[159] 159 2.0 170+

strzelec

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.4, Alfa Romeo 159 2.0 Mondeo Hybryd Vigniale
Troszkę czasu upłynęło od zakupu, bo alfa kupiona na jesień 2019 i w sumie temat chciałem założyć dużo wcześniej, ale nie złożyło się. Generalnie po 156, chciałem zmienić markę, nie że byłem nie zadowolony, ale chciałem spróbować czegoś innego. Najbliżej zakupu było C5, wiadomo komfort i dość dobre opinie, jednak po jeździe stwierdziłem, że nie tego szukam, że jednak lubię tą nutkę sportu w autach. Później zastanawiałem się nad 508, ale opinie i przede wszystkim budżet zdecydowały, że nie. I tak wróciłem do poszukiwań alfy 159. Poszukiwania długo nie trwały, bo 15 kilometrów od mnie handlarz wystawił taką sztukę jakiej poszukiwałem, czyli 2.0 wersji sport plus. Na zdjęciach wyglądała dobrze podczas rozmowy sprzedający mówił, że mogę oglądać cały dzień, a więc oglądałem;), jeździłem do mechanika na SKP i w sumie nie było kompletnie do czego się przyczepić. A więc następnego dnia kupiłem 159 sprowadzona z południowych Niemiec z datą produkcji 2010, a pierwsza rejestracja styczeń 2011. W papierach jeden właściciel doktor i po stanie wnętrza jestem w stanie w to uwierzyć, bo środek jest jak nowy, serio ryski nie ma nigdzie. Pierwsze plany to była większa felga, bo stała na 16" a to moim zdaniem zdecydowanie za mało. 20191016_142553_HDR.jpg 20191011_145346_HDR.jpg 20200522_113841_HDR.jpg

Faktycznie, stan wnętrze jak na 10 letnie auto robi wrażenie :) Brak przetarć, zarysowań :) Felgi ze zdjęcia już na aucie :D?

Felgi ze zdjęcia już na aucie ?
Tak, zawsze chciałem mieć felgi w chromie i mam :). Wiadomo na żywo prezentuję się lepiej, ale najlepiej wyglądają w nocy jadąc po mieście gdzie latarnie mają ledy:cool:
IMG_20200920_185119.jpg IMG_20200920_192712.jpg

Z racji tego, że trafiłem na dobry i bezproblemowy egzemplarz postanowiłem, że Alfa zostaję ze mną na dłużej i będę tutaj prowadził dziennik co i kiedy było zrobione.
Na pierwszy serwis we wrześniu 19r. przy przebiegu 220tys. km ( tak, przy takim stanie licznika alfa wygląda jak nowa ) był zrobiony rozrząd (oryginał ), wszystkie filtry, olej Millers 5w30, uszczelka smoka, zaślepienie i wyłączenie EGRu i słowa od mechanika, że dawno nie widział w takim stanie 159, a ma je na co dzień.

Ostatnia edycja:
te skóry wyglądają jak nowe. W ogóle fajne zestawienie kolorów, chyba dość rzadko spotykane

te skóry wyglądają jak nowe.
Fakt, skóry nie mają przetarć dziur itp. ale najbardziej byłem, jestem zaskoczony w jakim stanie jest kierownica przy takim przebiegu. Poprzedni właściciel najwyraźniej miał podobny styl prowadzenia auta do mojego, czyli trzymanie kiery dwoma palcami;)

Hej, ładnie! Co to za felga?

No ładny egzemplarz kolega trafił. Czyli powiadacie, że auto z takim stanem wnętrza to jakiś wyczyn? Swoją kupiłem w maju tamtego roku, wnętrze jest identyczne, zabieram się za utworzenie wątku. [emoji12]
Powiedz mi - masz lusterko w daszku kierowcy? Nie wiem od czego to zależy, śfagier w sedanie ma, u mnie w SW nie ma, tylko on ma beż a ja czarny, ale to chyba bez różnicy.
Ja się do zachwytów nad kołami nie dołączę niestety, może i fajnie chrom wygląda, tu się zgodzę, ale wzór mi nie leży totalnie, generalnie nie lubię pełnych felg, tylko cienkie pogięte ramiona...

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Hej, ładnie! Co to za felga?

https://www.otomoto.pl/oferta/felgi-3sdm-18-5x112-audi-mercedes-volkswagen-880-ID6CUsBW.html? Przy małym brembo potrzebny dystans i oczywiście śruby pływające.

