla mnie więcej niż nie wiadomo jakie osiągi (od tego mam motocykl). Wydaje mi się, że z moją charakterystyką jazdy i planami na przyszłość diesel nie może mi tego dać. Wydaje mi się, że na chwilę obecną AF 159 1.8MPI będzie dla mnie idealnie wyważonym kompromisem satysfakcji z posiadania takiego auta, kosztów eksploatacji oraz osiągów.

Wydaje mi się, że kolega Anderson zbiera posty żeby coś w bazarku opierdzielić :D

Wydaje mi się, że z moją charakterystyką jazdy i planami na przyszłość diesel nie może mi tego dać. Wydaje mi się, że na chwilę obecną AF 159 1.8MPI będzie dla mnie idealnie wyważonym kompromisem satysfakcji z posiadania takiego auta, kosztów eksploatacji oraz osiągów.

Pogratulować rozsądku :)

a ja sądzę, że rozsądek kolegi zabija przyjemność z posiadania tak pięknego auta..... poz tym, TBi montowane były od 2009, czyli za dwa, trzy miesiące najstarsze auta z TBi będą miały sześć lat.
Za 3 dychy kupisz takie auto w bdb stanie.
Nie daj się wpuscić w 1.8 MPI, kumple cię zabiją śmiechem, jak cię furmanka z kartoflami wyprzedzi na światłach...

Dodano po 2 minutes:

to lpg można wsadzać tylko do brzydkich samochodów?

było o tym milion razy
u mnie pod domem z LPG do garażu nie wjedziesz, bezwzględny zakaz
do galerii na zakupy nie pojedziesz, bo też zakazy parkowania
itd
no i zapomnij o bagażniku
gazowanie aut to zabawa dla dziadów, co się napinają na lepsze fury

Ostatnia edycja:
Benzyna z rabatem

Dzięki Panowie za odpowiedź. Tak jak podejrzewałem, rozwiązania idealnego nie ma. Wybierając konkretną jednostkę trzeba być świadomym pewnych kompromisów, które się z tym wiążą.

Na modele Hondy właśnie na benzynę trwają wyprzedaże z rabatem do 17 000 zł i za pakiet AC/OC/NNW 2200 zł, m.in. Honda CR-V, Honda Accord, Honda Civic 5d, Honda Civic Tourer, Honda Civic 4d, Honda Jazz, to kolejny argument za benzyną.

było o tym milion razy
u mnie pod domem z LPG do garażu nie wjedziesz, bezwzględny zakaz
do galerii na zakupy nie pojedziesz, bo też zakazy parkowania
itd
no i zapomnij o bagażniku
gazowanie aut to zabawa dla dziadów, co się napinają na lepsze fury

śmieszne argumenty

gaz do 1.8 moim zdaniem jest super pomysłem, silnik stosunkowo prosty a jego eksploatacja będzie mega tania a jeśli autorowi nie zależy specjalnie na osiągach to aż szkoda jeździć taką wersją silnikową na benzynie.

Na modele Hondy właśnie na benzynę trwają wyprzedaże z rabatem do 17 000 zł i za pakiet AC/OC/NNW 2200 zł, m.in. Honda CR-V, Honda Accord, Honda Civic 5d, Honda Civic Tourer, Honda Civic 4d, Honda Jazz, to kolejny argument za benzyną.

Właśnie dlatego jesteśmy na forum 'alfaholicy', bo chcemy Hondę. 6 min na forum, 1 post. Gdzie moderator? :)

śmieszne argumenty

gaz do 1.8 moim zdaniem jest super pomysłem, silnik stosunkowo prosty a jego eksploatacja będzie mega tania a jeśli autorowi nie zależy specjalnie na osiągach to aż szkoda jeździć taką wersją silnikową na benzynie.

ale kolega sceptyczny ma rację, bagażnika ubywa, a garaże podziemne czy naziemne z dachem są dla takich aut zakazane
zachód rzadko jeżdzi na gazie, oni to wiedzą
Polak dziaduje, bieduje i kombinuje
słyszałem o zagazowanej panamerze, to dopiero jajca.

a co mnie zachód obchodzi? tam gdzie się opłaca to i zachód jeździ na lpg

wiesz, realnie patrząc ilosc aut z gazem na zachodzie to margines
jakby nie patrzeć

Z instalacją gazu jest jak ze wszystkim innym. Zależy od indywidualnych potrzeb i możliwości. Ja osobiście bym nie założył. Poruszam się po Wrocławiu. Często parkuję w parkingach podziemnych. Praktycznie więcej byłoby z tym zamieszania niż pożytku. Z pewnością są jednak tacy, u których to rozwiązanie się sprawdza. Nie można generalizować.

a ja sądzę, że rozsądek kolegi zabija przyjemność z posiadania tak pięknego auta..... poz tym, TBi montowane były od 2009, czyli za dwa, trzy miesiące najstarsze auta z TBi będą miały sześć lat.
Za 3 dychy kupisz takie auto w bdb stanie.
znajdź mi proszę takie TBi w takiej cenie to biere od razu - chyba nie wiesz co mówisz, takich aut prawie nie ma na rynku, a czekanie w nieskończoność to nie dla mnie

Przypomnij mi, jakim to pięknym autem jeździsz z rozsądku?
I przestań się tak spinać, szkoda życia.

firmowym lexiem, od paru miesięcy, wczesniej połtora roku 159, własną
poszła do milego nowego użytkownika a ja mam plan zakupu Gulii, jesli będzie fajna i ładna, dlatego przez rok wolę firmówkę, a zaoszczedzoną kasę dołoże do tej ze sprzedaży 159 i łatwiej będzie mi kupić nowe auto, zapewne nietanie...
Jakbym tego wistu nie zrobił, przez kolejne dwa lata 159 straciłaby na wartosci, a ja bym musiał dołożyć więcej do nowej Gulii.
Poza tym, nie zawsze trafia sie okazja na użytkowanie firmowe fury z wyższej klasy fur, a taką niewątpliwie jest lexiu.
Wiem, wiem,. toyota, poużywaj sobie jak musisz:)
Ale kosztuje mnie zero przecinek zero złotych. A posuwa zdrowo.

Amortyzatory
Powrót