No ładny egzemplarz kolega trafił. Czyli powiadacie, że auto z takim stanem wnętrza to jakiś wyczyn
Jeżeli wnętrze wygląda jak nowe w 10 letnim aucie to myślę, że często, to się nie zdarza licząc wszystkie marki.

Powiedz mi - masz lusterko w daszku kierowcy
Tak, mam lusterko.

Ja się do zachwytów nad kołami nie dołączę niestety
Spoko, każdy ma swój gust, ja miałem duży dylemat, czy te co mam, czy takie https://allegro.pl/oferta/felgi-vos...GLaxC70V2WdesWIrHMU5O-Z2_HX5Xy80aAiQiEALw_wcB

Po jakimś czasie delikatnie zaczął pukać tył. Poczytałem trochę forum i postanowiłem kupić oryginalne poduszki amortyzatora ( 2szt. ) i od razu łączniki stabilizatora. Po wymianie cisza, tylko nie wiadomo co było przyczyną:)
20191001_133909_HDR.jpg

Jak wiadomo 159 ma problemy z rudą w progach i nie tylko, dlatego od razu po zakupię umówiłem się na wyeliminowanie tego problemu. Wybrałem zakład, który na co dzień zajmuję się detailingiem, bo oni mają trochę inne bardziej dokładne podejście do takich rzeczy. Zabieg trwał 3 dni, rudej prawie nie było wcale, na podłodze dlatego nie mieli dużo do czyszczenia no i cena przez, to była bardziej przystępna. Preparat jaki został nałożony, to specjalny wosk nazwa na zdjęciu. Na jesień 2020 czyli po roku pojechałem na ewentualne poprawki. Dodatkowo sam psikam dwa razy do roku w progi taki wosk do profili https://allegro.pl/oferta/tectyl-ca...zE5LKsnP0F4VclbDm7stn3CgK13rXyEhoCe6YQAvD_BwE
20190914_132515_HDR.jpg

Ostatnia edycja:
Na wiosnę 2020 mały serwis, wymiana oleju w skrzyni i w wspomaganiu. Obie wymiany, tylko profilaktycznie, bo przed jak i po zmianie nic się nie dzieje. I jeszcze zmiana koloru zacisków, tak myślę czy w tym roku też nie zmienić na inny, tylko teraz jaki będzie najlepiej pasował do felg:confused:
20191025_161646_HDR.jpg 20200422_121641_HDR.jpg 20200517_144828_HDR.jpg

W tytule tematu jest podana moc 170+. A plus, bo auto przeszło chip tuning w http://www.conmir.pl mogę z czystym sumieniem polecić fachowca. Chciałem jak najbardziej bezpieczny program i finalnie wyszło 205KM i 470NM. Auto wyraźnie lepiej przyspiesza i ma się wrażenie, jakby straciło przynajmniej 200Kg, ale nie jest, tak jak nie którzy piszą, że po chipie to jest bóg wie co:). Jeszcze wrzucam zdjęcie wydechu po tym zabiegu i dodam, że dpf ciągle jest. Osobiście jestem w szoku, miałem benzynę i tak, to nie wyglądało.

20200516_090322_HDR.jpg IMG_20201003_102856.jpg

Ostatnia edycja:
Kumpel hobbistycznie zajmuję się detalingiem, a ja też interesowałem się trochę tym tematem, bo zawsze miałem położony wosk, to połączyliśmy siły i została wykonana jedna etapowa korekta lakieru i położona powłoka ceramiczna. Po tych czynnościach, auto wyglądało pewnie lepiej jak wyszło z salonu;)
IMG-20200919-WA0018.jpg IMG-20200919-WA0021.jpg IMG_20200920_185119.jpg IMG_20200920_192812.jpg

Spalanie z trasy do Zakopanego, czyli 140 jak i korki, plus klima. Myślę, że dało by jeszcze mniej zejść, ale nie jest źle.
IMG_20200611_120014.jpg

Czego ma dowieść to spalanie?... Że niskie, to co?...

Że dobrze?...

Popierasz eko-driving?....

Corsa 1.2 pali mniej.... To lepsze auto? :P

Szukasz drugiego dna, a ja się po prostu cieszę, że ponad 200 konne auto w trasie spala w miarę okej i daje większy komfort jak Corsa;)

Amortyzatory
Powrót